LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Ιουλίου 2024 19:44

Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ: Οι κληρονόμοι θα τα παίρνουν μέσω συμβολαιογράφου

Ψηφιακά, χωρίς επίσκεψη στην Εφορία αλλά και με τη μεσολάβηση συμβολαιογράφου θα μπορούν να λαμβάνονται τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων ιδιοκτητών, από τους κληρονόμους τους.

AP - ΑΑΔΕ

Με νέα Υπουργική Απόφαση, παρέχεται στον συμβολαιογράφο που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς η δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος και ψηφιακής έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς Taxisnet, χωρίς να απαιτείται να έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος.

Πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να έχει στη διάθεση του τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου λαμβάνει το πιστοποιητικό, είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος, καθώς και σχετική εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

Η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων από τους συμβολαιογράφους γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές.

Με τη ρύθμιση αυτή:

  • διευκολύνονται οι κληρονόμοι, καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν οι ίδιοι αιτήματα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ)
  • επιταχύνεται η σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθώς το σχετικό πιστοποιητικό εκδίδεται αυτόματα
  • μειώνεται το διοικητικό βάρος των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ), και επιτυγχάνεται η ταχύτερη διεκπεραίωση των λοιπών υποθέσεων και αιτημάτων των φορολογούμενων.

Επισημαίνεται ότι, για τη διευκόλυνση των κληρονόμων, η νέα διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη ζητηθεί μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί. Για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, η ΑΑΔΕ συνιστά στους πολίτες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν έχουν ακόμα λάβει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία μέσω του συμβολαιογράφου, ώστε να το λάβουν άμεσα.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, «η νέα διαδικασία λήψης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ από τους συμβολαιογράφους, αποτελεί ένα ακόμα βήμα διευκόλυνσης των φορολογουμένων στις συναλλαγές τους. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη μας στους συμβολαιογράφους, που αποτελούν δημόσιους λειτουργούς και θεσμικούς συνεργάτες μας. Υπηρετούμε έμπρακτα το μοντέλο της σύγχρονης συνεργατικής διοίκησης, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου».

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Εθνική Οδός: Νεκρός σε σύγκρουση φορτηγών

Europa League - Παναθηναϊκός: Ο αντίπαλός του στον Γ' προκριματικό γύρο

Ουγγαρία: Κακοποίηση παιδιού σε κατασκήνωση (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14Βασίλης Μπισμπίκης: Πήρε γλυκά και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής10:00Νίνα Σιμόν: Η ζωή, οι αγώνες και η κληρονομιά μιας καλλιτέχνιδας που δεν δίστασε να μιλήσει09:46Ο Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown09:32ΗΠΑ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για απόπειρα πνιγμού 3χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής09:17Κρήτη: Εργατικό ατύχημα σε απόκομιδή απορριμάτων - Ερευνώνται οι συνθήκες09:03Πάνος Ρούτσι: Διακομίζεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις08:49Κίνηση στους δρόμους: Πέντε τροχαία στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις08:35Euroleague: Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα08:21Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ08:07Τίλι Νόργουντ: Η AI ηθοποιός που αναστατώνει τη σόουμπιζ07:53Μουντιάλ 2026: Παρουσιάστηκαν οι μασκότ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού που θα συνοδεύσουν την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση07:38Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα07:24Ελβετία: Δακρυγόνα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την αναχαίτιση από το Ισραήλ του διεθνούς στόλου για τη Γάζα07:10Πυροβολισμοί στην Ομόνοια: Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας06:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο