LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2024 15:19

Η σημασία του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας των παιδιών

Γράφει ο Νίκος Π. Σπυρίδης, Παιδίατρος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα.

Εμβόλιο - Παιδί

Η πρόληψη και αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων μέσω των εμβολιασμών θεωρείται μία από τις δέκα σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

 Ο εμβολιασμός προστατεύει μέσω της ενεργητικής ανοσοποίησης, της διαδικασίας δηλαδή κατά την οποία η χορήγηση ολόκληρου ή τμήματος ενός μικροοργανισμού ή ενός τροποποιημένου προϊόντος του μπορεί να προκαλέσει τη παραγωγή αντισωμάτων και κατά συνέπεια προστασία παρόμοια με εκείνη που παρέχει η φυσική νόσηση.

Ορισμένα εμβόλια παρέχουν σχεδόν πλήρη και διά βίου προστασία ενάντια στη νόσο (ιλαρά, ερυθρά), άλλα προστατεύουν μόνο έναντι των σοβαρών εκδηλώσεων (πνευμονιόκοκκος), ενώ κάποια πρέπει να επαναλαμβάνονται περιοδικά για να εξασφαλίσουν προστασία (τέτανος, κοκκύτης). Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό εξαρτάται τόσο από τα χαρακτηριστικά του εμβολίου, όσο και από ιδιότητες του εμβολιαζόμενου, πχ η ηλικία, προηγούμενη ανοσία, συννοσηρότητες και γενετικά χαρακτηριστικά.

Σε χώρες με οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της επίπτωσης των νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς, ενώ η πολυετής και πολύπλευρη επιτήρηση δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ασφάλειας των εμβολίων. Η μείωση που καταγράφεται υπερβαίνει το 95% για τα περισσότερα νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια. Η ευλογιά έχει εξαλειφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η πολιομυελίτιδα καταγράφεται με ελάχιστες περιπτώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ νοσήματα όπως η διφθερίτιδα και ο τέτανος μετρούν λίγα περιστατικά ετησίως σε χώρες με οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της μηνιγγίτιδας από Haemophilus influenzae type b, η οποία νόσος συνοδευόταν από ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα στο παιδιατρικό πληθυσμό. Η εισαγωγή του εμβολίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνιση της στα πλήρως εμβολιασμένα παιδιά αλλάζοντας εντελώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Τα εμβόλια όμως έχουν και αντικαρκινική δράση όπως είναι η εντυπωσιακή μείωση που έχει καταγραφεί και στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας μετά την εισαγωγή του εμβολίου έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στα κορίτσια.

Παρά τα προφανή οφέλη, η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό παρουσιάζει αυξητική τάση παγκοσμίως, με τις συχνότερες αιτιάσεις να αφορούν στην ασφάλεια και σπανιότερα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους, καθώς η επίπτωση σοβαρών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς, αλλά συχνά και οι επαγγελματίες υγείας να μην αναγνωρίζουν τα δυνητικά σοβαρά επακόλουθα τους. Άλλοι παράγοντες που ιστορικά μειώνουν τα ποσοστά εμβολισμών των παιδιών είναι οι πολεμικές συρράξεις, η διαταραχή της κοινωνικής συνοχής και η οικονομική ανέχεια. Πολύ πρόσφατα δε η πανδημία της COVID-19 λοίμωξης συνετέλεσε ώστε να μειωθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως, γεγονός που έχει οδηγήσει στη πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς και κοκκύτη.

Η φαρέτρα της πρόληψης δεν υπήρξε ποτέ πιο ισχυρή από σήμερα και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχει αποφέρει καρπούς και στον τομέα των εμβολιασμών. Οι παιδίατροι έχουν την εξαιρετική τύχη, αλλά και την τεράστια υποχρέωση να παραδώσουν γενιές παιδιών προστατευμένες από πολλά και σοβαρά νοσήματα, γενιές πιο υγιών ενηλίκων.

HHG - ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ*Άρθρο του Νίκου Π. Σπυρίδη, Παιδίατρου, Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜιχάλης Χρυσοχοΐδης - Καλημέρα Ελλάδα: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία, βάζει στο κινητό της το Panic ButtonΣήμερα 09:41 | Ειδήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καλεσμένος στο Καλημέρα Ελλάδα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματοςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ίδια κατέθεσε στους αστυνομικούς πως ήθελε να αρπάξει χρήματα μέσα από το σπίτι στη Σαλαμίνα.

Νίκος Παππάς - Καλημέρα Ελλάδα: Χρειάζεται ψυχραιμία από τα στελέχη της παράταξής μας, μετά το βιβλίο του Αλέξη ΤσίπραΣήμερα 09:05 | Ειδήσεις

Ο Νίκος Παππάς μιλά για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα και σχολιάζει όσα αναγράφονται σε αυτό, για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αγγλία: Ποδοσφαιριστής της Έβερτον χαστούκισε συμπαίκτη του κατά την διάρκεια αγώνα (βίντεο)Σήμερα 11:22 | Ειδήσεις

Ο Σενεγαλέζος αμυντικός μέσος άφησε τους πάντες άφωνους όταν χαστούκισε τον συμπαίκτη του στην ομάδα του Μέρσεϊσάιντ, Μάικλ Κιν και αποβλήθηκε στο 14ο λεπτό. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία ADEL14:20Αγγλία: Ποδοσφαιριστής της Έβερτον χαστούκισε συμπαίκτη του κατά την διάρκεια αγώνα (βίντεο)14:06Τζουμέρκα: Κακοκαιρία και ορμητικά νερά προκάλεσαν μερική κατάρευση σπιτιού (εικόνες)13:52Χανιά: Συνελήφθη 41χρονος για παραβάσεις που αφορούν όπλα13:38Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση13:24Ιταλία: Ντύθηκε σαν την νεκρή μητέρα του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή της13:10Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βία κατά των γυναικών12:56'Ερχεται η κακοκαιρία Adel - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:42Νέα αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη - Αποχή των συνηγόρων με αίτημα τη μεταφορά στο Εφετείο Αθήνας12:28Μακρόν - Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ χρειάζεται βελτίωση12:14ΙΣΑ: Προχωρά σε δικαστικές και πειθαρχικές ενέργειες για τις παράνομες διαδικτυακές ιατρικές διαφημίσεις12:00Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ11:46Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 15χρονος για την επίθεση σε συνομήλικό του 11:32Ρέθυμνο: Συνελήφθησαν 5 άτομα για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων11:18Πατρών - Πύργου: Σφοδρή σύγκρουση με δύο νταλίκες έξω από την ΒΙΠΕ (Εικόνες)11:04Γιάννης Μαρδίκης - Καλημέρα Ελλάδα: Για πρώτη φορά βλέπουμε το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία10:50Ανατροπή για το αιματηρό επεισόδιο στη Σαλαμίνα με θύμα μια 75χρονη- Ομολόγησε η νύφη του θύματος10:36Κριστιάνο Ρονάλντο: Μετά το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει ο γάμος του 10:24Σοκαριστικό τροχαίο με τραυματίες στο Ζευγολατιό Κορινθίας (βίντεο)10:10Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Καλημέρα Ελλάδα: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία, βάζει στο κινητό της το Panic Button09:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο