LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2024 13:47

Πανώλη αιγοπροβάτων: Τα κρούσματα, η πρώτη εμφάνιση της ασθένειας και οι επιπτώσεις (εικόνες)

Πότε έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η ασθένεια στην Ελλάδα. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η έξαρση των κρουσμάτων στην οικονομία.

Κοπάδι - αιγοπρόβατα - γίδια - πρόβατα

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά τον εντοπισμό νέου κρούσματος πανώλης σε αιγοπρόβατα, αυτή τη φορά στην Ελασσόνα. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στα Τρίκαλα, ένα στην Λάρισα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.400 ζώα.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 10.000 αιγοπρόβατα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ έχει εκκινήσει η διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου θα γίνει έλεγχος σε 110.000 ζώα, με την συνδρομή 100 κτηνιάτρων.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη.

Ο ιός μπορεί να μην μεταδίδεται στον άνθρωπο και να μην διατρέχει κίνδυνο η δημόσια υγεία, στόχος των αρχών ωστόσο είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός, καθώς βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας , αλλά και την μεγάλη εξαγωγική δυναμική της φέτας , ένα προϊόν που το 65% της παραγωγής της διατίθεται εκτός Ελλάδος .

Η Ελασσόνα στην οποία εντοπίστηκε το νέο κρούσμα, έχει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην Ελλάδα, με περισσότερα από 300.000 πρόβατα και κατσίκια. Το γάλα που παράγεται από αυτά τα ζώα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φέτας.

Η ασθένεια της πανώλης των προβάτων

Είναι μία ιογενής ασθένεια που προσβάλει κατσίκια και πρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο, αλλά θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στα προϊόντα που καταναλώνουν, αν αυτά προέρχονται από άρρωστα ζώα.

Πανώλη - Πρόβατα

Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία. Σημασία έχει όμως για την κτηνοτροφία να μην μεταδοθεί η νόσος.

Τα μολυσμένα από την ασθένεια ζώα παρουσιάζουν υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα και διάρροιες. Τρέχουν υγρά από τα μάτια και το στόμα τους, ενώ παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο στόμα κι έχουν δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Πανώλη - Πρόβατα

Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη από την ασθένεια, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

Πανώλη - Πρόβατα

Πανώλη - Πρόβατα

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη - Πλακιάς: Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου (βίντεο)

Πλατεία Βικτωρίας: Επεισόδια με δεκάδες συλλήψεις (βίντεο)

ΥΠΕΞ - Κυπριακό: Η επίλυση του παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)Σήμερα 20:04 | Ειδήσεις

Φάκελο με άλλους 100 γιατρούς στέλνει στις Αρχές το Υπ. Υγείας. Που βρέθηκαν ράβδοι χρυσού και λίρες. Αναμένεται να αποκαλυφθεί απάτη με "μαϊμού" συνταγοραφήσεις ύψους έως και 80 εκ. ευρώ.

Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)Σήμερα 21:04 | Ειδήσεις

Νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Μπόρις", που σαρώνει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί πολλές περιοχές, στην Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)Σήμερα 20:11 | Ειδήσεις

Ζημίες ή πενιχρά εισοδήματα δηλώνει η πλειονότητα των ελ. επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Ποιοι εμφανίζονται ως οι πιο φτωχοί.

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένοΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Ποια ποινή επιβλήθηκε στο άνδρα που παρέσυρε και σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)21:32Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη21:18Λιμανάκια - Σύνταγμα: Μπαράζ συλλήψεων από την Τροχαία (εικόνες)21:05Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η δίωξη που ασκήθηκε στον ύποπτο δράστη 20:51“Sounion”: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του τάνκερ (εικόνες)20:38ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)20:25Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)20:11Μακελελέ: Στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθα για τα χρήματα (εικόνες)19:58Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας έγινε λόγω της ρητορικής Μπάιντεν και Χάρις19:44Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση;19:31Όλυμπος: Βρέθηκε σορός Γερμανού που έκανε ορειβασία19:17Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο19:03ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες 18:49Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δις το πρόγραμμα “Ηρακλής”18:36ΠΑΟΚ: Ο Λόβρεν φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” (εικόνες)18:22Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου στο 8μηνο18:11Ο οίκος Cardin σχεδίασε διαστημικές στολές για... αστροναύτες (βίντεο)17:58Τα νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις – εξαγορές και για την Έρευνα και Καινοτομία17:44Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένο17:31Τουρκία - Siper: Ισχυρισμοί για επιτυχή εκτόξευση του αντιαεροπορικού πυραύλου17:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο