ΓΝΑ: Σκύλος θεραπείας δίνει χαρά σε ασθενείς
Είναι σύνηθες στο εξωτερικό ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι -αλλά και άλλα ζώα- να μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σωματικές ή ψυχικές παθήσεις. Είναι οι λεγόμενοι σκύλοι θεραπείας, των οποίων η προσφορά, όπως έχει αποδειχτεί, είναι τεράστια. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες. Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται δειλά δειλά κάποια βήματα ώστε ο κόσμος να μάθει πόσο τεράστια αξία έχει η βοήθεια αυτών των ζώων ως συμπληρωματικός τύπος θεραπείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Ο Βαγγέλης είναι ένας υπέροχος μεγαλόσωμος σκύλος, ράτσας Labradoodle, που μόλις έρθεις σε επαφή μαζί του σου μεταδίδει μια απίστευτη ηρεμία. Είναι αγαπησιάρης, τρυφερός, αγαθός μέχρι εκεί που δεν παίρνει και απολαμβάνει την παρέα με τους ανθρώπους.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Βαγγέλης είναι ένας από τους σκύλους θεραπείας του οργανισμού dogtherapy.gr. Έχει εκπαιδευτεί σε Ελλάδα και Αμερική από τους καλύτερους εκπαιδευτές και σε πιστοποιημένα προγράμματα ώστε να παρέχει ένα σπουδαίο έργο. Να επισκέπτεται ασθενείς σε νοσοκομεία, σχολεία ειδικής αγωγής, ανθρώπους σε δομές και γηροκομεία και να δίνει αγάπη και χαρά σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους μας.
Ένα από τα νοσοκομεία που επισκέπτεται ο Βαγγέλης είναι το ΓΝΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, και πιο συγκεκριμένα το ογκολογικό τμήμα.
Εκεί τον συναντήσαμε και εμείς, για να τον γνωρίσουμε και να δούμε από κοντά τι ακριβώς κάνει. Μαζί του ο κ. Κώστας Κοίλιας, ιδρυτής του dogtherapy, εκπαιδευτής και χειριστής σκύλων θεραπείας και η κ. Κωνσταντίνα Θανάσουλα, επίσης εκπαιδεύτρια και χειρίστρια σκύλων θεραπείας. Η κ. Θανάσουλα πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων με αναπηρίες, αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
Μας υποδέχεται ο κ. Βασίλης Ραμφίδης, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και μας οδηγεί στην αίθουσα όπου θα γίνει η συνάντηση με τους ασθενείς. Στην αρχή, όπως μας λέει, πολλοί ήταν διστακτικοί με όλο αυτό. Εξάλλου, σε αντίθεση με το εξωτερικό, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Με τον καιρό τα πράγματα άλλαξαν και όλο και περισσότεροι ασθενείς εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τον Βαγγέλη και να κάνουν παρέα μαζί του.
Σε λίγη ώρα η αίθουσα γεμίζει από ασθενείς. Τα πρόσωπά τους αλλάζουν μόλις βλέπουν τον Βαγγέλη. Κάθονται μαζί του και του μιλάνε. Κάποιοι βγάζουν και φωτογραφίες μαζί του. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της συγκινητικής συνάντησης τού κάνουν τεράστιες αγκαλιές. Ο Βαγγέλης τις ανταποδίδει. Ήρεμος, δοτικός και τρυφερός. Ο μουντός χώρος έχει γεμίσει φως από την παρουσία του.
Δίπλα στον Βαγγέλη πάντα βρίσκεται και ο κηδεμόνας χειριστής του, ο οποίος παίζει πολύ βασικό ρόλο σε όλη αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση. Η κ. Θανάσουλα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο χειριστής, εκπαιδευμένος για αυτόν το σκοπό, κάθεται δίπλα στον ασθενή και πιάνει κουβέντα μαζί του. Ο ασθενής περνώντας η ώρα, όπως βλέπουμε, χαλαρώνει και νιώθει οικεία. Το χαμόγελο στα χείλη του είναι συγκινητικό. Μια υπέροχη εικόνα. Ο Βαγγέλης είναι φυσικά εκεί. Η παρουσία του και μόνο είναι θεραπευτική. Χειριστής και σκύλος σε απόλυτη συνεργασία.
Η συνάντηση διαρκεί 1 με 1,5 ώρα. Περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος που δεν το καταλαβαίνεις. Οι ασθενείς σηκώνονται, τον χαιρετούν, τον αγκαλιάζουν σαν να είναι ο καλύτερός τους φίλος και αποχωρούν από την αίθουσα αφού πρώτα ρωτήσουν πότε θα τον ξαναδούν. Ο Βαγγέλης θα είναι σύντομα πάλι εκεί.
Για όλη αυτή τη συνάντηση και για το πόσο σημαντική για την ψυχολογία των ασθενών είναι η επαφή με έναν σκύλο θεραπείας, στην περίπτωση με τον Βαγγέλη, αναφέρθηκε ο κ. Ραμφίδης: «Παράλληλα με τις θεραπείες πρέπει να φροντίζουμε και για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Έχει φανεί από μελέτες του εξωτερικού ότι η παρέμβαση ενός σκύλου θεραπείας, όπως του Βαγγέλη, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικά τους ασθενείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας καθώς ρίχνει πολύ τα επίπεδα του στρες, κάτι πολύ σημαντικό. Ένας άνθρωπος που κάνει χημειοθεραπείες έχει αγωνίες, όπως αν και ποιες παρενέργειες θα έχει, αν η θεραπεία θα έχει αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό να φεύγει κάποιος από αυτό το χώρο ήρεμος. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του dogtherapy και οργανώσαμε, νομίζω για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια τέτοια παρέμβαση σε ογκολογικούς ασθενείς. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι ασθενείς χαίρονται την παρέα του ζώου θεραπείας. Πραγματικά τους βλέπεις πολύ χαρούμενους. Έχουν ένα χαμόγελο. Φεύγει λίγο από το μυαλό τους ότι έχουν καρκίνο. Θα σας πω χαρακτηριστικά για μια νεαρή ασθενής η οποία έχει πει ότι είναι η πρώτη φορά που νιώθει ότι κάποιος της δίνει σημασία. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Και δεν χαίρονται μόνο οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εδώ».
Φεύγοντας από το νοσοκομείο σκεφτόμαστε πόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος του χειριστή. Και πόσο σημαντική είναι η σχέση του με τον σκύλο θεραπείας. Αυτό ίσως δεν το καταλαβαίνεις αμέσως. Ο κ. Κοίλιας μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στη θεραπεία με τη βοήθεια σκύλου είναι η σχέση μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα/χειριστή του. Από αυτή τη σχέση εξαρτάται η σωστή καθοδήγηση του ζώου και η επιτυχία της θεραπείας. Επίσης μας αναφέρει ότι ένας σκύλος θεραπείας εργάζεται πάντα με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που είναι ο κηδεμόνας και ο χειριστής του.
Ο Βαγγέλης είναι έτοιμος να επιστρέψει σπίτι του. Θα φάει, θα παίξει και θα ξεκουραστεί. Και θα είναι έτοιμος για την επόμενη συνάντηση με ανθρώπους που έχουν πολλή ανάγκη την αγάπη και τη ζεστασιά του.
Πηγή: topetmou.gr
Απόσυρση Μπάιντεν: Οι διεθνείς αντιδράσεις, η αβεβαιότητα και η επόμενη μέρα
Θεσσαλονίκη: Έχασε την πτήση του και άρχισε να χτυπάει και να βρίζει
Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 2 Περιφέρειες την Δευτέρα (χάρτης)