LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Ιουλίου 2024 10:10 | Ανανέωση: 18 Ιουλίου 2024 10:17

6ημερη εργασία: Πόσοι εργοδότες ζήτησαν έκτακτη βάρδια από το προσωπικό

Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για την εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας, έδωσε στην δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας. Τι αναφέρει σε ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Γραμμή παραγωγής - εργάτες- εργοστάσιο

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την περιβόητη 6ημερη εργασία, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου 2024 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα.

  • Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
  • Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
  • Από τα 1.671 παραρτήματα, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
  • Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζόμενους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πόσες ώρες δουλεύουν οι Έλληνες εργαζόμενοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ;

Εξαήμερη Εργασία

Σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να ισχύσει το 6ήμερο αντί του 5θήμερου και σε ποιες ισχύει ήδη το 7ήμερο;

Εξαήμερη Εργασία

Πόσες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στην 6ήμερη εργασία;

Εξαήμερη Εργασία

Πόσες επιχειρήσεις έγιναν αποδεκτές και πόσες απορρίθηκαν, βάσει των νόμιμων κριτηρίων;

Εξαήμερη Εργασία

Ποιο το εργοδοτικό κόστος για την 6η μέρα εργασίας;

Εξαήμερη Εργασία

Κασσελάκης: Γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο

Αποσπάσματα από ρεπορτάζ ξένων μέσων για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα παραθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζοντας πως «γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο!».

«Είναι η Ελλάδα κάποιο παγκόσμιο πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού; Δε χρειάζεται να το πω καν. Μ' εμάς αυτός ο νόμος επιστρέφεται από εκεί που ήρθε», υπογραμμίζει ο κ. Κασσελάκης.

Απαντώντας στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Για μία ακόμη φορά ο κ. Κασσελάκης επιδίδεται στον προσφιλή στον ΣΥΡΙΖΑ  συνδυασμό fake news και λαϊκισμού. Και αλήθεια, ενώ σήμερα εξάρει τη δυνατότητα για 4ήμερη εργασία, γιατί δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έφερε προς ψήφιση και έγινε νόμος του κράτους; Η Κυβέρνηση επιδιώκει διαφανείς εργασιακές σχέσεις, γιατί μόνο αυτές διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε σχόλιο του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Γαβρήλου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων πως «είναι προφανές ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι κινήσεις πανικού και παραπλάνησης. Η 6ημερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους. Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων».

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρει «Θυμίζει φαρσοκωμωδία, πολιτικοί άεργοι, που δεν εργάστηκαν ούτε μία ώρα στη ζωή τους, να ομιλούν για την εξαήμερη εργασία των Ελλήνων. Πραγματικά τραγικό».

Ανακοίνωση απάντηση στον Παύλο Μαρινάκη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το θέμα της 6ημερης εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρει πως είναι "καλή η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να κάνει το μαύρο άσπρο για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μόνο που ο κ. Μαρινάκης, παραθέτοντας τα περίφημα στοιχεία για ένα 15νθήμερο, παραδέχτηκε ότι η περίφημη διάταξη άνοιξε την κερκόπορτα για ευρεία εφαρμογή της αντεργατικής ρύθμισης. 

Ας μείνουμε όμως στα «μαθηματικά Μαρινάκη»: 291 παραρτήματα επιχειρήσεων τελικά πήραν άδεια για 6ημερη εργασία, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο εφαρμογής του μέτρου. Έτσι λέει ο Π. Μαρινάκης. Θέλει να μας πει και πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις 291 επιχειρήσεις που υποχρεώνονται πλέον σε 6ήμερη εργασία; 1.000, 5.000 ή 50.000;  Και πόσους ακόμα μπορεί να περιμένει η ίδια αντιμετώπιση;

 Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, αφού βασική της μέριμνα είναι η εξυπηρέτηση των φιλικών της επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εκεί που όσο κι αν προσπαθεί ο Π. Μαρινάκης να διαψεύσει την πραγματικότητα, εκείνη θα τον εκθέτει, είναι στο ζήτημα της ακρίβειας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ τους πολίτες περιμένει νέο ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς του ρεύματος τους επόμενους μήνες. Οι λύσεις υπάρχουν, η κυβέρνηση γνωρίζει τις κατατεθειμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πάταξη της κερδοσκοπίας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τη φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά αρνείται να τις υιοθετήσει γιατί, τάχα, δεν θέλει την «υπερφορολόγηση» -  όταν πρόκειται για τις εταιρείες ενέργειας, αλλά όχι όταν επιβάλλει χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΥΓ.: Για το «αντάρτικο» εντός της ΝΔ ώστε να μην προχωρήσει η επιλογή της κ. Φουντεδάκη στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το συμπέρασμα είναι ένα και γνωστό, όσο κι αν ο κ. Μαρινάκης προσπαθεί να το υποβαθμίσει: ο Κυρ. Μητσοτάκης, κι ας πασχίζει να φιλοτεχνήσει το προφίλ του μετριοπαθούς «κεντροδεξιού»,  παραμένει όμηρος της ακροδεξιάς, ακραία συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του.".


Ειδήσεις σήμερα:

Απάτες: Ηλικιωμένη έγινε “δόλωμα” σε παγίδα για... “αστυνομικούς”!

Gov.gr Wallet - Consent : Συγκατάθεση των πολιτών για ολοκλήρωση διαδικασιών

Αυγενάκης: Η δήλωση του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο για την ανάκληση της μήνυσης

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Τραμπ - Στάρμερ: Επί τάπητος διεθνείς υποθέσεις και επενδυτικές συμφωνίες09:38Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα “Antifa”09:24Γάζα: Πίεση στις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ09:11Report.oasa.gr – Κυρανάκης: Πρεμιέρα για την εφαρμογή υποβολής καταγγελιών στα ΜΜΜ08:57Αίγιο: Συνελήφθη πατέρας που οδηγούσε με το 5χρονο παιδί του αγκαλιά08:43ΚΤΕΟ: 700.000 οχήματα χωρίς έλεγχο - Σοβαρός κίνδυνος στους ελληνικούς δρόμους08:28Πενσιλβάνια: 3 νεκροί αστυνομικοί και 2 βαριά τραυματισμένοι από πυρά – Νεκρός και ο δράστης08:14Θεσσαλονίκη: Έκοβαν παράνομα ξύλα στο δάσος της Αρέθουσας και τα πουλούσαν07:59Γλυφάδα: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε κάδο ανακύκλωσης κι έχασε τη ζωή του (εικόνες)07:46Φονική καραμπόλα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (βίντεο)07:32Τεντόγλου: Ήταν ο χειρότερος αγώνας μου07:17ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε 3 αστυνομικούς σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας07:04Παύλος Φύσσας: Η δολοφονία, η δίκη της Χρυσής Αυγής και η ιστορική απόφαση06:50Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου06:37Μητσοτάκης – ANT1: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συνέντευξη του πρωθυπουργού06:23Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:09Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο