LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Ιουλίου 2024 20:29

Μισθοί: Στο “ναδίρ” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Τα μνημόνια, την ύφεση και τα μέτρα λιτότητας τα αφήσαμε πίσω μας. Οι αποδοχές των Ελλήνων όμως παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές σε μια εποχή που οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

ΚΑΡΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

Ρεπορτάζ της Ηρούς Ράντου για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Οι Έλληνες όχι μόνο έχουν απο τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη αλλά με βάση τα στοιχεία, έχουν και τη μικρότερη αγοραστική δύναμη, με εξαίρεση του Βούλγαρους.

Σε σχετική έρευνα του ΚΕΠΕ διαπιστώνεται πως η σύγκριση των αποδοχών των Ελλήνων με αυτές προ οικονομικής κρίσης… είναι αποκαρδιωτική παρά τις αυξήσεις της δεκαετίας 2013-2023.

Σε σχέση με το 2009, το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23,7% με την Ελλάδα να κάνει… πρωταθλητισμό περικοπών και την Ουγγαρία να έρχεται δεύτερη με μεγάλη όμως διαφορά (-15%).

ΚΑΡΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

Σε όρους δε αγοραστικής δύναμης οι Έλληνες καταλήξαμε να είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία!

ΚΑΡΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

Για αυτό και οικονομικά ευάλωτοι δεν είναι σήμερα μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων.

Οι «εργαζόμενοι-φτωχοί», αυτοί δηλαδή που παρότι εργάζονται έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιστοιχούσαν το 2022 στο 23,1% των εργαζομένων αφού διαβιούσαν με εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας του 2009.

ΚΑΡΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι όσο αυξάνονται οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα, τόσο καταβαραθρώνεται…το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο.

Από το 2020 έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα ήταν 9,25% όταν στην ΕΕ των 27 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 3,4%.

ΚΑΡΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ

Η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε επισήμως να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, αφού… όποτε προκύπτει υψηλός φόρτος εργασίας, ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί να επιβάλλει 1 επιπλέον ημέρα εργασίας μονομερώς στον εργαζόμενο του.

Για αυτό και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, όπως οι 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2019 και η μείωση της ανεργίας μοιάζουν… με σταγόνα στον ωκεανό, αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων… δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία - Αμφιλοχία: Ο σπαραγμός της μάνας, το ιστορικό και τα παιδιά τραγικές φιγούρες (βίντεο)

Μυτιλήνη: Στέλεχος του Λιμενικού συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία

Πιερία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την φονική πτώση κλαδιού (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητοΧθες 22:25 | Ειδήσεις

Στο σημείο βρίσκόνται αστυνομικές δυνάμεις που πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπήςΧθες 23:28 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την είσοδο των αγροτών στην πίστα του αεροδρομίου το μεσημέρι, αποφασίστηκε αναστολή της λειτουργίας του.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφώνΧθες 19:20 | Ειδήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του μικρού Παναγιωτάκη.

Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)Χθες 19:36 | Ειδήσεις

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουν στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι έμπειροι ερευνητές της Πυροσβεστικής αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Μετατροπή της Άμυνας από δημοσιονομικό βάρος σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος23:59Formula 1: Φινάλε πρωταθλήματος - Ο Λάντο Νόρις έγραψε ιστορία στο 24ο Grand Prix που μεταδόθηκε αποκλειστικά από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+23:45Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής23:32Στον ΑΝΤ1 ο κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε την Ελλάδα23:18Ιωάννινα: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης 23:04Η ΑΕΛ ανακοίνωσε τον Παντελίδη 22:51Καλύβια: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από αυτοκίνητο22:37Μπλόκα Αγροτών: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηράκλειο 22:23Πάτρα: Διπλός αποκλεισμός από τους αγρότες στην Ολυμπία Οδό22:09ΑΕΚ: Βαρύ διάστρεμμα ο Γκατσίνοβιτς 21:55Χολαργός: 15χρονος συναντήθηκε με κοπέλα και τον μαχαίρωσαν 2 άτομα21:41Υπουργείο Παιδείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στον αδερφό του 2χρονου που έχασε τη ζωή του από επίθεση σκύλου21:31Σύσκεψη Αγροτών στο Τρίλοφο: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 21:21Super League: Ο Παναιτωλικός «βύθισε» κι άλλο τον Πανσερραϊκό 21:11Μπλόκα Αγροτών: Η ατζέντα της συνέλευσης των εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος21:01Ορμπάν: Διαβεβαίωση της Τουρκίας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία 20:51Αμφίκλεια: Σοβαρό τροχαίο με δύο νταλίκες και ένα ΙΧ (βίντεο)20:41ANT1 Sports: O Ολυμπιακός θα επιδιώξει να πετύχει την πρώτη νίκη του στη League Phase του Champions League20:27Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)20:13Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφών19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο