LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2024 00:02 | Ανανέωση: 05 Ιουλίου 2024 00:02

Εκλογές στη Βρετανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Τι δείχνουν τα exit poll

Έκλεισαν οι κάλπες στην Βρετανία. Τι δείχνουν τα πρώτα exit poll.

Βρετανία - Εκλογες

Έκλεισαν οι κάλπες για τους Βρετανούς που προσήλθαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, μια ψηφοφορία που προαναγγέλλεται ιστορική, με την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών στη Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς και μια καταστροφική ήττα γι΄αυτούς.

Το exit poll του BBC αναφέρει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Βρετανία - εκλογες - Σουνακ - Κιρ Στάρμερ

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

"Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας", δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Βρετανία - εκλογες - Σουνακ - Κιρ Στάρμερ

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ' την Παρασκευή.

Ο ηγέτης των Εργατικών και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με άμεση ανάρτησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους εργάστηκαν και ψήφισαν υπέρ του «αλλαγμένου» κόμματός του.

O Ρίσι Σούνακ σε ανάρτησή του (πριν την ανακοίνωση των πρώτων exit poll) ευχαρίστησε τους εκατοντάδες συντηρητικούς υποψηφίους, τους χιλιάδες εθελοντές και τους  εκατομμύρια ψηφοφόρους. «Σας ευχαριστούμε για τη σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit pollsΣήμερα 22:55 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις Λεπέν μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η σύνθεση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών αλλάζει δραματικά. Οι ψίθυροι για νέες εκλογές και το Σύνταγμα της Γαλλίας.

Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι που είχε νοσήσει από παρβοϊόΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Θρήνος για το κορίτσι, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 2,5 χρόνων. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Προολυμπιακό 2024: Η Ελλάδα ισοπέδωσε την Κροατία... και πάει ΠαρίσιΣήμερα 22:32 | Ειδήσεις

Η Εθνική μας κατάφερε με ευκολία να πάρει το “εισιτήριο” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε ένα συγκλονιστικό αγώνα στο ΣΕΦ.

Κρήτη – Μεταναστευτικό: Επιχείρηση διάσωσης στα νότια της ΓαύδουΣήμερα 20:36 | Ειδήσεις

Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για τη διάσωση και μεταφορά δεκάδων μεταναστών νότια της Γαύδου. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δωρεά οργάνων: Γιατρός έδωσε ζωή με το θάνατό του 23:23Εκλογές στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls23:09Σπονδυλική Στήλη: Αντιμετώπιση παραμορφώσεων με χειρουργική πλοήγηση22:54Προολυμπιακό 2024: Η Ελλάδα ισοπέδωσε την Κροατία... και πάει Παρίσι 22:39Εκλογές στη Γαλλία - Μακρόν: Ως εγγυητής των θεσμών θα σεβαστώ την επιλογή των πολιτών22:25Κολύμβηση - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων: “Χρυσός” ο Ντούμας22:10Εκλογές στη Γαλλία - Μπαρντελά: Στα χέρια της ακροαριστεράς η χώρα21:56Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης: Υπερκάλυψη πόρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας21:41Ουκρανία: Η Ολλανδία δηλώνει έτοιμη να παραδώσει F-16 στο Κίεβο21:28Φωτιά στην Κορνοφωλιά Έβρου - Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης στην Ξάνθη (βίντεο)21:16Εκλογές στη Γαλλία - Exit polls: Σενάρια ανατροπής με δεύτερο το κόμμα της Λεπέν; 21:02Κρήτη – Μεταναστευτικό: Επιχείρηση διάσωσης στα νότια της Γαύδου20:47Βρετανία - Στάρμερ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα20:34Περιστέρι: Χειροπέδες στον “εφιάλτη” των κοσμηματοπωλείων20:20Λωρίδα της Γάζας – όμηροι: Ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας20:07Στίβος – άλμα εις ύψος γυναικών: Παγκόσμιο ρεκόρ μετά από 37 χρόνια!19:43ΗΠΑ – Καύσωνας: “Θερμικός θόλος” με ακραίες θερμοκρασίες19:30Missing Alert για την εξαφάνιση 17χρονης19:16F1 - Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας – Χάμιλτον: Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από χρόνια19:03Εύβοια – γάμος: Ο πατέρας του κουμπάρου πέθανε χορεύοντας στη δεξίωση18:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο