LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Ιουλίου 2024 20:21

Attica Bank - Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για την συγχώνευσή τους

Οι υπογραφές μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest  έπεσαν θέτοντας τα θεμέλια για την συγκρότηση μιας νέας και επαρκώς κεφαλαιοποιημένης τράπεζας που θα λειτουργήσει ως 5ος πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τη συγχώνευση της Attica Βank με την Παγκρήτια.

Attica - Παγκρήτια

Της Ηρώς Ράντου, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Το μεγάλο τραπεζικό deal είναι πλέον γεγονός. Οι υπογραφές μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest (συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου) έπεσαν θέτοντας τα θεμέλια για την συγκρότηση μιας νέας και επαρκώς κεφαλαιοποιημένης τράπεζας που θα λειτουργήσει ως 5ος πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τη συγχώνευση της Attica Βank με την Παγκρήτια.

THRIVEST HOLDING

«Η υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας για την πλήρη εξυγίανση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας (…) Μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας».

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα είναι ύψους περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο ΕΦΚΑ και η Thrivest Holding. Από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εάν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

Η Thrivest Holdings θα εισφέρει 200 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας μάλιστα στο νέο σχήμα και με το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται με την τράπεζα Αττικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο».

Έτσι, 2 τράπεζες με υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων διασώζονται, το κούρεμα στις καταθέσεις αποτρέπεται ενώ αναμένεται να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

ATTICA BANK

«Η επένδυση στο νέο πιστωτικό ίδρυμα θα υποστηρίξει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας τράπεζας και θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την υπαγωγή χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».

O Αντώνης Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Παγκρήτιας Τράπεζας αναφέρει ότι  «η συνένωση δυνάμεων των δύο τραπεζικών οργανισμών είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά από δεκαετίες, και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν το δυναμικό μετοχικό σχήμα της Thrivest και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δεν πίστευαν σε αυτόν το μεγάλο στόχο».

Η συμφωνία θα έρθει στη βουλή προς κύρωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο με 3 οχήματα στον ΒΟΑΚ (εικόνες)

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να νικήσει τον Τραμπ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλήτρια αποκλείστηκε επειδή... κάπνιζε

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40Αμαλιάδα: Ηλικιωμένη παρασύρθηκε από φορτηγό - Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος (εικόνες)14:26Πάρος: 40χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος - Εξετάζεται η εγκληματική ενέργεια14:12Όλες οι απαντήσεις για τις υπηρεσίες υγείας στο 156613:58Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω μεθυσμένης τουρίστριας13:44Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (βίντεο)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο