LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Αυγούστου 2024 07:18

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατακτά εδάφη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης, διέταξε την απομάκρυνση κατοίκων από διάφορες περιοχές, μετά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανία - Σήμα - Νάρκες

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως διέταξαν την εσπευσμένη απομάκρυνση παιδιών και των γονιών τους από κοινότητες της περιφέρειας Ντονέτσκ (ανατολικά), κοντά σε περιοχές όπου η Ρωσίας λέει πως τα στρατεύματά της προελαύνουν τις τελευταίες ημέρες.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωνε πως κατέλαβε χωριό στην περιφέρεια. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέλαβε αρκετές ακόμη κοινότητες, στην πλειονότητά τους μικρές.

«Ο εχθρός βομβαρδίζει καθημερινά πόλεις, χωριά και τα περίχωρά τους. Αποφασίστηκε έτσι να απομακρυνθούν εσπευσμένα παιδιά και οι γονείς τους, ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους», ανέφερε ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν, παραθέτοντας κατάλογο κοινοτήτων σε τομείς όπου τα ρωσικά στρατεύματα κέρδισαν εδάφη τελευταία.

Ο κ. Φιλασκίν αναφέρθηκε στην πόλη Νοβοχρόντιβκα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το χωριό Νοβοσέλιβκα Πέρσα, το οποίο ανακοίνωσε η Μόσχα πως κυρίευσε χθες.

«Συνολικά, πρέπει να απομακρύνουμε εσπευσμένα 744 παιδιά και τις οικογένειές τους από τέσσερις κοινότητες προς πιο ασφαλείς περιφέρειες της Ουκρανίας», συνόψισε ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ.

«Έδωσα οδηγίες να χρησιμοποιούνται μόνο οχήματα με θωράκιση για την απομάκρυνση των παιδιών», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη χρήση από τον ρωσικό στρατό FPV drones (σ.σ. first person view στα αγγλικά, δηλ. drones που πιλοτάρονται εξ «όψεως πρώτου προσώπου», επιτρέπουν με άλλα λόγια στον χειριστή του τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος να το κατευθύνει σαν να επέβαινε σ’ αυτό). «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», επέμεινε.

Ο περιφερειάρχης είχε ήδη καλέσει τους αμάχους να φύγουν από περιοχές κοντά στα μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ρωσικών βομβαρδισμών.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την τρίτη χρονιά, ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο μοιάζουν να είναι σε θέση να σημειώσουν νίκες αποφασιστικής σημασίας, παρά τα πρόσφατα κέρδη των ρωσικών δυνάμεων.

Το 2022, η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση της περιφέρειας Ντονέτσκ, καθώς και άλλων τριών ουκρανικών περιφερειών, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, παρότι οι δυνάμεις της δεν τις ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές της 10ης ημέρας

ΗΠΑ: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφηΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Μια εκ των αερομαχιών, οδήγησε σε εμπλοκή τουρκικού μαχητικού, που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς τα τουρκικά παράλια.

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)Σήμερα 19:56 | Ειδήσεις

Η κλούβα της αστυνομίας βρισκόταν στο σημείο για τα μπλόκα των αγροτών. Το ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς.

Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την ΚυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν στον ΑΝΤ1 οτι η ευθύνη βρίσκεται στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αργησε με την επεξεργασία του αρχείου.

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφοςΣήμερα 19:39 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι «έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη22:05Παναθηναϊκός: "Μέσα" για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, Τουμπά – Πρόλαβε τη θλάση ο Πάντοβιτς21:51Υπόθεση "Πελικό" στη Γερμανία: Ένοχος άνδρας που νάρκωνε και κατέγραφε τον βιασμό της συζύγου του21:37Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο στην Ουκρανία21:23Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS21:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:55Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την Κυβέρνηση20:41Ant1 Sports: Μεθυσμένη… πολιτεία η Νέα Φιλαδέλφεια20:27Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)20:13Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος20:03Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: η ιστορία του και τα έθιμα στην Ελλάδα19:53Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι 19:40Πάτρα: Νταλίκα έπεσε πάνω σε φορτηγάκι και το διέλυσε (εικόνες)19:26Κερατσίνι: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απέτρεψε κλοπή μηχανών από ανήλικους19:12ΥΠΑΑΤ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων18:58Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Θεοφανίων: Οι τελετουργίες, τα έθιμα και οι συμβολισμοί18:44Πιερρακάκης: Η πρώτη του συνεδρίαση της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup18:31"Αποκαλύψεις": Η εξώδικη απάντηση του επιχειρηματία στον Γιώργο Μαζωνάκη18:17Λάρισα: Γυναίκα ξεψύχησε κάτω από τις ρόδες φορτηγού (εικόνες)18:03Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη: Γυναίκα παρασύρθηκε από αγροτικό όχημα17:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο