Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών - ΕΕΣ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση τω πνιγμών (βίντεο)
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε και τη μαζική παρουσία πολιτών και τουριστών στις παραλίες της Ελλάδας, απευθύνει έκκληση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα.
Βίντεο - οδηγός του Ε.Ε.Σ. για ασφαλή κολύμβηση:
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο πνιγμός στη θάλασσα, αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό.
Ο Τομέας Σαμαρειτών-Δισωστών & Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. παρέχει τις παρακάτω οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην θάλασσα:
- Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
- Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης.
- Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.
- Όχι βουτιές.
- Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
- Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.
Χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο γεγονός που το καθιστά κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κήρυξε την 25η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η πρόληψη, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά. Κάθε χρόνο πνίγονται περίπου 320.000 άνθρωποι, με τον θάνατο από πνιγμό να κατέχει την τρίτη θέση για ακούσιο τραυματισμό παγκοσμίως. Τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ακολουθούμενα από τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών.
Σύμφωνα με το Royal Life Saving Australia, πέρισυ πνίγηκαν 281 άνθρωποι στην Αυστραλία. Το 57% των θυμάτων ήταν άνω των 45 ετών και το 77% ήταν άντρες. Οι πνιγμοί παιδιών ηλικίας 0-4 ετών αντιπροσώπευσαν το 6%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια. Τα πιο συχνά περιστατικά, προήλθαν είτε από πτώση (69%) είτε κάνοντας μπάνιο (19%).
Βασικά αίτια που οδηγούν, συνήθως, σε τέτοια περιστατικά, αποτελούν η έλλειψη επίβλεψης ανηλίκων, οι επικίνδυνες συνθήκες στο νερό, η κολύμβηση μετά την κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ και η έλλειψη γνώσης κολύμβησης.
Σημαντικές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή και μείωση των πνιγμών περιλαμβάνουν τα μαθήματα κολύμβησης, τη χρήση σωσιβίων, την εκμάθηση της τεχνικής ΚΑΡΠΑ και βασικών δεξιοτήτων διάσωσης, και την ενίσχυση της εποπτείας των παιδιών κοντά στο νερό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και λειτουργεί ως ένα μέσο εκπαίδευσης και ενημέρωσης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά πνιγμών και να διασφαλιστεί ότι το νερό παραμένει μια πηγή αναψυχής.