LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 10 Αυγούστου 2024 23:26

Instagram: Η Τουρκία το επαναφέρει μετά από 9 μέρες αποκλεισμού

Πώς πήρε την απόφαση η κυβέρνηση στην Τουρκία να επαναφέρει την πρόσβαση στο instagram μετά τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει.

Instagram

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι επανέφεραν την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, αφού η εταιρεία συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

Στις 2 Αυγούστου, με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής της τουρκικής κυβέρνησης, διεκόπη στην Τουρκία η πρόσβαση στο Instagram, με την αιτιολογία ότι η πλατφόρμα δεν συμμορφωνόταν με τους «νόμους και τους κανόνες» της χώρας και τις ευαισθησίες του κοινού.

Με ανάρτησή του λίγες μέρες πριν την απόφαση, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε κατηγορήσει το Instagram επειδή αφαιρούσε αναρτήσεις στις οποίες εκφραζόντουσαν συλλυπητήρια για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Καταδικάζω έντονα την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, η οποία εμποδίζει ενεργά τους ανθρώπους να αναρτούν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, χωρίς να επικαλείται κάποια παραβίαση της πολιτικής της. Αυτό είναι λογοκρισία, καθαρά και απλά. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου απέναντι σε αυτές τις πλατφόρμες που έχουν δείξει πολλές φορές ότι βρίσκονται κυρίως στην υπηρεσία του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος αδικίας», είχε τονίσει ο Αλτούν.

Η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και η Άγκυρα καταδικάζει αυτό που αποκαλεί άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς το Ισραήλ.

Η απαγόρευση εννέα ημερών προκάλεσε διαμαρτυρίες από χρήστες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσεγγίζουν τους πελάτες τους μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση του Instagram, με περισσότερους από 57 εκατομμύρια χρήστες, ακολουθώντας την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας με αξιωματούχους του Instagram, θα άρουμε το φραγμό πρόσβασης...αφού εκείνοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας σχετικά με τον κατάλογο των εγκλημάτων και λογοκρισίας που επιβάλλεται στους χρήστες», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου με ανάρτηση στο Χ.

Ο κατάλογος εγκλημάτων στην τουρκική νομοθεσία περιλαμβάνουν πράξεις όπως δολοφονίες, σεξουαλικές επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση και βασανιστήρια.

«Έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα όσον αφορά την αύξηση της ασφάλειας στο ψηφιακό περιβάλλον στην Τουρκία, τη νομική συμμόρφωση, την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών και την ανάπτυξη ενός δίκαιου μηχανισμού επιθεώρησης», ανέφερε ο Ουράλογλου.

Η εταιρεία Meta, που ανήκει το Instagram, συμφώνησε να συμμορφωθεί με την τουρκική νομοθεσία και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αφαίρεση αναρτήσεων και περιεχομένου αν φέρουν στοιχεία ορισμένων εγκλημάτων ή «τρομοκρατικής προπαγάνδας», συμπλήρωσε ο υπουργόςς.

Το Instagram δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Instagram αποκαθίσταται σε όλους τους κύριους παρόχους διαδικτύου της Τουρκίας μετά από περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο που διήρκησαν εννέα ημέρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διάρκειας απαγόρευση στη χώρα πρόσβασης σε μια μεγάλη πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το παρατηρητήριο διαδικτύου Netblocks.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στα τελευταία οχυρά (βίντεο)

Κασσελάκης για Ηλιόπουλου: Τον ευχαριστώ για την προσφορά του, κόσμησε το Κοινοβούλιο

Θεσπρωτία: Φωτιά κοντά σε σπίτια (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:21Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν15:07Σοκαριστικό τροχαίο στην Κυπαρισσία: 74χρονος "καρφώθηκε" σε κολώνα και εκτινάχθηκε (εικόνες)14:52Περιοδεία σε πυρόπληκτες περιοχές πραγματοποιούν Σ. Φάμελλος και Δ. Κουτσούμπας14:38Ο Τραμπ προτείνει τη Βουδαπέστη για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι14:24Αφιέρωμα στο 33ο τουρνουά Ακρόπολις: Η ώρα του Αντετοκούνμπο14:10Σκουπίδια στο Ηράκλειο: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία έδειξαν οι έλεγχοι13:56Φυλακές Κορυδαλλού: Συνελήφθησαν 4 έγκλειστοι σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Τι βρήκαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικοί (εικόνες)13:42Δανία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βιβλία θέλει η κυβέρνηση – Στόχος η ενθάρρυνση της ανάγνωσης 13:28Γαύδος: Νέο περιστατικό διάσωσης – 25 μετανάστες μεταφέρονται στα Χανιά13:14Πορτογαλία: Τρίτος νεκρός από τις πυρκαγιές13:00Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει πως τυχόν συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία θα τον βοηθούσε να "πάει στον Παράδεισο"12:45Τετάρτη 20 Αυγούστου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:31Τροχαίο στην Πέτρου Ράλλη: Ένας νεκρός κι ένας σοβαρά τραυματισμένος12:17Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει νέους πυραύλους σε περίπτωση που δεχθεί εκ νέου επίθεση από το Ισραήλ12:10Κυψέλη: Συνελήφθησαν δύο άτομα που κατηγορούνται ότι κατείχαν περισσότερα από 7 κιλά κάνναβης11:56Με Ελίασον στις Βρυξέλλες η ΑΕΚ11:41Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τάρας Κατσκά 11:27Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.11:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών10:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο