LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Ιουλίου 2024 19:53

Εκλογές - Μεγάλη Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για πολιτική αλλαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί γίνονται την Πέμπτη οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκλογές - Μεγάλη Βρετανία

Του Ισαάκ Καριπίδη

Σε λιγότερο από 3 ώρες κλείνουν οι κάλπες στην Βρετανία και αμέσως μετά θα βγει το πρώτο exit poll. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετο και σταθερό προβάδισμα των Εργατικών όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτή της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Sky News, οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εκλέξουν 431 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 102, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 72, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 18 και το Reform UK 3. Αν αυτή η δημοσκόπηση βγει αληθινή τότε αύριο θα μιλάμε για μια μεγαλειώδη νίκη των Εργατικών και μια αντιστοίχως μεγάλη ιστορική ήττα των Συντηρητικών, ίσως την μεγαλύτερη από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα των Τόρις.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί ψηφίζουν ημέρα Πέμπτη. Η επιλογή της Πέμπτης ως ημέρα των εθνικών εκλογών γίνεται όχι γιατί το επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά εξαιτίας μιας παράδοσης που κρατάει από το 1935 και στοχεύει στην μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Το σκεπτικό της επιλογής έχει ως εξής: Την εποχή εκείνη η Παρασκευή ήταν η ημέρα της πληρωμής και της επίσκεψης στην παμπ για την λεγόμενη «μπύρα της Παρασκευής», μια συνήθεια που κρατάει ακόμη και σήμερα. Την Κυριακή από την άλλη ήταν όπως και εξακολουθεί να είναι η ημέρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία αλλά και για κυνήγι.

Η Πέμπτη όμως ήταν η μέρα που οι πολίτες κατέβαιναν στην αγορά για τα ψώνια της εβδομάδας οπότε θα τους ήταν πιο εύκολο να περάσουν και από το εκλογικό κέντρο της περιοχής τους για να ψηφίσουν.

Έτσι λοιπόν υιοθετήθηκε η Πέμπτη ως ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Βρετανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό - Οικογένεια θύματος: Κινούμαστε νομικά κατά όσων δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του

Γαλλία - Βερσαλλίες: Συναγερμός στο Παλάτι

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι που είχε νοσήσει από παρβοϊόΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Θρήνος για το κορίτσι, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 2,5 χρόνων. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα αίτια θανάτου του παιδιού.

Ψυχικό - Δολοφονία τοπογράφου: Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για την απολογία του (εικόνες)Σήμερα 11:23 | Ειδήσεις

Πότε θα απολογηθεί ο άνδρας και πού θα παραμείνει ως τότε. Τι δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του σχετικά με τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει.

Εκβιασμοί: Δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με “χρυσά κέρδη” (βίντεο)Σήμερα 10:30 | Ειδήσεις

Εκατομμύρια ευρώ είχαν εισπραχθεί από ιδιοκτήτες καταστημάτων. Πως δρούσε το κύκλωμα και με πόσα "πληρωνόταν" κάθε μέλος του.  Πάνω από 400.000 ευρώ βρέθηκαν σε μετρητά. Τι αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του.

Καταγγελία - Ζαγορά: Σε καρότσα αγροτικού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος ασθενήςΣήμερα 12:44 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η καταγγελία. Γιατί δεν μπορούσε να γίνει η επείγουσα διακομιδή του ασθενούς με κάποιο από τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας της περιοχής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι που είχε νοσήσει από παρβοϊό13:39Φωτιά στη Λέσβο - Σηκώθηκαν εναέρια μέσα13:26Πέθανε ο γιατρός που υπέστη εγκεφαλικό στην εφημερία του13:12Καταγγελία - Ζαγορά: Σε καρότσα αγροτικού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος ασθενής12:59Λέσβος - Ανδρουλάκης: Το “επιτελικό κράτος” είναι ένα κλειστό αρχηγείο και το ΕΣΥ καταρρέει (εικόνες)12:45ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Κρατούμενοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά12:32Θερινές εκπτώσεις: Οδηγίες για τους καταναλωτές12:18Υπερτουρισμός - Βαρκελώνη: διαδηλωτές έδιωξαν τουρίστες από εστιατόρια με... νεροπίστολα (βίντεο)12:05Μύκονος: Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου λειτουργεί και πάλι (εικόνες)11:51ΕΟΔΥ: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα11:38Ψυχικό - Δολοφονία τοπογράφου: Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για την απολογία του (εικόνες)11:25Κρήτη - Ενδοοικογενειακή βία: Την χτύπησε και είπε στο ΕΚΑΒ για δήθεν “τροχαίο”11:11Ανάρτηση Μητσοτάκη: Η ανάταξη του ΕΣΥ, οι προσλήψεις, η ακρίβεια και οι Coldplay10:58Καρδίτσα: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο δυστύχημα10:45Εκβιασμοί: Δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με “χρυσά κέρδη” (βίντεο)10:31Γάζα: Πολύνεκρος βομβαρδισμός σε σχολείο - καταφύγιο αμάχων (εικόνες)10:17Ποια ήταν η Αγία Κυριακή που εορτάζει στις 7 Ιουλίου10:04ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας09:50Σεισμός στην Ηλεία: 58 μετασεισμοί ακολούθησαν την αρχική δόνηση09:37Δολοφονία τοπογράφου: Στα δικαστήρια ο 44χρονος - Αναζητείται ο ηθικός αυτουργός09:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο