LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2024 10:55

Απάτητες Παραλίες: Προστέθηκαν ακόμη 40 από το ΥΠΕΝ – Η νέα λίστα

Η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, Δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Σχινιάς - Παραλία

Eπιπλέον 40 παραλίες εντάσσονται στη λίστα των «Απάτητων Παραλιών», οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 238.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, Δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που αφορούσαν τόσο σε εξαίρεση όσο και σε προσθήκη «απάτητων παραλιών».

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Επιπλέον 40 παραλίες εντάσσονται στη λίστα των «Απάτητων Παραλιών», οι οποίες ανέρχονται πλέον στις 238. Η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, Δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που αφορούσαν τόσο σε εξαίρεση όσο και σε προσθήκη «απάτητων παραλιών». Ακόμη, έγιναν κάποιες διορθώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται υφιστάμενα δικαιώματα πολιτών (π.χ. όμορων επιχειρήσεων) στον κατάλογο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως οι «απάτητες παραλίες» θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»). Στο πλαίσιο αυτού, τίθενται αυστηροί περιορισμοί ως προς την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας και απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παρά ταύτα, συμβάσεις ενεργές πολιτών δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

Συνεπώς, με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ), που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.λπ.

Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:

  •  η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
  •  η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
  • η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
  • η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά.
  • η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
  •  η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου"

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές ΗΠΑ: Οι New York Times καλούν τον Μπάιντεν σε παραίτηση

Ζερεφός για θάνατο 13χρονης από κεραυνό: Πρέπει να φεύγουμε από την θάλασσα όταν ξεσπά καταιγίδα

Πάτρα: Υπάλληλος βενζινάδικου έκλεβε επί χρόνια την επιχείρηση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤανάγρα: Σώα η πιλότος του Μιράζ - Δεν έπιασαν τα φρένα του αεροσκάφουςΣήμερα 15:49 | Ειδήσεις

Τα άμεσα αντανακλαστικά της γυναίκας πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους έσωσαν τη ζωή της. Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για το ατύχημα.

Κερατέα: Κάηκε το σπίτι εθελοντή πυροσβέστη την ώρα που έσωζε περιουσίες άλλωνΣήμερα 16:34 | Ειδήσεις

Την ώρα που ο ίδιος έδινε μάχη με τις φλόγες για να καταφέρει να σώσει τις περιουσίες των ανθρώπων, το δικό του σπίτι είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Εκλογές - Γαλλία: Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον β' γύροΣήμερα 15:18 | Ειδήσεις

Μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής σε περίοδο διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα κόμματα ενόψει του β γύρου.

Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!Σήμερα 14:04 | Ειδήσεις

Ο Χάρης Καρανίκας επισημαίνει αναφορές σε έγγραφα από διαρροές τόσο για τους “αφανείς” επιβάτες της θαλαμηγού που φέρεται να σχετίζονται με την φωτιά στην Ύδρα, όσο και την λατρεία τους για τα πυροτεχνήματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσίπρας: Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ομιλία του σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο 17:58Νότια Κορέα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες17:45Φωτιά στην Ύδρα: Τι ισχυρίζεται ο Καζάκος επιχειρηματίας που ναύλωσε την θαλαμηγό “Περσεφόνη” 17:32Κερατέα: Κάηκε το σπίτι εθελοντή πυροσβέστη την ώρα που έσωζε περιουσίες άλλων 17:18Εκλογές - Γαλλία: Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τον β' γύρο17:05Φυλακές Ιωαννίνων – Αστυνομική επιχείρηση: Αστυνομικός και σωφρονιστικοί στο επίκεντρο16:52Και ο Ιούνιος... ο πιο ζεστός! Ο Ιούλιος;16:38Pricefox: Χρυσά βραβεία στα Sales Excellence Awards 202416:25Νίκαια - Φωτιά στην Πέτρου Ράλλη: Ξεκίνησε από μηχανάκι και επεκτάθηκε...16:11Colourday Festival: Το φαντασμαγορικό drone show της Sprite πρασίνισε τον ουρανό!15:59Τανάγρα: Σώα η πιλότος του Μιράζ - Δεν έπιασαν τα φρένα του αεροσκάφους15:47Σπέτσες - Άγγλος ιστιοπλόος: Απαντήθηκαν τα αίτια του θανάτου του15:35Ηγουμενίτσα - Ασέλγεια σε 4χρονη: Χειροπέδες σε αλλοδαπό, μετά από καταγγελία του πατέρα15:22Μονεμβασιά: Φωτιά στον Άγιο Ελισσαίο15:08Ουράλογλου: Η “Γαλάζια Πατρίδα” ενισχύεται με νέα συστήματα14:55Η φωτιά στην Ύδρα, το πάρτι των ολιγαρχών στην Ισπανία και τα βεγγαλικά των 125000 ευρώ!14:41Τανάγρα - Εγκατάλειψη Μιράζ: Σώος ο πιλότος14:28Ηράκλειο: Φωτιά στη Μεσαρά - Ήχησε το 112 14:14Ψηφιακή κάρτα εργασίας: “Πρεμιέρα” σε βιομηχανία και λιανεμπόριο 14:01Κώς: Φωτιά στην Αντιμάχεια - Επιχειρούν και εναέρια μέσα (εικόνες)13:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο