LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2024 10:28 | Ανανέωση: 06 Ιουλίου 2024 10:31

Βρετανία: Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά

Οι εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιόνα μετά την εκλογή των Εργατικών. Το νομοσχέδιο των απελάσεων, η έκκληση για τη Γάζα και ο... ιδιαίτερος Υπουργός Εξωτερικών.

Βρετανία - Κιρ Στάρμερ - Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάσε σήμερα Σάββατο 06.07 το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής των Κιρ Στάρμερ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την πρώτη μέρα στην εξουσία της χώρας.

Ο Στάρμερ συγκρότησε το υπουργικό του συμβούλιο χθες Παρασκευή 05.07, μετά από την σαρωτική εκλογική νίκη του κόμματος των Εργατικών.

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης:

  • Πρωθυπουργός: Σερ Κιρ Στάρμερ
  • Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Ανάπτυξης, Στέγασης και Κοινοτήτων: Άντζελα Ρέινερ
  • Υπουργός Οικονομικών: Ρέιτσελ Ριβς
  • Σκιώδης γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών: Ντάρεν Τζόουνς
  • Υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου: Τζόναθαν Ρέινολντς
  • Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενικού: Έντ Μίλιμπαντ
  • Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων: Στιβ Ριντ
  • Υπουργός Μεταφορών: Λουίζ Χέιγκ
  • Υπουργός Εσωτερικών: Γιβέτ Κούπερ
  • Υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης: Ντέιβιντ Λάμι
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Τζον Χίλεϊ
  • Υπουργός Δικαιοσύνης και Λόρδος Καγκελάριος: Σαμπάνα Μαχμούντ
  • Υπουργός Παιδείας: Μπρίτζετ Φίλιπσον
  • Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας: Γουές Στρίτινγκ
  • Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων: Λιζ Κένταλ
  • Υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας: Πίτερ Κάιλ
  • Υπουργός Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού: Λίζα Νάντι
  • Υπουργός Σκωτίας: Ίαν Μάρεϊ
  • Υπουργός Ουαλίας: Τζο Στίβενς
  • Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας: Χίλαρι Μπεν
  • Υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ: Πατ ΜακΦάντεν
  • Πρόεδρος του Συμβουλίου και Επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων: Λούσι Πάουελ
  • Chief Whip στη Βουλή των Κοινοτήτων: Άλαν Κάμπελ
  • Lord Privy Seal και Επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων: Βαρόνη Σμιθ
  • Γενικός Εισαγγελέας: Ρίτσαρντ Χέρμερ

Τα “στοιχήματα” της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων υπό το βάρος των μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό τις οποίες έχει υποσχεθεί ο ίδιος.

Ο βρετανικός τύπος αποτυπώνει και «υπενθυμίζει» τις δεσμεύσεις των Εργατικών. Για παράδειγμα ο Guardian σχολιάζει ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι «θα αγωνίζεται κάθε μέρα», ενώ οι Financial Times αναφέρονται στη δέσμευση του Στάρμερ να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πιέζεται σοβαρά, ειδικά μετά την εφαρμογή του Brexit.

Βρετανία - Κιρ Στάρμερ - Υπουργικό Συμβούλιο

Ματαιώνονται οι απελάσεις στη Ρουάντα

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, κήρυξε ανενεργό το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με βάση το οποίο οι μετανάστες που έφταναν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απελαύνονταν στη Ρουάντα, όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του Εργατικού Κόμματος οι οποίες χαρακτήρισαν το σχέδιο αυτό «ουσιαστικά νεκρό». Ο Στάρμερ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Συντηρητικού κόμματος να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Καθώς όμως το μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών, εκτιμάται ότι θα βρεθεί και ο ίδιος υπό πίεση, ώστε να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν από τη Γαλλία, διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.

Και έκκληση για τη Γάζα

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι έκανε έκκληση σήμερα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ο Λάμι είπε ότι «στηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός» και τις προσπάθειες απελευθέρωσης τον ομήρων. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τον Τζο Μπάιντεν (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ) να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός», είπε στις δηλώσεις του από το Φόρεϊν Όφις.

Βρετανία - Νέα κυβέρνηση

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ο Ντέιβιντ Λάμι, είναι ένας δικηγόρος, απόγονος δούλων των βρετανικών φυτειών ζαχαροκάλαμου στη Γουιάνα και φίλος, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1972 από γονείς που μετανάστευσαν από τη Γουϊάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τη φυγή του πατέρα του, με αποτέλεσμα η μητέρα του να μεγαλώσει μόνη τα πέντε παιδιά της. Μεγάλωσε στο Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο και εκλέγεται βουλευτής από το 2000. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήταν ο πρώτος μαύρος Βρετανός που σπούδασε στη νομική σχολή του Χάρβαρντ και συνδέθηκε φιλικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εκδήλωση μαύρων πρώην σπουδαστών. Η σύζυγός του, η καλλιτέχνις Νίκολα Γκριν, κατέγραψε την εκστρατεία του Ομπάμα το 2018, σε μια σειρά πορτρέτων. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2000, σε ηλικία 27 ετών, ο Λάμι ήταν ο νεότερος βουλευτής που εξελέγη ποτέ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα σε διάφορα υπουργεία στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.

Γνωστός για την ευθύτητά του, ο 51χρονος Λάμι έχει ήδη δηλώσει ότι η ιστορία των προγόνων του θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του. «Θα αντιμετωπίσω με απίστευτη σοβαρότητα την ευθύνη ότι θα είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, απόγονος του δουλεμπορίου», δήλωσε πρόσφατα.

Ο Λάμι συνδυάζει την πραγματιστική προσέγγιση που ακολουθούσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Έρνεστ Μπέβιν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 με τον ηθικό ιδεαλισμό που εφήρομζε ο Ρόμπιν Κουκ, τη δεκαετία του 1990. Η προσέγγιση αυτή συνίσταται «στο να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έτσι όπως είναι, όχι όπως θα θέλαμε να είναι», έχει δηλώσει ο Λάμι, σύμφωνα με τον οποίο η βρετανική διπλωματία «χρειάζεται να ανακαλύψει εκ νέου την τέχνη της μεγάλης στρατηγικής», μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρείται φίλα προσκείμενος στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τους «27» και της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία. Έχει χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ «κοινωνιοπαθή με νεοναζιστικές συμπάθειες» που «μισεί τις γυναίκες». Στη συνέχεια όμως είπε ότι οι δηλώσεις του αυτές «παρεξηγήθηκαν» και υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια πραγματιστική προσέγγιση.

Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιώτης Στάθης: Προσαγωγή 44χρονου για την δολοφονία στο Νέο Ψυχικό

Βουλγαρία: Άγαλμα του Ερμή σε εξαιρετική κατάσταση ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι (εικόνες)

Μπάιντεν: Μόνο ο Θεός μπορεί να με “αποσύρει” - Τα “θαλάσσωσα” στο ντιμπέιτ, αλλά...

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση ΚασσελάκηΧθες 23:24 | Ειδήσεις

Ελήφθη η απόφαση για την ψηφοφορία της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι «87» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί εμφανώς ενοχλημένος από την Κεντρική Επιτροπή.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)Χθες 18:39 | Ειδήσεις

Το πακέτο μέτρων των επόμενων ετών παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δείτε ζωντανά.

Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστηςΧθες 21:33 | Ειδήσεις

Το ένα εμπλεκόμενο με το περιστατικό φέρεται να έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον το όνομα και το επώνυμό του και "χτενίζοντας" την περιοχή για να τον εντοπίσει.

Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη ΦινλανδίαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Με το...δεξί κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μεγάλη νίκη κόντρα στην Ελβετία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Rocky”: Ο Σιβλέστερ Σταλόνε ετοιμάζει επιστροφή του 00:00Ηράκλειο: Κλείδωσε κόρη και νυν σύντροφο σε δωμάτιο - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του23:49Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη Φινλανδία23:38ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση Κασσελάκη23:27Ελβετία: 11χρονος “έμπλεξε” με ακραίους ισλαμιστές23:13Πέθανε ο Ρον Γέιτς22:59Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στον Αλμαδόβαρ και το πένθος για την Νικόλ Κίντμαν22:46ΔΕΘ: Η αντιπολίτευση για την ομιλία Μητσοτάκη22:32ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής: “Αρχίζει το ματς” (εικόνες)22:19Στέγαση – Οικογένεια: Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης22:05Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστης21:51ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε21:38Καιρός: Μπόρες, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή21:27ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις, “φρούριο” η Θεσσαλονίκη (εικόνες)21:13Παραολυμπιακοί: Η Παπασταματοπούλου πήρε το χρυσό στο Παρίσι20:59Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος 20:47Θεσσαλονίκη: Φωτιά στη Θέρμη - Επιχειρούν εναέρια μέσα20:40Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ20:26Κωνσταντινούπολη: Εξαφανίστηκε Έλληνας τουρίστας από την Κοζάνη20:13ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο