LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουλίου 2024 22:11

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ο Τραμπ έχει ασυλία για τις πράξεις του ως πρόεδρος

Ο Τραμπ, που βρίσκεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, χαιρέτισε την απόφαση ως μια «μεγάλη νίκη» για τη δημοκρατία.

Ντόναλντ Τραμπ - Ανώτατο δικαστήριο - ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιτρέπεται να διωχθεί ποινικά για τις επίσημες ενέργειες στις οποίες προέβη ως πρόεδρος, αλλά μπορεί να διωχθεί για τις ιδιωτικές πράξεις του, σε μια απόφαση-σταθμό με την οποία αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, μια μορφή προεδρικής ασυλίας.

Το Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, παρέπεμψε έτσι πίσω στα κατώτερα δικαστήρια το ζήτημα της ασυλίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τη δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Με έξι ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά (οι έξι συντηρητικοί έναντι των τριών προοδευτικών), το Δικαστήριο έκρινε ότι «ο πρόεδρος δεν χαίρει καμίας ασυλίας για τις μη επίσημες ενέργειές του» αλλά «έχει δικαίωμα, τουλάχιστον, στο τεκμήριο της ασυλίας όσον αφορά τις επίσημες πράξεις του».

Το δικαστήριο έκρινε κατά συνέπεια ότι οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται από διώξεις για ενέργειες στις οποίες προέβησαν στο πλαίσιο άσκησης της συνταγματικής εξουσίας τους, όχι όμως και για πράξεις που έκαναν ως ιδιώτες. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση των ΗΠΑ, τον 18ο αιώνα, που το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνει ότι οι πρώην πρόεδροι μπορεί να προστατευθούν από ποινικές κατηγορίες σε κάθε περίπτωση.

Ντόναλντ Τραμπ - Ανώτατο δικαστήριο - ΗΠΑ

Το Δικαστήριο ανέλυσε τέσσερις περιπτώσεις που περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος του Τραμπ: τις συζητήσεις του με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τις εκλογές του 2020, τις υποτιθέμενες πιέσεις που άσκησε στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να μην επικυρωθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν, τον φερόμενο ρόλο που έπαιξε στη συγκέντρωση ψεύτικων εκλεκτόρων που θα ψήφιζαν υπέρ του και τη διαγωγή του κατά την επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Έκρινε ότι ο Τραμπ έχει απόλυτη ασυλία για τις συζητήσεις με τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά παρέπεμψε στα κατώτερα δικαστήρια, ώστε να αποφανθούν εκείνα για την ασυλία του πρώην προέδρου στις άλλες τρεις περιπτώσεις.

Ο Τραμπ, που βρίσκεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, χαιρέτισε αμέσως μια «μεγάλη νίκη» για τη δημοκρατία.

Ντόναλντ Τραμπ - ΗΠΑ

Με τη σημερινή κρίση του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έτσι τη δικαστική απόφαση με την οποία είχε απορριφθεί η προσπάθεια του Τραμπ να προστατευθεί από την ποινική δίωξη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για την απόπειρα ανατροπής της εκλογικής ήττας του, στις προεδρικές εκλογές του 2020. Αποφασίζοντας να εξετάσουν το θέμα, στις 28 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια ορίζοντας τη δικάσιμο τρεις μήνες αργότερα, οι εννέα δικαστές είχαν ήδη μεταθέσει χρονικά για το μέλλον την ομοσπονδιακή δίκη του πρώην προέδρου. Η διαδικασία, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, έχει ήδη αναβληθεί επ’ αόριστον.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι δικαστές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην απόλυτη ασυλία που απαιτούσε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας και πολλοί, ιδίως μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα η απόφασή τους. «Συντάσσουμε έναν κανόνα για τις επόμενες γενιές», σχολίασε ο Νιλ Γκόρσατς. «Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον της προεδρίας και της χώρας», τόνισε ο συνάδελφός του, Μπρετ Κάβανο.

Ο Τραμπ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την εκδίκασή τους, κατά προτίμηση για μετά τις προεδρικές εκλογές. Κρίθηκε ένοχος στις 30 Μαΐου από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για παραχάραξη λογιστικών εγγράφων και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου. Όμως αυτή ενδέχεται να είναι η μοναδική δίκη του πριν από τις εκλογές αφού οι δικηγόροι του κατάφεραν να αναβάλλουν την εκδίκαση των άλλων υποθέσεων (σε ομοσπονδιακό επίπεδο για παρακράτηση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και στην Πολιτεία της Τζόρτζια για παρέμβαση στις εκλογές του 2020). Εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο ο Τραμπ θα μπορούσε, μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2025, να διατάξει να πάψουν οι ομοσπονδιακές διώξεις σε βάρος του ή να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Ντόναλντ Τραμπ - Δικαστήριο Νέας Υόρκης

Ο Τραμπ, στην έφεση που υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστήριζε ότι είχε ασυλία επειδή ενεργούσε ως πρόεδρος όταν έκανε τις πράξεις για τις οποίες του ασκήθηκε αργότερα δίωξη από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Ο τελευταίος αντέκρουσε με βάση την αρχή ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κατά την ακροαματική διαδικασία της 25ης Απριλίου, οι νομικοί σύμβουλοι του Τραμπ προέτρεψαν τους δικαστές να χορηγήσουν «απόλυτη ασυλία» στους πρώην προέδρους γιατί χωρίς αυτήν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους θα μπορούσαν να τους εκβιάζουν, απειλώντας τους με μελλοντικές διώξεις. Ένας δικηγόρος από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα τόνισε ωστόσο ότι η «απόλυτη ασυλία» που επιδίωκε ο Τραμπ σημαίνει ότι οι πρόεδροι δεν θα έχουν καμία ποινική ευθύνη για περιπτώσεις δωροληψίας, εσχάτης προδοσίας, φόνου και, όπως στην περίπτωση αυτή, απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος για να παραμείνουν στην εξουσία.

Οι δικαστές έθεσαν υποθετικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα τι θα συνέβαινε αν ένας πρόεδρος πουλούσε πυρηνικά μυστικά ή διέταζε πραξικόπημα ή μια πολιτική δολοφονία. Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ένας πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά μόνο εάν παραπεμπόταν πρώτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταδικαζόταν από τη Γερουσία, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 78χρονος Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διώχθηκε για ποινικό αδίκημα και ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για εγκληματική ενέργεια. Τον Αύγουστο του 2023 ο Σμιθ τον κατηγόρησε για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των ΗΠΑ, παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά του δικαιώματος ψήφου των Αμερικάνων. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Εντωμεταξύ, ο Στιβ Μπάνον, ένας σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ με ισχυρή επιρροή, έφτασε σήμερα στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή των τεσσάρων μηνών που του επιβλήθηκε επειδή αγνόησε την κλήτευση επιτροπής του Κογκρέσου η οποία ερευνούσε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ο Μπάνον έφτασε στην ομοσπονδιακή φυλακή χαμηλής ασφαλείας του Ντάνμπερι, στο Κονέκτικατ και μίλησε στους δημοσιογράφους και σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν. Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος» και είπε ότι οι ακροδεξιοί, λαϊκιστές οπαδοί του θα διαδώσουν το μήνυμά του ενώ εκείνος θα εκτίει την ποινή του. «Είμαι υπερήφανος που μπαίνω στη φυλακή σήμερα. Όχι μόνο δεν έχω μετανιώσει, είμαι υπερήφανος για ό,τι έκανα», είπε.

Αφού μίλησε στις κάμερες, ο Μπάνον επιβιβάστηκε σε ένα σκούρο SUV το οποίο μπήκε στο συγκρότημα της φυλακής.

Στιβ Μπάνον

Ο Μπάνον θα μείνει φυλακισμένος σχεδόν μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου. Οι κρατούμενοι σε ομοσπονδιακές φυλακές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για αυτό θα του είναι δύσκολο να επικοινωνεί με τους ακολούθους του στο podcast «War Room».

Ο Μπάνον καταδικάστηκε αφού αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα στο Κογκρέσο ή να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε τις ταραχές στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Ήταν ένας από τους βασικούς συμβούλους του Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και ανέλαβε επικεφαλής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου το 2017. Δεν είναι ο πρώτος πρώην αξιωματούχος της προεδρίας Τραμπ που φυλακίζεται επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή. Η ίδια ποινή, φυλάκιση τεσσάρων μηνών, είχε επιβληθεί και στον Πίτερ Ναβάρο, τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ για θέματα εμπορίου, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή τον Μάρτιο.

Το 2021 ο Τραμπ έδωσε χάρη στον Μπάνον όταν κατηγορήθηκε, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ότι εξαπάτησε υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στο πλαίσιο μιας εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Σε πολιτειακό επίπεδο, ο Μπάνον έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες αυτές και περιμένει τη δίκη του.

Ειδήσεις σήμερα:

Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!

Πέρασε θηλιά στο λαιμό της πρώην συντρόφου, μπροστά στο παιδί της

Τανάγρα: Σώα η πιλότος του Μιράζ - Δεν έπιασαν τα φρένα του αεροσκάφους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία στο Λασίθι: Τον βρήκαν νεκρό στην άκρη του δρόμουΣήμερα 22:08 | Ειδήσεις

Νεκρός βρέθηκε από δύο γυναίκες που περπατούσαν ένας άνδρας 35 περίπου ετών, στο Λασίθι. Τα πρώτα στοιχεία.

ΝΔ - Αυγενάκης: Επίσημα εκτός της ΚΟ του κόμματοςΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, διεγράφη επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την επίθεση στον υπάλληλο του αεροδρομίου.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά τουΣήμερα 22:00 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε επαφές με πολλά προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Γλυκά Νερά: Εικόνα από την έναρξη της πυρκαγιάς - Συνελήφθη ο ένας από τους 4 προσαχθέντεςΣήμερα 19:59 | Ειδήσεις

Πότε θα απολογηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα ο συλληφθείς. Τι πρόστιμο του επιβλήθηκε και ποια ποινική κατηγορία αντιμετωπίζει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: Αγνοείται 12χρονος μετά από επίθεση κροκόδειλου23:59Ινδονησία: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε στομάχι πύθωνα23:49Κρήτη: Έκρυβε χασίσι σε... μάσκα μαλλιών (εικόνες)23:38Συνέδριο Economist - Κασσελάκης: Είμαι περήφανος για την δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές23:27Wimbledon: Η Μαρία Σάκκαρη πέρασε στον 3ο γύρο23:14Προολυμπιακό: “Σαρωτική” Εθνική επικράτησε της Δομινικανής Δημοκρατίας23:0110 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία22:49ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του22:36ΕΣΑΚΕ: Χωρίς All Star Game η νέα σεζόν22:22Δολοφονία στο Λασίθι: Τον βρήκαν νεκρό στην άκρη του δρόμου22:09Γάζα: Χωρίς σπίτια και χωρίς νερό οι άνθρωποι21:56Μυτιλήνη: Πετούσε drone κοντά σε αεροδρόμιο και συνελήφθη21:42Δημογραφικό: Αρνητικό για πρώτη φορά το πρόσημα θανάτων - γεννήσεων21:28Τέλος Χαρτοσήμου: Καταργείται για πάνω από 600 συναλλαγές21:15AnafiFF: Το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης με νέο…αέρα – Το πρόγραμμα (εικόνες)21:01Πιερία: Άνοιγε αυτοκίνητα, συνελήφθη, βρέθηκε φυγόποινος και για ληστεία (εικόνες)20:48Χεζμπολάχ: Νεκρός ηγέτης της οργάνωσης από ισραηλινό πλήγμα20:34Γλυκά Νερά: Εικόνα από την έναρξη της πυρκαγιάς - Συνελήφθη ο ένας από τους 4 προσαχθέντες20:21ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκανε διαρρήξεις και κλοπές χρηματοκιβωτίων 20:07NYT: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο