LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Ιουλίου 2024 07:42

Χατζηδάκης για Scope: Επιβεβαιώνεται η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής

Το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, το χρέος, τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες.

ομολογο

«Η αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook (την προοπτική του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου) και διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- (επενδυτική βαθμίδα) .

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές, αναφέροντας τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και την ευνοϊκή δυναμική για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι διατηρούμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας εξακολουθούν να περιορίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα πέρυσι τον Αύγουστο.

Η αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές αντανακλούν την προσδοκία του Scope ότι θα συνεχισθεί η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Η προσδοκία αυτή, σημειώνει, που ήταν ένας από τους λόγους της αναβάθμισης της Ελλάδας τον περασμένο Αύγουστο, καθοδηγείται από την ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την περαιτέρω μείωση του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, μεταξύ άλλων με ισχυρότερα από τα προηγουμένως προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NLPs), σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρει ο οίκος.

Τέλος, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που διευκολύνονται από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και το αναπτυξιακό δυναμικό.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 151,9% στο τέλος του 2024 και περαιτέρω στο 130,7% το 2029. «Αν αυτός ο λόγος επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε τον χαμηλότερο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης (το πρώτο τρίμηνο του 2010) και θα ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο λόγο χρέους της Ιταλίας το 2026».

Ο Scope αναθεώρησε ανοδικά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα και τώρα αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2027, έως το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι της προηγούμενης συντηρητικής πρόβλεψης για πλεόνασμα 1%.

Οι προβλέψεις του οίκου για το ελληνικό χρέος βασίζονται στην υπόθεση ότι η ανάπτυξη θα είναι φέτος 2%, το επόμενο έτος 1,8% και 1,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2026-2029. Ο Scope προβλέπει αποπληθωριστή του ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2024-2029 από -0,4% την περίοδο 2012-2021.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Αμφιλοχία: Άγρια συμπλοκή νεαρών με αφορμή... τραπ τραγούδι (βίντεο)

 Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ αμυντικά

Καιρός: Ηλιοφάνεια και νέα άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Ιανουαρίου 06:54Αιγάλεω: Δυσχέρεια στην κυκλοφορία των οχημάτων στον Κηφισό λόγω τροχαίου06:40ΗΠΑ: Άνδρας της αστυνομίας μετανάστευσης πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα (βίντεο)06:26Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:12Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας θα συμμετάσχει στη συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Δανών αξιωματούχων23:58Έμμα - Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη της συνοδηγού του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη 23:48Κοζάνη: Αποκλεισμό σε Σιάτιστα και Φιλώτα επί της Εγνατίας οδού αποφάσισαν οι παραγωγοί23:38Γάζα: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος23:24Ιωάννινα: Κλιμάκωση αγροτικών κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς23:10Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΟΦΗ "λύγισε" τον Αστέρα κι έκλεισε θέση για τα προημιτελικά22:56Κύπρος-ΕΕ: Προτεραιότητα η επανένωση της Κύπρου δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν22:42Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε Λάρισα και Λαμία22:28Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών22:14Θεσσαλονίκη - Μπλόκα αγροτών: Σε 48ωρους αποκλεισμούς προχωρούν οι παραγωγοί από αύριο22:00Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου21:46Αγροτικές κινητοποιήσεις: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησαν αγρότες από 14 μπλόκα21:36"Καίνε" οι ανατιμήσεις τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι21:26Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο21:12ANT1 Sports: Χωρίς νίκη για τις ελληνικές ομάδες ξεκίνησε η διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκα20:44Τέλλογλου για αγροτικές κινητοποιήσεις: "Παράθυρο" και για άλλα χρήματα στους αγρότες20:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο