LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Αυγούστου 2024 22:52

Βενεζουέλα: ΗΠΑ, Βραζιλία και Κολομβία ζητούν να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει δηλώσει πως νίκησε στις εκλογές της 28ης Ιουλίου, χαρακτήρισε την έκκληση των χωρών «έλλειψη σεβασμού» προς τους Βενεζουελανούς.

Βενεζουέλα - διαδηλώσεις

Η Βραζιλία, η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν σήμερα εκκλήσεις να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα ώστε να βγει η χώρα από την κρίση που ξέσπασε με την αμφισβητούμενη επανεκλογή στην προεδρία του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει δηλώσει πως νίκησε στις εκλογές της 28ης Ιουλίου, χαρακτήρισε τις εκκλήσεις αυτές «έλλειψη σεβασμού» προς τους Βενεζουελανούς.

Αν ο Νικολάς Μαδούρο «έχει κοινή λογική, θα μπορούσε να δοκιμάσει να απευθύνει μια έκκληση στο λαό της Βενεζουέλας, ίσως μάλιστα να προκηρύξει και να προγραμματίσει» και πάλι μια εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοσταθμό.

Ο κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο ζήτησε από την πλευρά του μέσω του X να διεξαχθούν νέες «ελεύθερες» εκλογές. Πρότεινε επίσης μεταξύ άλλων «την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων» που πλήττουν τη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολουθησε λίγα λεπτά αργότερα απαντώντας «ναι» σε ένα δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν υποστηρίζει τις προτάσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) έχει επικυρώσει από τον Αύγουστο τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Νικολάς Μαδούρο με 52% των ψήφων, χωρίς να ανακοινώσει την ακριβή καταμέτρηση και τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων, διαβεβαιώνοντας πως έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία δημοσιοποίησε πρακτικά που περιήλθαν στην κατοχή της χάρη στα μέλη της στις εφορευτικές επιτροπές, ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 67% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα το οποίο απορρίπτει ο Μαδούρο.

Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Μαδούρο για μια τρίτη θητεία προκάλεσε αυθόρμητες διαδηλώσεις, με απολογισμό 25 νεκρούς, 192 τραυματίες και 2.400 συλληφθέντες, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο απέρριψε αμέσως τις εκκλήσεις για διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

«Το ότι προτείνετε να μην ληφθεί υπόψη αυτό που συνέβη στις 28 Ιουλίου είναι για εμένα έλλειψη σεβασμού προς τους Βενεζουελανούς (...) η λαϊκή κυριαρχία έχει αυτοσεβασμό», δήλωσε η Ματσάδο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω του Ίντερνετ σε μέσα ενημέρωσης της Χιλής και της Αργεντινής.

Οι εκλογές «έγιναν και η βενεζουελανή κοινωνία εκφράσθηκε μέσα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. Υπήρξε νοθεία και εντούτοις καταφέραμε να νικήσουμε», δήλωσε.

Ο Μαδούρο έχει από την πλευρά του ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία, λέγοντας τρεις ημέρες μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του: «Κέρδισα το παιγνίδι του ντόμινο και να ζητήσω να το ξαναπαίξουμε; Είναι σαν να παίζαμε ντόμινο, να έχω κερδίσει και να ζητάω να ξαναπαίξουμε το ίδιο παιγνίδι, σας παρακαλώ! Όχι, έχεις ήδη κερδίσει, πιες μια μπύρα», είχε πει στις 31 Ιουλίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα το νόμο που επιβάλλει κανονιστικές ρυθμίσεις στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις ενώσεις και τον οποίο η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ελευθεροκτόνο.

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται επίσης άλλα δύο νομοσχέδια, περί «παρότρυνσης υπέρ του φασισμού και υποκίνησης μίσους» και για την κανονιστική ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εξουσία ελέγχει το κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο σώμα, καθώς διαθέτει σ' αυτό 256 από τις 277 έδρες μετά το μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση των βουλευτικών εκλογών του 2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκιουλέρ: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό σημείο

Γάζα: Επανέναρξη των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός

Θάνατος 8χρονης στη Χαλκιδική: Το χρονικό της τραγωδίας και η κατάθεση της ναυαγοσώστριας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονηΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Τα τρίδυμα από τον τρίτο όροφο παραμένουν προληπτικά στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου.

Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Το απόγευμα αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, όπου θα μοιράσουν έντυπο όπου θα εξηγούν το δίκαιο των αιτημάτων τους, ζητώντας τη στήριξη των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων.

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοιΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 710 κλήσεις μέχρι χθες στις 11:30 το βράδυ για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρεμλίνο: Σύντομα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τράμπ13:10Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Αττικής Οδού, περιοχής Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος12:56Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι - Διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο12:42Η εικόνα στα αγροτικά μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας12:30Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο Ι.Χ. - Αναποδογύρισε το ένα όχημα (Εικόνες)12:16Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπή χαλκού και κατοχή όπλων12:02Ολυμπιακός: Εξετάζεται η περίπτωση του περιζήτητου Κέβιν Ροντρίγκες 11:48Φωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονη 11:34Ζελένσκι: Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για 15 χρόνια11:20Τρίκαλα- Καρδίτσα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες11:06Κριστιάνο Ρονάλντο: Παραμένει ο στόχος των 1000 γκολ καριέρας10:52Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος που έκλεψε αυτοκίνητο10:38Δύο συλλήψεις διακινητών μεταναστών σε Γαύδο και Καλούς Λιμένες10:24Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε 13χρονο για να του κλέψει το πορτοφόλι 10:10Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 16χρονος που λήστεψε 12χρονες υπό την απειλή κουζινομάχαιρου09:56Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο09:42Συνελήφθη οδηγός σε ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ09:28Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε νέο τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης09:14Ινδονησία: 16 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας09:00Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ: Στο επίκεντρο η ανακωχή στην Λωρίδα της Γάζας 08:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο