LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Αυγούστου 2024 16:06

Διασύνδεση ταμειακών με POS - Χατζηδάκης: Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν 10,3%

Τι δήλωσε αναλυτικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

ταμειακη μηχανη -pos

«Τα έσοδα από το ΦΠΑ στο Α΄ εξάμηνο έφτασαν το 10,3 % παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο από το 2023 και έρχονται από την ανάπτυξη και από τη διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές», δήλωσε  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν θα μπορούσα να είμαι στη θέση του υπουργού και να μην έκανα τίποτα, όταν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν πως ζουν με 260 ευρώ το μήνα» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στη φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα.

«Φέτος τα έσοδα από τους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 100 εκατομμύρια κόπηκαν από επιδόματα που έπαιρναν λόγω του χαμηλού εισοδήματος που δήλωναν», σημείωσε ενδεικτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μας εκπλήσσουν αποφάσεις δικαστηρίων που δίνουν τη δυνατότητα να ξανανοίγουν πρατήρια που σφραγίζουμε για φοροδιαφυγή», τονίζοντας ωστόσο ότι αποδίδουν τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, στην αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, στην κατάργηση φόρου για γονικές παροχές και την αφορολόγητη απόκτηση κρατικών ομολόγων.

Λεφτά - ευρώ (χαρτονομίσματα, κέρματα κτλ)

«Σε 600 περιπτώσεις καταργούμε χαρτόσημο. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση και έμεινε μειωμένος», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταθμίζουμε έσοδα και έξοδα καθώς κρινόμαστε από αγορές. Με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες έχουμε σενάρια για την αύξηση των δαπανών με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανέβουμε 3 δισ. ευρώ:

  • 1 δισ. για αύξηση τακτικών δαπανών για πάγια έξοδα δημοσίου και κυρίως δαπάνες παραπάνω για Παιδεία και Υγεία.
  • 1 δισ. για αύξηση συντάξεων. 400 εκατ. παραπάνω λόγω αύξηση με μαθηματικό τύπο για συνταξιούχους και 600 εκατ. παραπάνω για περισσότερους συνταξιούχους από πέρυσι.
  • 856 εκατ. παραπάνω για άμυνα.

«Όσο είμαι στο Υπ. Οικονομικών αποκλείεται να επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η οικονομία. Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε και φιλοεπενδυτική πολιτική να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές να έχουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους, ο υπουργός τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές «είμαστε μακράν η πρώτη χώρα σε στήριξη των συντάξεων από τον προϋπολογισμό. Τα μισά λεφτά είναι από τις εισφορές τους και τα άλλα μισά από τους φορολογούμενους».

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Άμεσοι φόροι και ΦΠΑ

«Δίνουμε τα μισά λεφτά από προϋπολογισμό, άρα η όποια αύξηση συντάξεων και συνταξιούχων λόγω του δημογραφικού επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Βεβαίως το τέλος επιτηδεύματος αφορά ελεύθερους επαγγελματίες. Το 50% καταργήθηκε πέρυσι. Το άλλο 50% από του χρόνου.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτό που κάναμε ήταν κοινωνικά δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους που πλήρωναν υψηλότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Αυτοί που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο, δήλωσαν παραπάνω εισοδήματα και γι’ αυτό από αυτούς εισπράττουμε παραπάνω φόρους. Αυτοί που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν 268 ευρώ το μήνα» ανέφερε ο Υπουργός.

Αναφορικά με πρωτοβουλίες για την φοροδιαφυγή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «στα καύσιμα έχουμε την πιο αυστηρή νομοθεσία. Προβλέπεται η σφράγιση και έχουμε σφραγίσεις έχουμε όμως αποφάσεις που σεβόμαστε που όμως ανοίγουν τα πρατήρια. Μας εκπλήσσουν οι αποφάσεις αλλά εμείς κάνομε τη δουλειά μας»

Ενώ για την ακρίβεια είπε πως «έχουν ξεχαστεί μία σειρά από πολύ θετικές παρεμβάσεις. Η επενδυτική βαθμίδα την ξεπερνάμε έτσι. Για τα δανεικά που πήραμε φέτος θα πληρώσουμε λιγότερα 800 εκατ. λιγότερα»

Ειδήσεις σήμερα:

“Καλάθι του μαθητή”: Πότε ξεκινάει και τι περιλαμβάνει

Μεξικό: Έλληνες πήγαν για ταξίδι και οι αστυνομικοί τους άφησαν άφραγκους (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση σε νεαρή Αφρικανή μέσα σε λεωφορείο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τετάρτη 20 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:31Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένος12:17Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει νέους πυραύλους σε περίπτωση που δεχθεί εκ νέου επίθεση από το Ισραήλ12:10Κυψέλη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που κατηγορούνται ότι κατείχαν περισσότερα από 7 κιλά κάνναβης11:56Με Ελίασον στις Βρυξέλλες η ΑΕΚ11:41Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τάρας Κατσκά 11:27Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.11:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών10:58Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας, επιστράτευσε 60.000 εφέδρους10:44Άνδρας συνελήφθη για ενδοοιγενειακή βία - Είχε "οπλοστάσιο" στο σπίτι του10:30Καλαμπάκα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αύρα – Νεκρός μοτοσικλετιστής (εικόνες)10:16Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε 60χρονη, γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη10:02Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Αυγούστου09:48Τροχαίο Χανιά: Όχημα εκσφενδόνισε πεζό μέτρα μακριά09:34ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέκτησε επίσημο λογαριασμό στο TikTok09:20Έξι ανθρώπινα κεφάλια σε δρόμο στο κεντρικό Μεξικό09:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:50Πρόωρος αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά 08:35Δήμος Αθηναίων: Ξήλωσε δεκάδες εγκαταλελειμμένους τηλεφωνικούς θαλάμους καρτοτηλεφώνων08:20ΗΠΑ – Χάρλεμ: Πέντε νεκροί από λεγεωνέλλωση23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο