LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Ιουλίου 2024 21:50

Γαλλία: Όλες οι Αφγανές δικαιούνται άσυλο, έκρινε δικαστήριο

Τι αποφάσισε γαλλικό δικαστήριο για τις Αφγανές που εγκαταλείπουν την χώρα τους λόγω διακρίσεων. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης.

αφγανισταν

Γαλλικό δικαστήριο που ειδικεύεται στο δίκαιο του ασύλου έκρινε σήμερα ότι όλες οι Αφγανές που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δικαιούνται να αποκτήσουν «το καθεστώς του πρόσφυγα» στη Γαλλία.

Το Εθνικό Δικαστήριο Δικαιώματος στο Άσυλο (CNDA), «αναγνωρίζει ότι όλες οι Αφγανές ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα που δικαιούται προστασία» ως πρόσφυγες, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια αντιμετωπίζονται, στο σύνολό τους, με διαφορετικό τρόπο από την αφγανική κοινωνία» και «θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα» που δικαιούται να προστατευθεί, επέμειναν οι δικαστές.

Αφότου επέστρεψαν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν «πλήττουν τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των νέων κοριτσιών» αφού τις εξαίρεσαν από την κυβέρνηση αλλά και «αμφισβητούν τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση και την ελευθερία κινήσεων». Αυτές οι «σοβαρές διακρίσεις» συνιστούν «πράξεις διωγμού», υπό το πνεύμα της Συνθήκης της Γενεύης, συνεχίζει η ανακοίνωση. Με βάση αυτήν τη Σύμβαση του 1951, το καθεστώς του πρόσφυγα χορηγείται στις περιπτώσεις όπου ένας αλλοδαπός αντιμετωπίζει διώξεις στη χώρα του «λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητάς του ή της συμμετοχής του σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του».

Το CNDA ακολουθεί υπ’ αυτήν την έννοια την απόφαση που έλαβε στις 16 Ιανουαρίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έκρινε ότι οι γυναίκες, στο σύνολό τους, «μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα» και να διεκδικήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα εφόσον στη χώρα καταγωγής τους αντιμετωπίζουν σωματική ή ψυχική βία λόγω του φύλου τους».

Μέχρι σήμερα, στη Γαλλία, μόνο οι γυναίκες που έφευγαν από έναν αναγκαστικό γάμο, τα κορίτσια που φοβούνταν ότι θα υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή και οι γυναίκες που σώζονταν από δίκτυα σωματεμπορίας δικαιούνταν προστασία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης γιατί τους αναγνωριζόταν ότι ανήκαν «σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Κυπριακό: Κινητικότητα και επαφές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Εκβιασμοί: Καταστηματάρχης που δεν υπέκυψε στο κύκλωμα μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Μπρίστολ: Βαλίτσες με ανθρώπινα όργανα βρέθηκαν στην γέφυρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ εγώ με τον ΠούτινΣήμερα 16:40 | Ειδήσεις

''Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε εγώ και ο Πούτιν'', δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Αλιμος: Ποινική δίωξη στη γιαγιά του βρέφους για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνοΣήμερα 15:30 | Ειδήσεις

Μετά τη δίωξη η γιαγιά του βρέφους παραπέμφθηκε στο Γ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων Αθηνών.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία INES - Πότε και ποιες περιοχές θα πλήξειΣήμερα 12:28 | Ειδήσεις

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μέχρι 9 μποφόρ από σήμερα τη νύχτα και μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 17 Μαϊου.

Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 71χρονος παιδοκτόνοςΣήμερα 16:37 | Ειδήσεις

Τι ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο 71χρονος που σκότωσε τον γιο του στην Νέα Σμύρνη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άλιμος: Ποινή φυλάκισης για την γιαγιά του μωρού (εικόνες)17:44Ηράκλειο: Έλεγχοι με χρήση drone για τις ρηγματώσεις στο χωριό Βούτες17:30Διαπραγμετεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη17:15Τραμπ: Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ εγώ με τον Πούτιν17:01Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 71χρονος παιδοκτόνος16:48Σεισμός αισθητός στην Άγκυρα16:34Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Μπαπέ κατέρριψε ρεκόρ του θρυλικού Ντι Στέφανο16:20Subset Festival – Φεστιβάλ νέας μουσικής 4-8 Ιουνίου16:06Δίκη για το Μάτι: Στις 3 Ιουνίου η απόφαση του Εφετείου 15:52Αλιμος: Ποινική δίωξη στη γιαγιά του βρέφους για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο 15:35Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αιτήματα Μόσχας και Κιέβου15:17Eurovision 2025: Διερρεύσε βίντεο με την έκπληξη της Κλαυδίας - Η αλλαγή φορέματος επί σκηνής14:59Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αττάλεια 14:43Φαράγγι της Σαμαριάς: Τραυματισμός Γάλλου τουρίστα από πτώση πέτρας - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 14:26Ο Τραμπ λέει πως η περιοδεία του στον Κόλπο μπορεί να αποφέρει έως 4 τρις δολάρια 14:10Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: 93χρονος ξυλοφόρτωσε την 86χρονη σύζυγο του13:52Κώστας Λυχναράς: Πέθανε ο γνωστός σκηνοθέτης του "Κωνσταντίνου και Ελένης" και του "Καφέ της Χαράς"13:39Στέλεχος του ΣΔΟΕ έκανε τον κούριερ και συνέλαβε 38χρονο που παραλάμβανε ναρκωτικά (βίντεο) 13:25Ζελένσκι: "Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματά του μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν"13:10Οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη αναβλήθηκαν για το απόγευμα12:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο