LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2024 21:58

Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Βόρεια Μακεδονία καταπιέζει τη βουλγαρική μειονότητα

Τι ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ για τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας απέναντι σε πολίτες της βουλγαρικής καταγωγής. Γιατί μίλησε για αντιβουλγαρική προπαγάνδα.

Ρούμεν Ράντεφ - Πρόεδρος Βοτλγαρίας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε σήμερα Τετάρτη 26.06 τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό, και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα, ενώ υποστήριξε ότι η στάση αυτή στρέφεται ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων "Βούλγαρος" και "βουλγαρικό"... Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», σημείωσε ακόμη ο Ρούμεν Ράντεφ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στη Σόφια.

Προσέθεσε ότι αναμένει τις «κατάλληλες ενέργειες», τόσο από τη βουλγαρική κυβέρνηση όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και των κανόνων στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Ρούμεν Ράντεφ, εάν η ΕΕ δεν προτάξει το γεγονός πως η ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια θα πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, «τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης».

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας έκανε λόγο για αναχρονιστικές δηλώσεις, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα.

«Λυπάμαι που ακούμε τέτοια αναχρονιστικά μηνύματα από τον ανατολικό γείτονά μας, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, όμως δυστυχώς στη σύγχρονη Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πολιτικοί σαν αυτόν που αναφέρετε (σ.σ. Ρούμεν Ράντεφ)», δήλωσε ο Μίτσκοσκι απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Βουλγαρίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ρούμεν Ράντεφ ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

«Έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λένε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία η οποία έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μπορεί να οργανωθεί στη βάση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, λόγω πολιτικών όπως είναι ο κ.Ράντεφ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας υπό τους «όρους» που έχουν τεθεί στη χώρα του.

Ειδήσεις σήμερα:

Ενδοοικογενειακή βία - Θεσσαλονίκη: “Θα σε σκοτώσω, είμαι τρελός και δεν έχω πρόβλημα να πάω φυλακή”

Ενδοοικογενειακή βία: Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο που χτύπησε την σύντροφό του

Φυλακές Κορυδαλλού: Συμπλοκή με νεκρό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων ΤεμπώνΧθες 23:21 | Ειδήσεις

Η ίδια ανακοίνωσε την αποχώρησή της μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕυρώπηΧθες 20:11 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ».

Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμαΧθες 19:22 | Ειδήσεις

«Οι παρεμβολές δεν προήλθαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από το ίδιο το σύστημα επικοινωνιών».

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότεςΧθες 19:33 | Ειδήσεις

«Επέμεναν μέσα στην εκπροσώπηση να υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται ήδη από διάφορες αρχές για παρατυπίες σε σχέση με τις επιδοτήσεις».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο