LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2024 14:42 | Ανανέωση: 05 Ιουλίου 2024 15:59

Συνάντηση Πούτιν - Όρμπαν: Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και τα σχέδια της Ουγγαρίας

Η επίσκεψη του Όρμπαν είναι η πρώτη ηγέτη της ΕΕ στη Ρωσία από τότε που ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, κατέβαλε μια άκαρπη προσπάθεια να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2022. Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες κατά την συνάντησή τους

Όρμπαν - Ρωσία

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πιο φιλορώσος ηγέτης της Ευρώπης, έφτασε σήμερα στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ταξίδι του Όρμπαν στη Μόσχα έχει προκαλέσει έντονες αποδοκιμασίες από άλλους ηγέτες της ΕΕ και έρχεται την εβδομάδα που η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει τον Πούτιν και τον Όρμπαν να συναντώνται στο Κρεμλίνο. Ωστόσο και ο Όρμπαν δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την άφιξή του στη Μόσχα νωρίτερα την ίδια μέρα με τη λεζάντα: «Η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζεται. Δεύτερη στάση: Μόσχα».

Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες έσπευσαν να καταγγείλουν την επίσκεψη, λέγοντας ότι ο Όρμπαν δεν μίλησε για λογαριασμό της ΕΕ και ότι «δεν είχε λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα».

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στη Μόσχα πραγματοποιείται, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας… Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επομένως δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή», έγραψε Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. σε δήλωση.

Ρωσία - Ουκρανία - Πόλεμος

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με άλλες δυτικές χώρες σχετικά με τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια στενών δεσμών από τον Όρμπαν με τη Ρωσία και την άρνηση αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουδαπέστης χαρακτήρισε τα σχέδια για να βοηθήσει τη χώρα «τρελή αποστολή» τον Μάιο.

Ο Όρμπαν ανέφερε βέβαια πριν από το απροειδοποίητο ταξίδι του στη Μόσχα ότι δεν εκπροσωπούσε την ΕΕ, σηματοδοτώντας την προσωπική του φιλοδοξία να βρει μια λύση στον 28μηνο πόλεμο.

Όρμπαν - Ρωσία

«Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες. Ακόμα κι αν η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της ΕΕ, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω και να περιμένουμε τον πόλεμο να τελειώσει ως εκ θαύματος», είπε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Ουγγαρίας Kossuth.

Ουκρανία - Χάρκοβο

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Τρίτη, ο Όρμπαν είπε ότι ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να επιταχύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν απέρριψαν αμέσως την έκκληση του Όρμπαν για κατάπαυση του πυρός, με τον Ουκρανό ηγέτη να λέει ότι η χώρα του «δεν μπορεί απλώς να εμπιστεύεται τον Πούτιν κατ' αρχήν».

«Είναι σημαντικό η Ουγγαρία να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία είναι επιθετικός», είπε σε συνέντευξή του μετά την επίσκεψη του Όρμπαν. Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι χωρίς σκληρές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κατάπαυση του πυρός απλώς θα επέτρεπε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «επειδή δεν είναι βέβαιη για τις αμοιβαίες ενέργειες του Κιέβου». Η επίσκεψη του Όρμπαν είναι η πρώτη ηγέτη της ΕΕ στη Ρωσία από τότε που ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, κατέβαλε μια άκαρπη προσπάθεια να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Καραϊβάζ - Δίκη: “Είναι νεκρός λόγω της δημοσιογραφικής του έρευνας”

Ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Χειροπέδες σε 47χρονη – ο άντρας της εγκατέστησε panic button

Ιός Δυτικού Νείλου: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό λοίμωξης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη Σήμερα 10:28 | Ειδήσεις

«Δεν μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), στο Ζάππειο.

Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNGΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Η συμφωνία φέρει σημαντική γεωοικονομική και ενεργειακή βαρύτητα για την Ελλάδα.

Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Για παράβαση καθήκοντος δικάζονται δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρούΣήμερα 13:43 | Ειδήσεις

Δείτε αναλυτικά που θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού13:48Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τις καθυστερήσεις υλοποίησης της σύμβασης 717 13:08Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ από Ζάππειο: Μαζί θα εξαλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο12:54Βόλος: Άνδρας κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε 16χρονη μέσα σε λεωφορείο12:40Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για παράνομες εξορύξεις σε περιοχή NATURA12:26Βορίδης – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η τεχνική λύση είναι διοικητική πρακτική που εφαρμόζεται από το 201512:13Χρυσοχοΐδης: Δεν θα κάνουν κουμάντο την Κρήτη οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες11:59Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNG11:45Ελλάδα – ΗΠΑ: Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη11:31Αγρίνιο: Ηλικιωμένος βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο σπίτι του11:17Μαραθώνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω διεξαγωγής λαμπαδηδρομίας11:03Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη 10:49Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:35Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο – Έρχονται τοπικές βροχές και καταιγίδες10:21ΑΠΘ: 16χρονος απείλησε φοιτητή με μαχαίρι, μέσα στο κυλικείο10:07Βόλος: Ποινή φυλάκισης σε 61χρονη stalker που είχε γίνει ο “εφιάλτης” 68χρονης09:53Τροχαίο δυστύχημα στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας: Μία νεκρή και δύο τραυματίες09:40Νομοσχέδιο για φορολογική μεταρρύθμιση: Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία09:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο