LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Αυγούστου 2024 09:32

Έρευνα: Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνεται στα παιδιά και τους έφηβους παγκοσμίως

Τι δείχνει η έρευνα σχετικά με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών από παιδιά και εφήβους.

αναψυκτικά

Τα παιδιά και οι έφηβοι κατανάλωναν σχεδόν 23% περισσότερα ζαχαρούχα ποτά το 2018 σε σύγκριση με το 1990, όπως διαπιστώνει παγκόσμια ανάλυση των διατροφικών συνηθειών νέων από 185 χώρες.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων για να διαπιστώσει τις τάσεις πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών από τα παιδιά και τους νέους, ηλικίας τριών έως 19 ετών, από το 1990 ως το 2018. Ως ζαχαρούχα ποτά ορίστηκαν όλα τα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα και τουλάχιστον 50 θερμίδες ανά μερίδα 237 γραμμαρίων. Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά και ποτά φρούτων με ζάχαρη. Από την έρευνα αποκλείστηκαν οι 100% χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά αλλά χωρίς θερμίδες και τα γάλατα με ζάχαρη.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The BMJ», οι έφηβοι και οι κάτοικοι πόλεων είχαν μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν σχεδόν διπλάσια συνολική πρόσληψη σε σχέση με τους ενήλικες.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών από τους νέους ποικίλλει ανά περιοχή του κόσμου, με μέσο όρο 3,6 μερίδες την εβδομάδα παγκοσμίως. Το εύρος ήταν από 1,3 μερίδες την εβδομάδα στη νότια Ασία έως 9,1 μερίδες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Τα παιδιά και οι έφηβοι σε 56 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 238 εκατομμύρια νέους ή το 10% του παγκόσμιου νεανικού πληθυσμού, κατανάλωναν κατά μέσο όρο επτά ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα. Ανάμεσα στα κράτη με την υψηλότερη πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών από τα παιδιά και τους νέους το 2018 ήταν το Μεξικό (10,1 μερίδες την εβδομάδα), η Ουγκάντα (6,9), το Πακιστάν (6,4), η Νότια Αφρική (6,2) και οι ΗΠΑ (6,2). Εξετάζοντας τις τάσεις από το 1990 ως το 2018, η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση μεταξύ των νέων ήταν η υποσαχάρια Αφρική, όπου οι μέσες εβδομαδιαίες μερίδες αυξήθηκαν κατά 106%, δηλαδή 2,17 μερίδες την εβδομάδα.

«Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, οπότε παρόλο που τα παιδιά δεν αναπτύσσουν συχνά διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα όταν είναι μικρά, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή τους», δηλώνει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Λάουρα Λάρα-Κάστορ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα δεδομένων ιδίως για τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και το ενδεχόμενο υποδήλωσης ή υπερδήλωσης δεδομένων από τους συμμετέχοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στα τελευταία οχυρά (βίντεο)

Κασσελάκης για Ηλιόπουλου: Τον ευχαριστώ για την προσφορά του, κόσμησε το Κοινοβούλιο

Θεσπρωτία: Φωτιά κοντά σε σπίτια (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές15:44Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν έξι άτομα για συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παιχνίδια15:29ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα15:14Η ομάδα του "The Football Show" σας προσκαλεί στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, αύριο15:00Σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης14:46Όλυμπος: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης του Μολδαβού ορειβάτη14:32Ουκρανία: Ο Ζελένσκι είναι υπέρ της διεξαγωγής διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους εταίρους14:18Μπλόκα αγροτών: Δεν άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου - Κλειστή η εθνική οδός στα Μάλγαρα14:04Τουρκία: Σοκ προκαλεί η πτώση και τρίτου ντρόουν - Θέματα ασφάλειας θέτει η αντιπολίτευση13:50Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ δένει στο λιμάνι μέχρι το 202713:36Τσιάρας: Οικονομική στήριξη της καλλιέργειας μηδικής, λόγω της ευλογιάς13:22Μπλόκα αγροτών - Ωραιόκαστρο: Ρύζι, όσπρια και κηπευτικά θα μοιράζουν οι αγρότες13:08Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη 27χρονου οδηγού με κοκαΐνη - Παραλίγο να παρασύρει αστυνομικό12:54Βρετανία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 12χρονος γιος του ετοίμασαν χριστουγεννιάτικα γεύματα για άστεγους12:40Μπλόκα Αγροτών: Ανοίγουν τις μπάρες στα διόδια Ωραιοκάστρου, κλειστή η εθνική στα Μάλγαρα12:24Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Δεκεμβρίου12:10Αγρότες-Μπλόκα: Η κατάσταση σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών11:56Ρωσία: Απίθανη μια συνάντηση απεσταλμένων Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στο Μαϊάμι11:42Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία 180.000 ευρώ στην Κηφισιά - Δύο συλλήψεις11:28Χαλκίδα - Μπλόκα: Οι αγρότες κλείνουν ξανά την υψηλή γέφυρα 11:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο