LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2024 10:56 | Ανανέωση: 05 Ιουλίου 2024 11:02

ΣτΕ: Ο Μιχάλης Πικραμένος νέος πρόεδρος

Ποιος είναι ο Μιχάλης Πικραμένος που εξελέγη νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τι ανέφερε σε δήλωσή του.

Μιχάλης Πικραμένος - Προεδρος ΣτΕ

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο ο Μιχάλης Πικραμένος, ως σήμερα αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέγεται ο κ. Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 και Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που κενώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024 λόγω της κατάληψης από το όριο ηλικίας της έως τώρα Προέδρου κ. Ευαγγελίας Νίκα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμένος έχει εκτενές συγγραφικό έργο, με μονογραφίες όπως «Η λογοδοσία των δικαστών στη δημοκρατία», «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα διοικητικά δικαστήρια», «Οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης: Η ευρωπαϊκή εμπειρία», «Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος», «Η δικαστική ανεξαρτησία στη δίνη των πολιτικών κρίσεων».

Η επιλογή του νέου προέδρου του Σ.τ.Ε. συμπίπτει με την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον νέο νόμο πλέον επέρχεται μία σημαντική μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, που χειρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση του σταδίου της προδικασίας και στην αναβάθμιση του ρόλου του εισηγητή ώστε να εκδικάζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα όλες οι υποθέσεις.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Σ.τ.Ε. εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Μιχάλης Πικραμένος - Προεδρος ΣτΕ

Ο κ. Πικραμένος ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β Τμήμα του δικαστηρίου.
Παράλληλα είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποικίλλα θέματα όπως η λογοδοσία στο δικαστικό σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα.

Ο κ. Πικραμένος θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία χρόνια ως το 2027.

Με δήλωση του ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ μετά την επιλογή του υπογράμμισε:

“Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας”.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ νέος Πρωθυπουργός (εικόνες)

ΕΛ.ΑΣ: Ο Αυγενάκης δεν είχε καμιά προνομιακή μεταχείριση

Ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Χειροπέδες σε 47χρονη – ο άντρας της εγκατέστησε panic button

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές στη Γαλλία: Η νίκη της Αριστεράς και τα σενάρια διακυβέρνησηςΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

Η πλήρης ανατροπή και η νίκη της Αριστερής συμμαχίας στη Γαλλία. Οι συμμαχίες για τον σχηματισμό διακυβέρνησης της χώρας. Οι ηττημένοι της κάλπης.

Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας, για να φτιάξουμε τη χώραΣήμερα 10:43 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τα εσωκομματικά του κόμματος και τις διαφορετικές απόψεις στελεχών του.

Τροχαίο στην Κρήτη: Εικόνες από το απανθρακωμένο όχημαΣήμερα 09:30 | Ειδήσεις

Στις εικόνες φαίνεται το σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα, το οποίο στοίχισε την ζωή στον νεαρό άνδρα. 

ΑΠΘ: Εκκένωση κατάληψης από την Ιατρική (εικόνες)Σήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έκαναν έφοδο σε χώρο της Ιατρικής, που τελούσε υπό κατάληψη, οι αστυνομικοί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απαγχονισμός στην Πάτρα: 46χρονος κρεμάστηκε σε πλατεία11:49Υποβρύχιο “JANTINA”: Εντοπίστηκε η πλώρη του, 83 χρόνια μετά την βύθιση στο Αιγαίο (βίντεο)11:36ΑΠΘ: Εκκένωση κατάληψης από την Ιατρική (εικόνες)11:22Θερινές εκπτώσεις: Αυλαία σήμερα με ανοιχτά καταστήματα μία Κυριακή11:09Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας, για να φτιάξουμε τη χώρα10:57Εορτολόγιο - 8 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα10:44Φυλακές Κορυδαλλού: Ο Απόστολος Λύτρας κάνει “μεροκάματα” στην καντίνα10:31Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες (βίντεο)10:17Τροχαίο στην Κρήτη: Εικόνες από το απανθρακωμένο όχημα 10:04Έρχονται ζέστες... μεγάλης διάρκειας, μετά το “φθινοπωρινό διάλειμμα”!09:50Κερατσίνι: Τον χτύπησαν και του πήραν τσάντα γεμάτη με χρήματα09:37“Αμμόχωστος 3,5%”: Ο Σωτήρης Δανέζης φωτογραφίζει την πόλη - φάντασμα09:23Γαλλία: Ανακούφιση και προβληματισμός09:10Μπαλωθιές - Θάνατος 36χρονου: η απολογία του μπατζανάκη του08:56Δίκη για το Μάτι: Στο Εφετείο οι 21 κατηγορούμενοι08:43ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας08:29Γάζα: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο 08:16Τροχαίο: Νεαρός απανθρακώθηκε στο αυτοκίνητό του08:02Ουκρανία: Οικογένεια που επέστρεφε από την εξοχή σκοτώθηκε από νάρκη 07:49Εκλογές στη Γαλλία: Η νίκη της Αριστεράς και τα σενάρια διακυβέρνησης07:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο