LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2024 15:19

Υπερδιέγερση ωοθηκών: ένας κίνδυνος που πλέον εκλείπει

Γράφει ο Γεώργιος Νικολόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εξελίσσεται συνεχώς, τόσο ως προς την ασφάλεια όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά της. Η πρόοδος που σημειώνεται σχετίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με τη συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας.

Ένα παράδειγμα είναι το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών κατά την Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Όχι πολλά χρόνια πριν, το Σύνδρομο ήταν αρκετά συχνή επιπλοκή, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 5% στο σύνολο των κύκλων της Εξωσωματικής. Η σοβαρή μορφή του, εκδηλωνόταν σε περίπου 1% των γυναικών που υποβάλλονταν σε διέγερση των ωοθηκών.

Σήμερα, χάρη στα νέα πρωτόκολλα και τις στρατηγικές που ακολουθούνται, έχει εκμηδενιστεί η πιθανότητα εμφάνισης της σοβαρής μορφής του Συνδρόμου, η οποία είναι αυτή που μας απασχολεί.

Τι είναι και πότε εκδηλώνεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών;

Η ακριβής αιτία του Συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, εκλυτικός παράγοντας για την εμφάνισή του, είναι η τελευταία ένεση που πραγματοποιείται πριν από την ωοληψία. Είναι η β-hCG, που χορηγείται με τα σκευάσματα Pregnyl ή Ovitrelle. 

Εάν εκδηλωθεί το Σύνδρομο, οι ωοθήκες διογκώνονται και μπορεί να παρουσιαστεί διαρροή υγρού στην κοιλιακή χώρα ή σε άλλα σημεία. Συνήθη συμπτώματα είναι φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, τάση για εμετό, αύξηση σωματικού βάρους και στην πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου, δυσκολία στην αναπνοή και την ούρηση και εμφάνιση θρόμβων στο αίμα. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, η ασθενής χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και θεραπεία.

Προδιαθεσιακοί παράγοντες για την εκδήλωση συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών

Όσες γυναίκες πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή/και έχουν εκδηλώσει προηγουμένως Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, γυναίκες που κατά τη διέγερση ωοθηκών παράγουν πολλά ωοθυλάκια και εμφανίζουν υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης του Συνδρόμου.

Με ποια στρατηγική μπορεί πλέον να μηδενιστεί ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών;

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την πρόληψη του Συνδρόμου. Με την εφαρμογή μίας εναλλακτικής προσέγγισης, που έχει να κάνει με τη χρήση διαφορετικού πρωτοκόλλου (πρωτόκολλο ανταγωνιστών – GnRH antagonist), οι πιθανότητες να παρουσιαστεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ουσιαστικά μηδενίζονται.

Ο Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει την ευθύνη να διαγνώσει ποιες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο ρίσκο -μεταξύ άλλων, με μέτρηση της οιστραδιόλης, που συνδυαστικά με άλλους ελέγχους είναι αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης-, ώστε να αρχίσει τη διαδικασία με το πρωτόκολλο ανταγωνιστών. 

Η προσέγγιση αυτή δίνει στο γιατρό τη δυνατότητα να αποφασίσει κατά τη στιγμή της ένεσης για την τελική ωρίμανση των ωοθυλακίων εάν θα προχωρήσει με β-hCG (Pregnyl ή Ovitrelle) ή με το σκεύασμα Arvekap 0,2 mg που εξαλείφει τις πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου. Καθώς η επιλογή του Arvekap ελαττώνει την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου, συνδυάζεται με κατάψυξη όλων των εμβρύων (freeze all) και πραγματοποίηση της εμβρυομεταφοράς τον επόμενο μήνα. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι με τις σύγχρονες μεθόδους κρυοσυντήρησης (vitrification), η κατάψυξη δεν υποβαθμίζει καθόλου την ποιότητα των εμβρύων.

Με την αποτελεσματική συνεκτίμηση των παραγόντων κινδύνου, τη σωστή διάγνωση και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης στρατηγικής, δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών οφείλει πια να είναι μια ιστορική και μόνο αναφορά.

HHG - ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ*Άρθρο του Γεώργιου Νικολόπουλου, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Ειδικού στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενοΧθες 22:20 | Ειδήσεις

Ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχέςΧθες 20:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής οδηγούν τα άγρια ζώα στα χωριά ακόμα και σε πόλεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΧθες 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών μετά το αιματοκύλισμα23:36Δένδιας: Συνεκτικό πλέγμα μέριμνας για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους με - Οι 7 άξονες στήριξης23:24ΑΕΚ: Επιστροφή του Ζίνι στην δράση και στα γκολ 23:10Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Tο επιτελείο Τραμπ ακουεί την γνώμη μας 22:56Εύβοια: Συνελήφθη 45χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του22:42Γενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενο22:28Ηράκλειο: 76 μετανάστες διασώθηκαν νότια των Καλών Λιμένων22:14Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ22:00Λουτράκι: Συμπλοκή με μαχαίρι έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας τραυματίας21:46ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά "αφόπλισε" την Κηφισιά και παραμένει στο κυνήγι του Ολυμπιακού21:32Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ - Μητσοτάκης: Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου21:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:04Η πορεία ενός θρύλου της κιθάρας: Το ταξίδι του Eric Clapton20:50Προσωπικά ευγνώμων προς τον Τραμπ δηλώνει ο Ζελένσκι 20:36Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές20:22Κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: Αρχές ανακάλυψαν θησαυρό μαμούθ, συλλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό20:08Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Γενεύη -Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο