LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Αυγούστου 2024 13:31 | Ανανέωση: 19 Αυγούστου 2024 14:10

Κικίλιας: Ο Κασσελάκης να μην πουλάει παραμύθια με δράκους σε βάρος της Πυροσβεστικής

«Αύριο Τρίτη οι ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα στην Πεντέλη». Τι είπε για την προμήθεια νέων αεροσκαφών Canadair

Κικίλιας - δελτίο

«Ο κ. Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται αρμοδίως και να ασκεί κριτική, αυτό είναι κομμάτι της δημοκρατίας μας. Όμως, το να πουλάει παραμύθια με δράκους, ότι τάχα πετούσαν τρία εναέρια πάνω από το Βαρνάβα την ώρα που ήταν στο ΕΣΚΕΔΙΚ, δεν είναι αποδεκτό. Του έδωσε η Πυροσβεστική εγγράφως όλα τα στοιχεία με τα εναέρια». επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαχείριση της φωτιάς στον Βαρνάβα.

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είδαμε αυτές τις ημέρες ειδικούς ή μη , να σχολιάζουν για τις φωτιές και να δίνουν οδηγίες. Είναι άλλο πράγμα η τεκμηριωμένη κριτική και η ανάλυση των ειδικών και άλλο ο καθένας να φωνάζει στην ηγεσία της πυροσβεστικής "δεξιότερα Κουροπάτκιν". "Δεξιότερα Κουροπάτκιν" δεν υπάρχει προς τους αξιωματικούς και τα στελέχη που φέτος επιχειρησιακά αντιμετώπισαν επιτυχώς 3.500 πυρκαγιές».

Πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση των πυρκαγιών δήλωσε, μιλώντας στο Open ότι «όπως είπε ο πρωθυπουργός, μόνιμα θα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε πιο ισχυροί για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η προτεραιότητα που έθεσα κι εγώ εξαρχής: Η προστασία των συμπολιτών μας. Από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, της πυρκαγιάς, έτσι όπως ξεκίνησε, μπήκε μέσα σε μία αστική περιοχή, στην κοινότητα του Βαρνάβα. Και εκεί δώσαμε μάχη σπίτι-σπίτι. Και αφήσαμε, στην πορεία της πυρκαγιάς 20-30 πυροσβεστικά εκεί. Το ίδιο και στους άλλους 20 οικισμούς μέχρι η φωτιά να φτάσει στην Πεντέλη».

Επισήμανε, δε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το πυροσβεστικό σώμα, καθώς η μορφολογία αυτής της περιοχής χαρακτηρίζεται από φαράγγια, βουνά και οικισμούς που είναι χτισμένοι μέσα στο δάσος.

Φωτιά - Αττική - Πεντέλη - Χαλάνδρι

«Εξήγησε και ο κύριος Λέκκας ότι λόγω της στήλης καπνού η οποία δημιουργήθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και αναγκαστικά χτυπούσαν τη φωτιά δεξιά και αριστερά,. ενώ οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, σε κάθε οικισμό. Παρότι φυσούσε βοριάς πολλές φορές η φωτιά πήγαινε κόντρα. Γιατί; Γιατί δημιουργείται και μικροκλίμα μέσα στα φαράγγια και στα βουνά και η φωτιά έχει τις δικές της βουλές τοπικά στο σημείο εκείνο στο οποίο επιχειρούσαν οι πυροσβέστες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με την αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές δήλωσε:

«Αύριο το απόγευμα στην Πεντέλη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα βήματα τα οποία θα γίνουν από εδώ και πέρα. Ξαναμίλησα και χθες με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Θέλω να πω ότι για αυτά τα σπίτια- τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν ή να επισκευαστούν- ήδη αν δεν έχει ολοκληρωθεί, ολοκληρώνεται και στα τελευταία από τους μηχανικούς η ανάλογη μελέτη. Και θα αποζημιωθούν, επαναλαμβάνω, στο 80% από το ελληνικό κράτος και άλλο ένα 20% με άτοκο δάνειο. Όλα αυτά θα γίνουν στις επόμενες δέκα μέρες».

Όσον αφορά την πρόοδο στο εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ τόνισε:

«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Το ΑΙΓΙΣ δεν υπήρχε στη χώρα, όπως δεν υπήρχε και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ήταν ένα όραμα και μια φιλοδοξία -μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με την κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια- του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε να το υλοποιεί. Έχουν συμβασιοποιηθεί 1.100 οχήματα της πυροσβεστικής. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν παρθεί τόσα οχήματα όλων των τύπων για το πυροσβεστικό σώμα».

Σκύλος - φωτιά - Αττική

Αναφερθείς στην προμήθεια των νέων αεροσκαφών Canadair ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε:

«Παίρνουμε από την Καναδική εταιρεία 7 Canadair. Από το 2026 θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε και το σύνολο τους θα το έχουμε πάρει το 2030. Σε αυτά θα προστεθούν 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, 100 drones και 32 τράκτορες».

Σχετικά με πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες λόγω κεραυνικής δραστηριότητας ο κ. Κικίλιας είπε ότι εκδηλώθηκαν πάρα πολλές πυρκαγιές και σε πολύ υψηλά υψόμετρα. Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες ο υπουργός επισήμανε ότι για αύριο και για μεθαύριο θα αντιμετωπίσουν την εξής διπλή δυσκολία:

«Από τη μία να σβήνουμε τις πυρκαγιές από τους κεραυνούς σε δύσκολες περιοχές και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και από την άλλη αν όντως πέσουν 30 ή 40 mm νερού όπως λένε, να δούμε αν θα είναι σε μορφή μπουρινιού και τι πρέπει να κάνουμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα», σημείωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλιούπολη: Καραμπόλα με πέντε αυτοκίνητα (εικόνες)

Κακοκαιρία - Ιωάννινα: Πλημμύρες και προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση (εικόνες)

Γαλλία: Πυρκαγιά σε κάμπινγκ οδήγησε στην απομάκρυνση 3.000 παραθεριστών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Η μείωση τιμών, η βιομηχανία και ο “πόλεμος” στην αισχροκέρδεια (βίντεο)Χθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος για τα νέα μέτρα μείωσης τιμών από την κυβέρνηση και για τους νέους στόχους για την ελληνική βιομηχανία.

Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα - Μητέρα τέταρτου παιδιού: Αν φταίει η Ειρήνη να πάει εκεί που της αξίζει (βιντεο)Χθες 19:27 | Ειδήσεις

Τι λέει στον ΑΝΤ1, η μητέρα του τέταρτου παιδιού που σύμφωνα με την καταγγελία, έφυγε από τη ζωή στα χέρια της Ειρήνης.

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη απεργίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσηςΧθες 18:10 | Ειδήσεις

Η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει παράνομη την 24ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για αύριο.

Έγκλημα στα Καμένα Βούρλα: Στον εισαγγελέα μία γυναίκα για τον θάνατο της 84χρονηςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας μία ηλικιωμένης στα Καμένα Βούρλα. Ποια είναι γυναίκα, "νούμερο ένα" ύποπτη που βρισκεται στα χέρια των αρχών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σουηδία: Αφαίρεσαν την μήτρα σε δεκάδες γυναίκες από... λάθος διάγνωση23:59Swiss Indoors - Τσιτσιπάς: Νίκη “θρίλερ” και πρόκριση23:46Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πάσχει από καρκίνο του μυελού των οστών23:33ΕΛΑΣ – Δυτική Αττική: Αυξημένες κατά 113% οι συλλήψεις στο 9μηνο του 202423:19Η Χιλή λάνσαρε την πρώτη αντισυλληπτική ένεση για σκύλους23:06Ουκρανία: Αυτοκτόνησε μέσα σε στρατολογικό γραφείο για να μην πάει φαντάρος22:52Ο ρόλος της ιστολογικής εξέτασης στην επιλογή θεραπευτικών χειρισμών στον καρκίνο μαστού22:39Champions League: Η Μίλαν νίκησε την Μπριζ22:25Baywatch: Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Νιούμαν22:25Τσίπρας: Η ανισορροπία του πολιτικού συστήματος πρέπει να αποκατασταθεί από τα αριστερά (εικόνες)22:11Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε στρατιωτική βάση του Ισραήλ21:58Μητσοτάκης - Κόστα: Ζούμε σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων (εικόνες)21:45Μελόνι – Ερντογάν: Επικοινωνία για τη Μέση Ανατολή και το Προσφυγικό21:31Περιστέρι: Τρίτη ήττα στο BCL21:18Στον ΠΑΟΚ ο Άλεξ Αντετοκούνμπο21:04ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ζήτησε εξωστρέφεια, σοβαρότητα και ενότητα20:51Ρευματοκλοπή: Έρχεται ο λογαριασμός… για τους παραβάτες20:37Ευλογιά των προβάτων: Απαγορεύσεις στη μετακίνηση ζώων20:23Ο Έντι Ράμα επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη20:10Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Η μείωση τιμών, η βιομηχανία και ο “πόλεμος” στην αισχροκέρδεια (βίντεο)19:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο