LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 10 Αυγούστου 2024 23:09

Έρευνα: Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής

Πώς μπορεί η διαλειμματική δίαιτα να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με τους ειδικούς.

HHG - Μεσογειακή διατροφή

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στα Πανεπιστήμια Paris Cite της Γαλλίας και Graz της Αυστρίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology, αποκαλύπτει τον μηχανισμό με τον οποίο η σπερμιδίνη ρυθμίζει την αυτοφαγία, δηλαδή τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ανακύκλωση συστατικών μέσα στο κύτταρο, η οποία προάγει τις αντιγηραντικές επιδράσεις της διαλειμματικής δίαιτας.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Δρ. Ιωάννα Δασκαλάκη και Δρ. Ηλίας Γκίκας, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ, σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του Δρ. Guido Kroemer, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris Cite της Γαλλίας, και του Δρ. Frank Madeo, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Graz της Αυστρίας, απέδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ένωσης, της σπερμιδίνης (πολυαμίνη), η οποία αυξάνει την ανθεκτικότητα και την επιβίωση κυττάρων και οργανισμών ενεργοποιώντας την αυτοφαγία.

Η αυτοφαγία, όπως αναφέρεται από τους ερευνητές, είναι διαδικασία κυτταρικής ανακύκλωσης, δηλαδή καταστροφής μη λειτουργικών/περιττών συστατικών και οργανιδίων του κυττάρου. Διαταραχές στην αυτοφαγία έχουν συνδεθεί με τη γήρανση καθώς και την εμφάνιση συνοδών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Οι διατροφικές συνήθειες, όπως η δίαιτα χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, o υπερσιτισμός ή η νηστεία, μπορούν να επηρεάσουν τις χρόνιες αυτές ασθένειες, η συχνότητα των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον σημειώνεται ότι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως ο θερμιδικός περιορισμός και η διαλειμματική νηστεία, μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και να επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, με βασική προϋπόθεση να είναι η διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης μέσω της επαγωγής της αυτοφαγίας. Υπό αυτές τις συνθήκες όπως ξεκαθαρίζεται, η χορήγηση σπερμιδίνης αποτελεί μια εναλλακτική στρατηγική για την επαγωγή της αυτοφαγίας και την αύξηση της διάρκειας ζωής. Ωστόσο, ο ρόλος της σπερμιδίνης στη ρύθμιση της αυτοφαγίας και της γήρανσης, κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας, παραμένει ασαφής.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά πειραματικών οργανισμών, όπως ο νηματώδης (Caenorhabditis elegans), η ζύμη (Saccharomyces cerevisiae), η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster), το ποντίκι (Mus musculus) και οι ανθρώπινες κυτταρικές σειρές, οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών Νεκτάριου Ταβερναράκη, Guido Kroemer και Frank Madeo, έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τα κυτταρικά επίπεδα σπερμιδίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αυτοφαγία με αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής των οργανισμών αυτών. Αντίθετα, η αναστολή της σύνθεσης της σπερμιδίνης με τη χρήση κατάλληλων αναστολέων εξουδετερώνει τα οφέλη της αυτοφαγίας στην παράταση της διάρκειας ζωής μέσω της διαλειμματικής νηστείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται σήμερα, αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της σπερμιδίνης στη ρύθμιση της αυτοφαγίας υπό συνθήκες διαλειμματικής νηστείας, βελτιώνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής σε όλους τους οργανισμούς που μελετήθηκαν.

Το γεγονός ότι η ρύθμιση της αυτοφαγίας μέσω της σπερμιδίνης και της διαλειμματικής νηστείας είναι μια εξελικτικά συντηρημένη διαδικασία, υπογραμμίζει τον κεντρικό της ρόλο στην παρακολούθηση και τη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης σε διάφορους οργανισμούς. Η μελέτη των ερευνητών του ΙΜΒΒ και των συνεργατών τους ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση στον άνθρωπο και προτείνει νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, με στόχο τη βελτίωση τόσο του προσδόκιμου όσο και της ποιότητας ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσσήνη: Πανηγύρι συνεχίστηκε κι από…κάτω “έπεφταν” μπουνιές (βίντεο)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Αντετοκούνμπο στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του μπάσκετ

Περσείδες: Πότε θα δούμε τη “βροχή” των αστεριών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστέςΣήμερα 12:41 | Ειδήσεις

«Μειώνουμε τον φόρο στις μικρές ιδιοκτησίες ενώ μειώνουμε στο 50% και καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ σε χωριά κάτω από 1.500 κατοίκους και μειώνουμε τον ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευσηΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυλούρης είχε αρνηθεί προ ημερών να προσέλθει για κατάθεση, επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε 10 περιοχές – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Αυτές τις περιοχές θα πλήξει σήμερα και αύριο η κακοκαιρία Adel.

Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον Ε-65 την ΚυριακήΣήμερα 12:45 | Ειδήσεις

Τι αποφασίστηκε έπειτα από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στον Παλαμά το διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνελήφθη 23χρονος οπαδός που έκανε χρήση λέιζερ σε βάρος αθλητών κατά τη διάρκεια αγώνα17:57ΗΠΑ: Το FBI διεξάγει έρευνα για τρομοκρατία για τους πυροβολισμούς εναντίον δύο στρατιωτών της Εθνοφρουράς17:42Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα17:28Τουρκία: Ξεκίνησε η ναυπήγηση ενός αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής άμυνας - Θα αποτελέσει τμήμα του Χαλύβδινου Θόλου17:14Υπόθεση Novartis: Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεια των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων17:00ΟΠΕΚΕΠΕ: Άναψε… φωτιές ο ισχυρισμός Ανδρουλάκη για κουμπαριά Μητσοτάκη – Ξυλούρη16:46Χανιά: Επιτέθηκε στον πατέρα του με 50 μαχαιριές επειδή… τον είδε στο καφενείο16:33Πούτιν: Το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ μπορεί να αποτελέσει βάση για μελλοντικές συμφωνίες16:19Ηράκλειο: Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 έφτασε η σορός του 19χρονου ΕΠΟΠ 16:05UEFA Conference League: Φιορεντίνα – ΑΕΚ απόψε στον ΑΝΤ115:51Ταϊλάνδη - Ινδονησία: Τουλάχιστον 116 οι νεκροί από την σφοδρή κακοκαιρία15:38Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε εθελοντική στρατιωτική στράτευση – Πότε καθίσταται υποχρεωτική15:24Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για τα χαμένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας15:10Λίβερπουλ: Ένοχος δήλωσε δράστης που έπεσε με ΙΧ σε πλήθος φιλάθλων που πανηγύριζε την κατάκτηση της Premier League14:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με εκδήλωση στο Σύνταγμα14:42Κικίλιας: Διπλασιάζουμε το επίδομα ανεργίας των ναυτικών και διευρύνουμε τους δικαιούχους14:28Ρωσία: Κλείνει το τελευταίο προξενείο της Πολωνίας στην χώρα14:14Νέα έκτακτη στήριξη 56 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη14:00"Μένουμε ενημερωμένοι": Καμπάνια της ΕΛΑΣ για τις απάτες κατά ηλικιωμένων (βίντεο)13:46Η συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου για οριοθέτηση ΑΟΖ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία13:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο