LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 22 Ιουλίου 2024 11:07

ΓΝΑ: Σκύλος θεραπείας δίνει χαρά σε ασθενείς

Πώς ένας σκύλος βοηθά ασθενείς με καρκίνο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 

Σκύλος Θεραπείας

Είναι σύνηθες στο εξωτερικό ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι -αλλά και άλλα ζώα- να μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με σωματικές ή ψυχικές παθήσεις. Είναι οι λεγόμενοι σκύλοι θεραπείας, των οποίων η προσφορά, όπως έχει αποδειχτεί, είναι τεράστια. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες. Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται δειλά δειλά κάποια βήματα ώστε ο κόσμος να μάθει πόσο τεράστια αξία έχει η βοήθεια αυτών των ζώων ως συμπληρωματικός τύπος θεραπείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Ο Βαγγέλης είναι ένας υπέροχος μεγαλόσωμος σκύλος, ράτσας Labradoodle, που μόλις έρθεις σε επαφή μαζί του σου μεταδίδει μια απίστευτη ηρεμία. Είναι αγαπησιάρης, τρυφερός, αγαθός μέχρι εκεί που δεν παίρνει και απολαμβάνει την παρέα με τους ανθρώπους.

Σκύλος Θεραπείας

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Βαγγέλης είναι ένας από τους σκύλους θεραπείας του οργανισμού dogtherapy.gr. Έχει εκπαιδευτεί σε Ελλάδα και Αμερική από τους καλύτερους εκπαιδευτές και σε πιστοποιημένα προγράμματα ώστε να παρέχει ένα σπουδαίο έργο. Να επισκέπτεται ασθενείς σε νοσοκομεία, σχολεία ειδικής αγωγής, ανθρώπους σε δομές και γηροκομεία και να δίνει αγάπη και χαρά σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους μας.

Ένα από τα νοσοκομεία που επισκέπτεται ο Βαγγέλης είναι το ΓΝΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, και πιο συγκεκριμένα το ογκολογικό τμήμα.

Εκεί τον συναντήσαμε και εμείς, για να τον γνωρίσουμε και να δούμε από κοντά τι ακριβώς κάνει. Μαζί του ο κ. Κώστας Κοίλιας, ιδρυτής του dogtherapy, εκπαιδευτής και χειριστής σκύλων θεραπείας και η κ. Κωνσταντίνα Θανάσουλα, επίσης εκπαιδεύτρια και χειρίστρια σκύλων θεραπείας. Η κ. Θανάσουλα πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων με αναπηρίες, αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Σκύλος Θεραπείας

Μας υποδέχεται ο κ. Βασίλης Ραμφίδης, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και μας οδηγεί στην αίθουσα όπου θα γίνει η συνάντηση με τους ασθενείς. Στην αρχή, όπως μας λέει, πολλοί ήταν διστακτικοί με όλο αυτό. Εξάλλου, σε αντίθεση με το εξωτερικό, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Με τον καιρό τα πράγματα άλλαξαν και όλο και περισσότεροι ασθενείς εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τον Βαγγέλη και να κάνουν παρέα μαζί του.

Σε λίγη ώρα η αίθουσα γεμίζει από ασθενείς. Τα πρόσωπά τους αλλάζουν μόλις βλέπουν τον Βαγγέλη. Κάθονται μαζί του και του μιλάνε. Κάποιοι βγάζουν και φωτογραφίες μαζί του. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της συγκινητικής συνάντησης τού κάνουν τεράστιες αγκαλιές. Ο Βαγγέλης τις ανταποδίδει. Ήρεμος, δοτικός και τρυφερός. Ο μουντός χώρος έχει γεμίσει φως από την παρουσία του.

Σκύλος Θεραπείας

Δίπλα στον Βαγγέλη πάντα βρίσκεται και ο κηδεμόνας χειριστής του, ο οποίος παίζει πολύ βασικό ρόλο σε όλη αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση. Η κ. Θανάσουλα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο χειριστής, εκπαιδευμένος για αυτόν το σκοπό, κάθεται δίπλα στον ασθενή και πιάνει κουβέντα μαζί του. Ο ασθενής περνώντας η ώρα, όπως βλέπουμε, χαλαρώνει και νιώθει οικεία. Το χαμόγελο στα χείλη του είναι συγκινητικό. Μια υπέροχη εικόνα. Ο Βαγγέλης είναι φυσικά εκεί. Η παρουσία του και μόνο είναι θεραπευτική. Χειριστής και σκύλος σε απόλυτη συνεργασία.

Η συνάντηση διαρκεί 1 με 1,5 ώρα. Περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος που δεν το καταλαβαίνεις. Οι ασθενείς σηκώνονται, τον χαιρετούν, τον αγκαλιάζουν σαν να είναι ο καλύτερός τους φίλος και αποχωρούν από την αίθουσα αφού πρώτα ρωτήσουν πότε θα τον ξαναδούν. Ο Βαγγέλης θα είναι σύντομα πάλι εκεί.

Σκύλος Θεραπείας

Για όλη αυτή τη συνάντηση και για το πόσο σημαντική για την ψυχολογία των ασθενών είναι η επαφή με έναν σκύλο θεραπείας, στην περίπτωση με τον Βαγγέλη, αναφέρθηκε ο κ. Ραμφίδης: «Παράλληλα με τις θεραπείες πρέπει να φροντίζουμε και για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Έχει φανεί από μελέτες του εξωτερικού ότι η παρέμβαση ενός σκύλου θεραπείας, όπως του Βαγγέλη, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικά τους ασθενείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας καθώς ρίχνει πολύ τα επίπεδα του στρες, κάτι πολύ σημαντικό. Ένας άνθρωπος που κάνει χημειοθεραπείες έχει αγωνίες, όπως αν και ποιες παρενέργειες θα έχει, αν η θεραπεία θα έχει αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό να φεύγει κάποιος από αυτό το χώρο ήρεμος. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του dogtherapy και οργανώσαμε, νομίζω για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια τέτοια παρέμβαση σε ογκολογικούς ασθενείς. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι ασθενείς χαίρονται την παρέα του ζώου θεραπείας. Πραγματικά τους βλέπεις πολύ χαρούμενους. Έχουν ένα χαμόγελο. Φεύγει λίγο από το μυαλό τους ότι έχουν καρκίνο. Θα σας πω χαρακτηριστικά για μια νεαρή ασθενής η οποία έχει πει ότι είναι η πρώτη φορά που νιώθει ότι κάποιος της δίνει σημασία. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Και δεν χαίρονται μόνο οι ασθενείς αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εδώ».

Σκύλος Θεραπείας

Φεύγοντας από το νοσοκομείο σκεφτόμαστε πόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος του χειριστή. Και πόσο σημαντική είναι η σχέση του με τον σκύλο θεραπείας. Αυτό ίσως δεν το καταλαβαίνεις αμέσως. Ο κ. Κοίλιας μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στη θεραπεία με τη βοήθεια σκύλου είναι η σχέση μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα/χειριστή του. Από αυτή τη σχέση εξαρτάται η σωστή καθοδήγηση του ζώου και η επιτυχία της θεραπείας. Επίσης μας αναφέρει ότι ένας σκύλος θεραπείας εργάζεται πάντα με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που είναι ο κηδεμόνας και ο χειριστής του.

Σκύλος Θεραπείας

Ο Βαγγέλης είναι έτοιμος να επιστρέψει σπίτι του. Θα φάει, θα παίξει και θα ξεκουραστεί. Και θα είναι έτοιμος για την επόμενη συνάντηση με ανθρώπους που έχουν πολλή ανάγκη την αγάπη και τη ζεστασιά του.

Πηγή: topetmou.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Απόσυρση Μπάιντεν: Οι διεθνείς αντιδράσεις, η αβεβαιότητα και η επόμενη μέρα

Θεσσαλονίκη: Έχασε την πτήση του και άρχισε να χτυπάει και να βρίζει

Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 2 Περιφέρειες την Δευτέρα (χάρτης)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση ΚασσελάκηΧθες 23:24 | Ειδήσεις

Ελήφθη η απόφαση για την ψηφοφορία της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι «87» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί εμφανώς ενοχλημένος από την Κεντρική Επιτροπή.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)Χθες 18:39 | Ειδήσεις

Το πακέτο μέτρων των επόμενων ετών παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δείτε ζωντανά.

Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστηςΧθες 21:33 | Ειδήσεις

Το ένα εμπλεκόμενο με το περιστατικό φέρεται να έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον το όνομα και το επώνυμό του και "χτενίζοντας" την περιοχή για να τον εντοπίσει.

Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη ΦινλανδίαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Με το...δεξί κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μεγάλη νίκη κόντρα στην Ελβετία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Rocky”: Ο Σιβλέστερ Σταλόνε ετοιμάζει επιστροφή του 00:00Ηράκλειο: Κλείδωσε κόρη και νυν σύντροφο σε δωμάτιο - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του23:49Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη Φινλανδία23:38ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση Κασσελάκη23:27Ελβετία: 11χρονος “έμπλεξε” με ακραίους ισλαμιστές23:13Πέθανε ο Ρον Γέιτς22:59Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στον Αλμαδόβαρ και το πένθος για την Νικόλ Κίντμαν22:46ΔΕΘ: Η αντιπολίτευση για την ομιλία Μητσοτάκη22:32ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής: “Αρχίζει το ματς” (εικόνες)22:19Στέγαση – Οικογένεια: Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης22:05Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστης21:51ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε21:38Καιρός: Μπόρες, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή21:27ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις, “φρούριο” η Θεσσαλονίκη (εικόνες)21:13Παραολυμπιακοί: Η Παπασταματοπούλου πήρε το χρυσό στο Παρίσι20:59Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος 20:47Θεσσαλονίκη: Φωτιά στη Θέρμη - Επιχειρούν εναέρια μέσα20:40Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ20:26Κωνσταντινούπολη: Εξαφανίστηκε Έλληνας τουρίστας από την Κοζάνη20:13ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο