Λιμενικοί αποσπασμένοι στα νησιά: Δεν βρίσκουμε στέγη - Να παρέμβει το Αρχηγείο
“Άστεγα” είναι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος τα οποία παίρνουν αποσπάσεις, τους καλοκαιρινούς μήνες, για να ενισχύσουν τα Λιμεναρχεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας), όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).
Όπως αναφέρει μάλιστα, από τις Περιφερειακές Διοικήσεις του Λ.Σ. στα νησιά έγινε προσπάθεια να βρεθούν δωρεάν δωμάτια με τη βοήθεια τοπικών φορέων, ωστόσο είτε δεν βρέθηκαν λόγω της τουριστικής περιόδου, είτε οι λιμενικοί κατάφεραν να μείνουν μόνο για λίγες ημέρες με συνέπεια κάποιοι από αυτούς να αναγκάζονται ακόμα και να… αλλάξουν νησί απόσπασης.
Αναλυτικά η καταγγελία της ΠΟΕΠΛΣ:
«Ενημερωθήκαμε ότι χθες, εν μέσω θερινής περιόδου, η Διεύθυνση Προσωπικού ζητά από την 8η και την 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος να “εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης δωρεάν καταλυμάτων” για τους συναδέλφους μας, οι οποίοι θα ενισχύσουν εκτάκτως με εκτέλεση υπηρεσίας τις Λιμενικές Αρχές Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες και υπάγονται στις προαναφερόμενες Περιφερειακές Διοικήσεις Λιμενικού Σώματος.
Προφανώς δεν είναι γνωστό στη Διοίκηση, ότι την καλοκαιρινή περίοδο τα νησιά κατακλύζονται από επισκέπτες, και ότι η εξεύρεση στέγης, και μάλιστα δωρεάν, είναι σχεδόν αδύνατη.
Αλλά και στους τόπους αρμοδιότητας Λιμενικών Αρχών από τις οποίες είχε προγενέστερα ζητηθεί να βρεθούν δωρεάν καταλύματα –και είχαν πράγματι βρεθεί–, παρατηρήθηκε, είτε ότι αρκετά από αυτά δεν ήταν κατάλληλα, είτε ότι γινόταν “έξωση” μετά από λίγες μέρες!
Συγκεκριμένα, συνάδελφοί μας ενώ αρχικά φιλοξενήθηκαν σε δωρεάν κατάλυμα, 4 ημέρες μετά κλήθηκαν να το εγκαταλείψουν λόγω “κακής συνεννόησης” και αφού δεν εγκρίνονται έξοδα διανυκτέρευσης, διατάχθηκε η μετακίνηση σε άλλο νησί, όπου είχε βρεθεί στέγη, με τις πληροφορίες που έχουμε να είναι, ότι ούτε εκεί υπάρχει εξασφαλισμένο δωρεάν κατάλυμα.
Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του 2024, και αποδεικνύουν την απουσία οράματος και προγραμματισμού και την μη–αίσθηση της πραγματικότητας.
Η ανάπτυξη ενός προγράμματος για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των στελεχών του ΛΣ αποτελούσε για την ΠΟΕΠΛΣ μια πάγια και διαχρονική διεκδίκηση, και με την υπερψήφιση του άρθρ. 33 του ν. 4676/2020, κατορθώσαμε να ενταχθεί στον προγραμματισμό του ΛΣ ο σχεδιασμός για τη στέγαση του προσωπικού, το οποίο καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ή άλλων δυσπρόσιτων νησιωτικών περιοχών όπου υπάρχουν αντικειμενικές έως ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης, με την ευχέρεια για μίσθωση ακινήτων.
Τέσσερα (4) χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, καμία πρόοδος δεν έχει παρατηρηθεί στο ζήτημα αυτό, παρότι επανειλημμένως το θέτουμε με κάθε ευκαιρία στην πολιτική και φυσική μας ηγεσία.
Είναι γνωστό ότι την καλοκαιρινή περίοδο το ΛΣ δοκιμάζεται σε όλες τις νησιωτικές υπηρεσίες, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της αποστολής του.
Η αίσθηση του καθήκοντος και η ανιδιοτέλεια την οποία επιδεικνύουν οι υπερ–εργαζόμενοι συνάδελφοί μας, καλύπτουν την υποστελέχωση αυτών των υπηρεσιών και είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πολλά από τα προβλήματα, δεν κλονίζουν στην αποτελεσματικότητα της αποστολής μας.
Η ανύπαρκτη διοικητική μέριμνα, είναι γνωστή από καιρό.
Αυτό που δε γνωρίζαμε, ήταν το μέγεθος της ανυπαρξίας ικανής διοίκησης από ορισμένους…
Καλούμε τη φυσική μας ηγεσία, να μην απαξιώνει, τόσο τα στελέχη του Σώματος, όσο και το ίδιο το Σώμα, και να πράξει τα στοιχειώδη».
Ρόδος: Τσαντάκιας εντοπίστηκε από μικρή αγγελία στο Facebook!
Πιερία: Οχιά κρύφτηκε κάτω από κούνια μωρού και δάγκωσε τη γιαγιά του
Gov.gr - Εκκλησία: Γάμος, βάπτιση και διαζύγιο... με ένα κλικ