ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Πολάκη, οι υποστηρικτές, οι πολέμιοι και το παρασκήνιο (εικόνες)
Παρά την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη να ξεκινήσει την χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χωρίς καμία ευθεία αναφορά στην διαγραφή του Παύλου Πολάκη, μία διαγραφή η οποία είχε συμβεί λίγη μόλις ώρα νωρίτερα, ωστόσο το σώμα της συνεδρίασης, όπως ήταν αναμενόμενο, συζήτησε ιδιαίτερα θερμά το θέμα αυτό.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε αποστροφή του λόγου του εκτός της ομιλίας του, φέρεται να είπε: «Αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση που αναγκάστηκα να πάρω. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας. Όπου πήγαινα, μου μιλούσαν για αυτόν. Στη Βουλή όμως πρέπει να είμαστε θεσμικοί και να μιλάμε με τον ανάλογο σεβασμό σε όλους. Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα στη Βουλή υπάρχουν και όρια. Ειδικά εφ’ όσον και η ΝΔ έχει προσβάλει τον χώρο της Βουλής με διάφορες αντιθεσμικές της δράσεις».
Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κριτική κατά του Παύλου Πολάκη διατύπωσε ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος φέρεται να υπογράμμισε ότι χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση.
Απούσας της Όλγας Γεροβασίλη, το βάρος της τοποθέτησης εκ μέρους των «87» σήκωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία φέρεται να είπε ότι αν είχε καταδικαστεί η συμπεριφορά του στην Πολιτική Γραμματεία, όπως είχαν προτείνει οι «8», τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει εδώ.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως η αποπομπή Πολάκη δυσαρέστησε αρκετούς βουλευτές με πρώτη την Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΚΟ Ραλλία Χρηστίδου, η οποία εμφανώς συγκινημένη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του κ. Πολάκη. «Θα περίμενε να ακούσει κανείς μια λέξη στις ομιλίες των προέδρων για τη διαγραφή Πολάκη», φέρεται να σχολίασε η κ. Χρηστίδου, για να προσθέσει πως «δεν είναι comme il faut ο Πολάκης, αλλά τι είπε πιο λάθος από τα προηγούμενα που έχει πει και δεν διεγράφη»;
Αλλά και η Βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό της, καθώς η ίδια ανέφερε ότι θα έχει πρόβλημα που θα γυρίσει στην περιφέρειά της μετά τη διαγραφή Πολάκη, λόγω της απήχησης του Βουλευτή Χανίων.
Στην στάση της ΝΔ φέρεται να εστίασε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εγκαλώντας την κυβερνητική παράταξη ότι εκείνη “άναψε το φυτίλι”.
Γενικότερη κριτική και διαφωνία με την ηγεσία
Ο Συμεών Κεδίκογλου φέρεται να άσκησε σκληρή κριτική για μια δέσμη ζητημάτων, αρχής γενομένης από την προεκλογική περίοδο, να χαρακτήρισε τον εκλογικό πήχη αυθαίρετα ψηλό και πτυσσόμενο στην συνέχεια, και να τόνισε το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε και στην ανάρτηση του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, αλλά και στην απαξίωση των βουλευτών του κόμματος, αφού εκείνοι όπως είπε αιφνιδιάζονται από τις αποφάσεις της ηγεσίας. Ο ίδιος επισήμανε, καταχειροκροτούμενος, ότι η ιστορία με τα μαύρα ταμεία έκανε εκ του αποτελέσματος κακό, ενώ διερωτήθηκε για το πώς προέκυψε ότι δεν θα πάει ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει στη ΔΕΘ.
Επικριτικός απέναντι στην αποδόμηση του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός Νίκος Παππάς, ζητώντας, κατά πληροφορίες, να αποφεύγονται δημόσια αρνητικές αναφορές στο παρελθόν του κόμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά του Γιάννη Δραγασάκη.
Την ίδια ανακοίνωση φέρεται να αποδοκίμασε ως απαράδεκτη και η Έλενα Ακρίτα, η οποία ζήτησε να δουλέψουν όλοι συλλογικά, καθώς το κόμμα εμφανίζεται διαλυμένο. Η ίδια εμφανίστηκε θετική στην περαιτέρω εισφορά των βουλευτών στο κόμμα με όρους λογοδοσίας ενώ σχετικά με τις φημολογούμενες αποχωρήσεις φέρεται να σχολίασε ότι «δεν φεύγει κανείς».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος προαναγγέλλοντας ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό τον Σεπτέμβριο, ενώ φειδωλοί στα λόγια τους υπήρξαν αρκετά εκ των μελών της “σκληρής” ομάδας Κασσελάκη, τα οποία απέφυγαν να σχολιάσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις.
Τέλος η κ. Νοτοπούλου επισήμανε πως έγιναν τα πάντα προκειμένου να μη συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφερόμενη σε αναρτήσεις, προγραφές και στοχοποιήσεις, εσωτερικούς εχθρούς και διχασμούς.
Η “στήριξη” Βελόπουλου και η απάντηση της ΝΔ
Την Πέμπτη λίγο μετά από την διαγραφή του Παύλου Πολάκη, πάνω στο ζήτημα έλαβε εμμέσως πλην σαφώς θέση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε: «Η συγκεκριμένη κυρία για την οποία ο κύριος Πολάκης διαγράφηκε, είναι η ίδια κυρία πίσω από τον κύριο Γεωργιάδη, η οποία χασκογελάει και κάνει μορφασμούς την ώρα που αναφέρεται ο κύριος Γεωργιάδης στον κύριο Βελόπουλο. Ο ρόλος της εν λόγω κυρίας δεν είναι ούτε να κάνει μορφασμούς, ούτε να χασκογελάει».
Η συγκεκριμένη κυρία για την οποία ο κύριος #Πολάκης διαγράφηκε είναι η ίδια κυρία πίσω από τον κύριο #Γεωργιάδη η οποία χασκογελάει και κάνει μορφασμούς την ώρα που αναφέρεται ο κύριος Γεωργιάδης στον κύριο #Βελόπουλο
— Κυριάκος Βελόπουλος (@velopky) July 25, 2024
Ο ρόλος της εν λόγω κυρίας δεν είναι ούτε να κάνει μορφασμούς… pic.twitter.com/onPeRYjrx1
Την Παρασκευή το πρωί σχολιάζοντας το γεγονός, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, δήλωσε: «Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υποκριτικής διαγραφής Πολάκη, ο κ. Βελόπουλος έσπευσε να τον υποστηρίξει στοχοποιώντας τη συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, όπως έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα με την κ. Συρεγγέλα. Είναι ολοφάνερο πια πως ο πολακισμός ενώνει τους αριστερο-ακροδεξιούς εκφραστές της χυδαιότητας και του ακραίου λαϊκισμού. Εξάλλου, η ίδια συμμαχία πρωταγωνίστησε την περίοδο 2015-2019, της οποίας προφανώς κάποιοι νιώθουν συνεχιστές. ΥΓ: Όσον αφορά στην υποκρισία μιας διαγραφής που έγινε για τα μάτια του κόσμου, τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μόνο που δεν ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Πολάκη, είναι ενδεικτικά»!
Επιμονή Πολάκη
Σύμφωνα με πηγές του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ την Παρασκευή ο κ. Πολάκης στο καφενείο της Βουλής επανέλαβε την αρχική του θέση πως "η αντίδραση της κ. Λινού ήταν υπερβολική και στημένη στημένα εναντίον του".
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Συνεδρίασε σήμερα η γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ασχολήθηκε με αμιγώς διαδικαστικά ζητήματα. Ως εκ τούτου η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου διαδικτυακά στις αρχές της εβδομάδας για να καθορίσει τις αρμοδιότητες των μελών της και την κατανομή τους στις επιμέρους υπόεπιτροπές.
Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα εγκρίνει τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές και θα ορίσει την Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου θα συνεδριάσει όπως επιβε?βαίωσε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου.
Πανελλήνιες - Βάσεις: Οι υψηλότερες, οι χαμηλότερες και οι περιζήτητες σχολές
Αγία Παρασκευή: Η Προστάτιδα των ματιών που γιορτάζει σήμερα
Μπάιντεν προς Νετανιάχου: Επισπεύστε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα (εικόνες)