LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2024 15:19

Η σημασία του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας των παιδιών

Γράφει ο Νίκος Π. Σπυρίδης, Παιδίατρος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα.

Εμβόλιο - Παιδί

Η πρόληψη και αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων μέσω των εμβολιασμών θεωρείται μία από τις δέκα σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

 Ο εμβολιασμός προστατεύει μέσω της ενεργητικής ανοσοποίησης, της διαδικασίας δηλαδή κατά την οποία η χορήγηση ολόκληρου ή τμήματος ενός μικροοργανισμού ή ενός τροποποιημένου προϊόντος του μπορεί να προκαλέσει τη παραγωγή αντισωμάτων και κατά συνέπεια προστασία παρόμοια με εκείνη που παρέχει η φυσική νόσηση.

Ορισμένα εμβόλια παρέχουν σχεδόν πλήρη και διά βίου προστασία ενάντια στη νόσο (ιλαρά, ερυθρά), άλλα προστατεύουν μόνο έναντι των σοβαρών εκδηλώσεων (πνευμονιόκοκκος), ενώ κάποια πρέπει να επαναλαμβάνονται περιοδικά για να εξασφαλίσουν προστασία (τέτανος, κοκκύτης). Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό εξαρτάται τόσο από τα χαρακτηριστικά του εμβολίου, όσο και από ιδιότητες του εμβολιαζόμενου, πχ η ηλικία, προηγούμενη ανοσία, συννοσηρότητες και γενετικά χαρακτηριστικά.

Σε χώρες με οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της επίπτωσης των νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς, ενώ η πολυετής και πολύπλευρη επιτήρηση δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ασφάλειας των εμβολίων. Η μείωση που καταγράφεται υπερβαίνει το 95% για τα περισσότερα νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια. Η ευλογιά έχει εξαλειφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η πολιομυελίτιδα καταγράφεται με ελάχιστες περιπτώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ νοσήματα όπως η διφθερίτιδα και ο τέτανος μετρούν λίγα περιστατικά ετησίως σε χώρες με οργανωμένα προγράμματα εμβολιασμού. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της μηνιγγίτιδας από Haemophilus influenzae type b, η οποία νόσος συνοδευόταν από ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα στο παιδιατρικό πληθυσμό. Η εισαγωγή του εμβολίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνιση της στα πλήρως εμβολιασμένα παιδιά αλλάζοντας εντελώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Τα εμβόλια όμως έχουν και αντικαρκινική δράση όπως είναι η εντυπωσιακή μείωση που έχει καταγραφεί και στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας μετά την εισαγωγή του εμβολίου έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στα κορίτσια.

Παρά τα προφανή οφέλη, η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό παρουσιάζει αυξητική τάση παγκοσμίως, με τις συχνότερες αιτιάσεις να αφορούν στην ασφάλεια και σπανιότερα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους, καθώς η επίπτωση σοβαρών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς, αλλά συχνά και οι επαγγελματίες υγείας να μην αναγνωρίζουν τα δυνητικά σοβαρά επακόλουθα τους. Άλλοι παράγοντες που ιστορικά μειώνουν τα ποσοστά εμβολισμών των παιδιών είναι οι πολεμικές συρράξεις, η διαταραχή της κοινωνικής συνοχής και η οικονομική ανέχεια. Πολύ πρόσφατα δε η πανδημία της COVID-19 λοίμωξης συνετέλεσε ώστε να μειωθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως, γεγονός που έχει οδηγήσει στη πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς και κοκκύτη.

Η φαρέτρα της πρόληψης δεν υπήρξε ποτέ πιο ισχυρή από σήμερα και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχει αποφέρει καρπούς και στον τομέα των εμβολιασμών. Οι παιδίατροι έχουν την εξαιρετική τύχη, αλλά και την τεράστια υποχρέωση να παραδώσουν γενιές παιδιών προστατευμένες από πολλά και σοβαρά νοσήματα, γενιές πιο υγιών ενηλίκων.

HHG - ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ*Άρθρο του Νίκου Π. Σπυρίδη, Παιδίατρου, Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στην Αθήνα: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στην Αθήνα: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25Ταυτοποιήθηκε 37χρονος για απειλητικό μήνυμα εναντίον του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών13:11Κακοκαιρία Adel : Ισχυρές βροχές τις επόμενες μέρες - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:57Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Σεμερτζίδου: Έχω μόνο ένα μηχανάκι στο όνομά μου- Έπρεπε να πάρω άδεια για να οδηγήσω τη Ferrari;12:43Φλέγεται ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ12:29Ένα κινεζικό ρομπότ μπήκε στο βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ επειδή περπάτησε αδιάκοπα επί 3 ημέρες12:15Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοί12:00Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό 11:52Εργατικό δυστύχημα για τεχνίτη της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά - Στάση εργασίας από τους εργαζομένους11:37Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 19χρονος πυροτεχνουργός – "Έσκασε" χειροβομβίδα11:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη κληρικός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων11:10Βρετανία: Έκθεση "καίει" τον Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία – "Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάνω από 20.000 ζωές"10:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο