Τουρκία: Το ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του ψευδοκράτους και οι φιέστες
Με ψήφισμα που υιοθέτησε ειδικά για την 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Στο ψήφισμα της Ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρεται ότι «η θέση που δικαιούται το Τουρκοκυπριακό Κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».
Στο ψήφισμα της Βουλής της Τουρκίας επισημαίνεται ακόμη «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ όπως της αξίζει».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με κάθε τρόπο οι προκλήσεις της Άγκυρας, ενόψει της επετείου της εισβολής στην Κύπρο. Για "απόβαση" της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στα κατεχόμενα κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, για τους πανηγυρισμούς στα κατεχόμενα για την 50ης επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου.
Η Αϊσιέ... “πήγε διακοπές” στα Κατεχόμενα
Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η «Αϊσέ», η κόρη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές επί τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κύπρο γνωστή από το σύνθημα «Αϊσιέ πάει διακοπές» με το οποίο ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου μίλησε στο πρακτορείο Αναντολού και περιέγραψε τί είχε γίνει και πως η ίδια έγινε σύμβολο στην Τουρκία. Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα η οποία είναι πολιτικός επιστήμονας και εργάστηκε σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας μέχρι την συνταξιοδότησή της, ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή 20 Ιουλίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσει τους πανηγυρισμούς μαζί με τον ηγέτη του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ογκιούρ Οζέλ.
Ο πατέρας της Αϊσέ - Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ετζεβίτ και ηγέτηςτου CHP τότε – βρισκόταν στη Γενεύη για την 2η Διάσκεψη για το Κυπριακό. Είχε ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, ωστόσο συνεννοήθηκε με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ναυαγήσουν θα τον ενημέρωνε γι αυτό με το σύνθημα «Η Αϊσέ πάει διακοπές», για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της εισβολής στην Κύπρο. Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα εξηγεί ότι ο πατέρας της εμπνεύστηκε αυτό το σύνθημα επειδή ο ίδιος θα έλειπε στη Γενεύη και συζητούσε με τον τότε Υπουργό Υγείας που ήταν και οικογενειακός του φίλος το ενδεχόμενο η Αϊσέ να πάει διακοπές μαζί τους.
(Πηγή εικόνας: ahaber.com)
«Ο πατέρας μου Τουράν Γκιουνές και ο Μπουλέντ Ετζεβίταποφασίζουν να ορίσουν έναν κωδικό πρόσβασης για την έναρξη της Δεύτερης Επιχείρησης, νομίζοντας ότι ‘μας ακούνε οι άλλες χώρες’. Ο κωδικός ‘Η Αϊσέ ας πάει διακοπές’γίνεται ένα σύνθημα από τον πατέρα μου στον Ετζεβίτ», λέει στο Ανατολού η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα.
Όπως ανέφερε στο Αναντολού: «Ο πατέρας στέλνει στην πραγματικότητα ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στον Μπουλέντ Ετζεβίτ, λέγοντας ‘η Αϊσέ πρέπει να πάει διακοπές’, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ερτουγρούλ Άπακαν, ένας αξιωματικός καριέρας, καθόταν στην κεφαλή του γραφείου τέλεξ στο Υπουργείο Εξωτερικών εκείνη την περίοδο. Ο Άπακαν είναι ένας πρεσβευτής που ενδιαφερόταν στενά για το Κυπριακό και αργότερα υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Άπακαναποκρυπτογραφεί τον κωδικό. Ο κωδικός είναι: ‘Η Αϊσέ αςπάει διακοπές’… Γινεται πόλεμος, διαπραγματεύσεις και η κόρη του υπουργού θα πάει διακοπές... Ο Ερτουγρούλ είναι λίγο διστακτικός ως προς αυτό και το πάει στον Υφυπουργό Εξωτερικών. Ο υφυπουργός λέει ‘αμάν, τι λες;’. Παίρνει αμέσως το μήνυμα και το πάει στον Ετζεβίτ. Έτσι ξεκινάει η προετοιμασία για την επιχείρηση. Γύρω στις 02:00 το βράδυ το μήνυμα πάει στο υπουργείο και από εκεί στις ένοπλες δυνάμεις και γίνεται σύνθημα ότι για την έναρξη της επιχείρησης».
Η Αϊσιέ Γκιουνές Αγιάτα δηλώνει στο Αναντολού ότι κάθε Ιούλιο ειδικά, της τηλεφωνούσαν δημοσιογράφοι και της ζητούσαν να μιλήσει. «Η απόφασή μου ήταν να μην μιλήσω μέχρι την 50ή επέτειο της επιχείρησης», ανέφερε. Όπως είπε «οι άνθρωποι έρχονται σε μένα και με ρωτούν: ‘Είστε εσείς η Αϊσιέ που πήγε διακοπές;’ Είναι πολύ ωραίο όλο αυτό, με κάνει πολύ χαρούμενη και περήφανη. Το όνομά μου είναι σύμβολο, αλλά δεν είμαι εγώ η ηρωίδα . Οι ήρωες είναι ο πρωθυπουργός εκείνης της εποχής, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πατέρας μου, ο Υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».
Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα ανέφερε ότι πήγε « για πρώτη φορά στα κατεχόμενα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 1974 με το 1975. «Η κυβέρνηση είχε ήδη πέσει, αλλά πήγαμε με τον πατέρα μου, τον Μπουλέντ Ετζεβίτ και την αντιπροσωπεία. Επειδή το αεροδρόμιο ήταν στρατιωτικό, πήγαμε με το πλοίο. Ήταν και Μπουλέντ Ετζεβίτ. Το πλήθος ήταν τόσο πολύ, άρχισαν να φωνάζουν ‘Αϊσέ’. Εγώ ντράπηκα τόσο πολύ που έπεσα από τα σκαλιά. Οι γονείς μου είπαν ‘Θεέ μου΄, φοβήθηκαν ότι χτύπησα».
Εκλογές ΗΠΑ - Μπάιντεν: Δημιουργείται κλίμα αποχώρησής του
Ισχυρός σεισμός στη Χιλή (βίντεο)
Ισραήλ: Φονική έκρηξη στο Τελ Αβίβ (βίντεο)