LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 23 Αυγούστου 2024 15:20 | Ανανέωση: 23 Αυγούστου 2024 15:36

Τουρκία: Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά με ελάχιστους πιστούς και υπό τον φόβο των εθνικιστών (εικόνες)

Φέτος οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά στις 23 Αυγούστου.

Παναγία Σουμελά

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, αλλά με ελάχιστους προσκυνητές, πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας η θεία λειτουργία για την εορτή των «Εννεαήμερων της Παναγίας». Φέτος οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά στις 23 Αυγούστου.

Στη θεία λειτουργία δεν παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αντ' αυτού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος. Οι πιστοί που έλαβαν φέτος άδεια για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία ήταν λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, δεν ξεπέρασαν τους 100 και ήλθαν κυρίως από την Ελλάδα και τη Γεωργία. Τις προηγούμενες χρονιές συνήθως προσέρχονταν στην Τραπεζούντα περισσότεροι από 1.000 προσκυνητές.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων προς τη μονή από τις 08.00 πρωί, ενώ μόνο επισκέπτες με ειδική άδεια επιτράπηκε να μεταβούν στην Παναγία Σουμελά.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης κ. Στέφανος τόνισε ότι οι προσευχές είναι και για την ειρήνη και την αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο και ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, τον νομάρχη της Τραπεζούντας και τον δήμαρχο για τη βοήθειά τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στην γενέτειρά του Ίμβρου, προ εξήρχε της θείας λειτουργίας στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό του, τους Αγίους Θεόδωρους.

Τις προηγούμενες ημέρες, εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας είχαν ξεκινήσει εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα κατά της τέλεσης της θείας λειτουργίας και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Προχτές Τετάρτη, ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των εμπνευστών της Γαλάζιας Πατρίδας, μετέβη στην Τραπεζούντα, όπου έκανε δηλώσεις στην αίθουσα της τοπικής ένωσης συντακτών. Κατά τις δηλώσεις του, που διήρκεσαν πάνω από μιάμιση ώρα, χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «μαύρο παπά», τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι χρησιμοποιεί παράνομα τον τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη και κάλεσε τους κατοίκους της Τραπεζούντας να εμποδίσουν αυτή την τελετή». Στο πλευρό του Γιαϊτζί ήταν η βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Αρζού Ερντέμ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χτεσινή ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του «έτερου» εκ των «θεωρητικών» της Γαλάζιας Πατρίδας, επίσης απόστρατου υποναύαρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος, απέρριψε επίσης τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και το κατηγόρησε για τη στάση του σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Ιωάννινα: Εισαγγελική έρευνα για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Φονικό ναυάγιο στη Σικελία: Εντοπίστηκε και η τελευταία σορός

Ναυάγιο μεταναστών στον ποταμό Δρίνο: Διψήφιος ο αριθμός των πτωμάτων - Συνεχίζονται οι έρευνες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσηςΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο νέος Υπουργός και ο Μάκης Βορίδης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η ΕισαγγελέαςΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Η υπόθεση αφορά απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020.

Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβηΣήμερα 13:17 | Ειδήσεις

Τα δύο παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Η σορός από την οποία λείπουν και τα άνω άκρα, παραδόθηκε στον ιατροδικαστή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λέσβος: Θρίλερ με ακέφαλη σορό σε νησίδα18:01Γουίμπλεντον: Εγκατέλειψε ο Τσιτσιπάς στην πρεμιέρα17:48Χαλκιδική: Στη φυλακή ο αρχηγός της "μαφίας των λουκουμάδων"17:34Κυπριακό: Άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο17:19Θάνος Πλεύρης: Βασικές προτεραιότητες είναι οι επιστροφές και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης17:06Καπνοί στο τρένο Έδεσσα- Θεσσαλονίκη16:52Φωτιά στη Σμύρνη: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους16:38Νάπολη: Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών - Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων16:25Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο