LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 25 Ιουλίου 2024 09:25

Βραζιλία: Καρχαρίες στις ακτές του Ρίο “παίρνουν”... κοκαΐνη!

Επιστήμονες, εντόπισαν στο σώμα καρχαριών στα ανοιχτά της μεγαλούπολης της Βραζιλίας... κοκαϊνη. Πώς εικάζεται ότι βρέθηκε στον οργανισμό τους και ποιες οι πιθανές συνέπειες.

Καρχαρίας - AP

Καρχαρίες που ζουν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ρίο ντε Ζανέιρο, της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης όπου λέγεται συχνά πως το πάρτι δεν σταματάει ποτέ, διαπιστώθηκε έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις πως είχαν στον οργανισμό τους κοκαΐνη.

Οι θαλάσσιοι θηρευτές πιθανόν κατανάλωσαν το ισχυρό διεγερτικό είτε λόγω της έκλυσης του από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ή λόγω της ρίψης στη θάλασσα ποσοτήτων προερχόμενων από παράνομα εργαστήρια παρασκευής της ουσίας, εκτίμησαν επιστήμονες σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Science of The Total Environment.

Κάποιοι δεν αποκλείεται να δάγκωσαν πακεταρισμένη κοκαΐνη που έχασαν, ή πέταξαν, διακινητές στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας, την πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές για το συγκεκριμένο διεγερτικό.

Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλαν 13 δείγματα οξύρρυγχων καρχαριών σε τρία χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όλα έφεραν ίχνη κοκαΐνης σε ιστούς των μυώνων και των συκωτιών τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συνέπειες», σχολίασε η βιολόγος Ρέιτσελ Αν Χάουζερ-Ντέιβις.

Δεν αποκλείεται, εξήγησε, «αντίκτυπος στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση και δυνητικά στην γονιμότητα των καρχαριών, καθώς το συκώτι διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη των εμβρύων».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν τα δείγματα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Αυγούστου του 2023, καθώς μελετούσαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στη θαλάσσια ζωή.

Εξ ορισμού θηρευτές, οι καρχαρίες έχουν, όπως επισήμανε η κυρία Χάουζερ-Ντέιβις, σημαντικό ρόλο στη διατροφική αλυσίδα και αποτελούν «ενδεικτικό είδος», στην πράξη πρόδρομο δείκτη των απειλών για τους ανθρώπους εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες δεν ανέφεραν ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κοκαΐνης ή άλλων ναρκωτικών στους καρχαρίες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πέστροφες μπορεί να εθιστούν στις μεθαμφεταμίνες.

Επιστήμονες έχουν καταγράψει στο παρελθόν πως άλλες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον, όπως αντικαταθλιπτικά σκευάσματα, φάρμακα για τον έλεγχο των γεννήσεων, βαρέα μέταλλα κ.λπ., καταλήγουν πολύ συχνά σε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν: Εγκατέλειψα για να σωθεί η Δημοκρατία

Κύπρος - Τατάρ: Η Ελλάδα αισθάνεται ένοχη απέναντι στους Ελληνοκύπριους

Κάσος - Χουριέτ: To “κόκκινο τηλέφωνο” απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε από γέφυραΣήμερα 07:57 | Ειδήσεις

Που και πως συνέβη η νέα τραγωδία στην άσφαλτο, με θύμα ένα παλικάρι 19 ετών, το αυτοκίνητο του οποίου έπεσε από γέφυρα.

Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)Σήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της περιοχής "άκουσαν" μέσα στην νύχτα τα αποτελέσματα της τρελής πορείας του φορτηγού, που τράκαρε συνολικά 11 αυτοκίνητα. 

Ρεκόρ - Γερουσία: Ο Κόρι Μπούκερ μιλούσε επί 25 ώρες κατά του Τραμπ! (βίντεο)Σήμερα 06:34 | Ειδήσεις

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κόρι Μπούκερ, έσπασε το ρεκόρ για την μεγαλύτερης διάρκειας ομιλίας στην Γερουσία, που κατείχε ένας Ρεπουμπλικάνος εδώ και δεκαετίες.

Πέθανε ο Βαλ ΚίλμερΣήμερα 07:47 | Ειδήσεις

Η κόρη του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον πρόωρο χαμό του Βαλ Κίλμερ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Τραυματισμός σε άγριο καβγά νεαρών09:06Τέμπη: Η έκθεση του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα08:51Κακοκαιρία - Ρόδος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές (βίντεο ντοκουμέντο)08:38Νέος Κόσμος: Φορτηγό “έπεσε” πάνω σε 11 αυτοκίνητα (βίντεο)08:24Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης08:10Τροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός 19χρονος οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε από γέφυρα07:57Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ07:44Εορτολόγιο - 2 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:30Βραζιλία: Νεογέννητο μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)07:17Πατήσια - Φωτιά στην πρώην Εριουργία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)07:03Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις, η διορία και το αίτημα για παράταση06:50Ρεκόρ - Γερουσία: Ο Κόρι Μπούκερ μιλούσε επί 25 ώρες κατά του Τραμπ! (βίντεο)06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη06:22Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη - Που θα είναι τοπικά ισχυρές06:09FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο