Φωτιές: Πώς ο κήπος μπορεί να γίνει “ασπίδα” για το σπίτι; (βίντεο)
Της Φαίης Χρυσοχόου, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Ο σωστά διαμορφωμένος κήπος, ακόμη και μέσα στα πεύκα, μπορεί να εμποδίσει την φωτιά να φτάσει στο σπίτι.
Όπως λέει στον ΑΝΤ1 ο Παύλος Κωνσταντινίδης, Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, “Πρέπει να μάθει ο καθένας ότι, όταν έχει έναν κήπο ασφαλή, θα έχεις και ένα σπίτι ασφαλές. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα στην Αμερική κυρίως, που οι κήποι έχουν σώσει τα σπίτια, γιατί τα φυτά και τα είδη τα οποία υπήρχαν ήταν αυτά που έπρεπε να είναι και κυρίως η πυκνότητα τους ήταν αυτή που έπρεπε να είναι”.
Μετά από μακροχρόνια έρευνα, ο κ. Κωσταντινίδης αποκαλύπτει τον “πυρασφαλή κήπο”. Χωρίζεται σε ζωνες και αναπτύσσεται μέχρι κι έξω, στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, ο οποίος θα πρέπει να είναι καθαρός από κλαδιά, πευκοβελόνες και πεσμένα καλώδια”
Για τον νέο, υπό διαμόρφωση κήπο, η πρώτη ζώνη αναπτύσσεται 5 μέτρα από την είσοδο του σπιτιού. Εκεί δεν φυτεύεται κανένα δέντρο, επιτρέπεται γρασίδι, παρτέρια που δεν εφάπτονται στο σπίτι.
Ακολουθεί η δεύτερη ζώνη αναπτύσσεται σε 6 - 12 μέτρα επιπλέον απόσταση από το σπίτι, όπου επιτρέπεται να φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, φιστικιές) που θα έχουν απόσταση 4 μέτρα από κλαδί σε κλαδί. Σε άνυδρες περιοχες μπορούν να φυτευτούν μικρά δασικά φυτά, πάντα όμως σε απόσταση μεταξύ τους για να μην περάσει η φωτιά. Μπορεί να αναπτυχθεί γρασίδι και άγρια χόρτα μέχρι 20-25 εκατοστα. Απαραίτητα είναι τα πέτρινα μονοπάτια, που συμβάλλουν στην ανάσχεση της πυρκαγιάς.
Στην τρίτη ζώνη, μέχρι την περίφραξη, επιτρέπονται δέντρα χαμηλής ταχύτητας ανάπτυξης και ανθεκτικά στις φωτιές (τούγιες, κυπαρίσσια ), σε απόσταση 4 μέτρων μεταξύ τους, διακοσμητικά βράχια, πέτρινα μονοπάτια και χαλίκι που ανακόπτουν την φωτιά προς το σπίτι. Η πισίνα σε σπίτια μέσα στο δάσος δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά απαραίτητη για να αξιοποιηθεί, αφού υπάρχει ταυτόχρονα γεννήτρια και αντλία.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, απαραίτητος είναι ο ψηλός τοίχος και στην περιμετρο πάνω να υπάρχουν σάκοι άμμου που μπορούν να αξιοποιηθούν αντί νερού για να σβήσει η φωτιά.
“Στον παλιο κήπο, οι ιδιοκτητες θα πρέπει να κόψουν όλα τα κλαδιά κοντά στο σπίτι. Κανένα κλαδί δεν θα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο από τα παράθυρα, την οροφή και τις καπνοδόχους. Απαραίτητη είναι η αραίωση δέντρων με αποσταση 4 μετρα. οι θάμνοι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 3 με 10 μέτρα από το σπίτι, να υπάρχουν πλακόστρωτα μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους και φυσικά να υπάρχει συνεχής καθαρισμός και κλάδεμα των κλαδιών”, τονίζει ο ερευνητής.
Για την συντήρηση χρειάζεται κλάδεμα κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο, κάθε κλαδι που ξεραίνεται να απομακρύνεται, με έμφαση σε εκείνα κάτω από θάμνους και βεράντες και φυσικά να απομακρύνονται τα δέντρα με ασθενή όψη, καθώς γίνονται εύφλεκτα.
Σημείο-κλειδί για την προστασια της κατοικίας από την φωτιά είναι πως οι οδοί πρόσβασης στο ακίνητο πρέπει να έχουν πλάτος μέχρι 7 μέτρα για κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων προς τις δύο κατευθύνσεις, να εχουν προβλεφθεί χώροι αναστροφής, ενώ απαραίτητη είναι η πινακίδα από πυράντοχο υλικό, με όνομα οδού και αριθμό, ώστε να μπορεί άμεσα να την εντοπίσει και να φθάσει στο σπίτι το πυροσβεστικό όχημα.
Ο έξυπνος, αλλά και πράσινος κήπος μπορεί να γίνει σύμμαχος κατά της φωτιάς, που απειλεί και συχνά καίει περιουσίες και κόπους μιας ζωής.
Τιμολόγια ρεύματος - Επιδότηση Αυγούστου: Ποιοι την δικαιούνται, ποιοι όχι
Άλμα επί κοντώ: Ο Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων! (βίντεο)
Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)