LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 03 Αυγούστου 2024 21:45

Κρήτη: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια λόγω του φαινομένου της ανοξίας (βίντεο)

Πως εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο το οποίο έκανε ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση στους ντόπιους. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Κρήτη - Νεκρά ψάρια

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν κάτοικοι της περιοχής του Καρτερού Κρήτης όταν εντόπισαν νεκρά ψάρια σε κατάσταση σήψης, στην κοίτη του ποταμού στον Άγιο Ιωάννη.

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Πέρα από την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια από την περιοχή για λόγους υγιεινής και αισθητικής.

Όπως μετέδωσε το cretalive.gr, ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς δήλωσε αρμοδίως ότι το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό, όπως και τον Αποσελέμη, είναι η ανοξία.

«Τους χειμερινούς μήνες, λόγω τρικυμίας, το νερό του ποταμού ενώνεται με τη θάλασσα, έτσι εισέρχονται στον ποταμό ψάρια. Όταν, όμως, έρχεται το καλοκαίρι, ο Αποσελέμης και πολλά άλλα μικρά ποτάμια, δεν έχουν πια σύνδεση με τη θάλασσα. Με αποτέλεσμα τα ψάρια να παγιδεύονται στα νερά του. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το νερό ζεσταίνεται, είναι στάσιμο, δεν υπάρχει κίνηση για να οξυγονωθεί, και το περιβάλλον γίνεται υποξικό. Παράλληλα, τα φυτά που έχει το νερό, το φυτοπλαγκτόν παράγει πολλή βιομάζα, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο χωρίς να παράγουν νέο, έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό πέφτουν. Με λίγα λόγια, τα ψάρια παθαίνουν ασφυξία και πεθαίνουν», ανέφερε.

Για το εάν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, ο επιστήμονας απάντησε πως ο ποταμός δεν έχει μολυνθεί. Βέβαια, θα είναι σκόπιμο οι Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια: «Αν θέλουν οι αρμόδιοι να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα, που στον Καρτερό δεν είναι συνηθισμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία μόνιμη εγκατάσταση με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα παρέχει οξυγόνο στο νερό. Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν σαν ανεμιστήρες που “αερίζουν” το ποτάμι».

Ειδήσεις σήμερα:

Διδυμότειχο – βιασμός: Την κρατούσε φυλακισμένη και την κακοποιούσε καθημερινά

Σάντερλαντ: Ταραχές μετά την δολοφονία τριών κοριτσιών (εικόνες)

ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως 9 Αυγούστου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο