LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Ιουνίου 2024 20:45

Politico: Συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας στα κορυφαία πόστα της ΕΕ

"Έκλεισε" η διανομή των ανώτατων αξιωμάτων της Ένωσης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών. Οι λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και η επόμενη μέρα για τους τρεις μεγάλους θεσμούς.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Ηγέτες

Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ, συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την εξωτερική πολιτική.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλιστές) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους Φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για έγκριση.

Ένας από τους αξιωματούχους σχολίασε ότι «στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αρέσει που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, όπως είναι τώρα η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου».

Η Μελόνι δεν συμμετείχε στη συζήτηση της Τρίτης, ένας όρος που έθεσαν οι Φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστερές ομάδες, καθώς είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει συμφωνίες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό [ενν. θα πρέπει να περάσει] εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» εκτίμησε.

Πάντως, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσίευση της είδησης την Τρίτη ότι η συμφωνία του ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους έρχεται σε αντίθεση σε όσα έχει βασιστεί η ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο αριστερούς και φιλελεύθερους»!

Πηγή: Politico

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Ζοφερές συνέπειες στα Βαλκάνια, αν αθετηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Meta - AI: Τα προσωπικά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η... θύελλα μετά τις νομικές “τρύπες” στα social media για την προστασία τους

“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για σκηνές σοκ, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά προκλήθηκαν δύο τροχαία ατυχήματα σε απόσταση αναπνοής.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με φόντο τις παραιτήσεις τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών.

Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυροςΣήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Τους 40 °C ξεπέρασε η θερμοκρασία και στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές. 

Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)Σήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Ένας εργάτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν, την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε φανάρι κυκλοφορίας, διερχόμενη νταλίκα συγκρούστηκε με τον γερανό του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αδιανόητο περιστατικό στο Ηράκλειο: Τροχαίο απέναντι από....καραμπόλα (βίντεο)22:31Missing Alert για την εξαφάνιση 31χρονου22:17Πυροσβεστική: 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα22:00Καμίνι η χώρα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Που χτύπησε "κόκκινο" ο υδράργυρος21:46Τροχαίο που κόβει την ανάσα: Εργάτης έμεινε στον… αέρα μετά από σύγκρουση γερανού με νταλίκα (βίντεο)21:29Τζεφ Μπέζος - Λόρεν Σάντσεζ: Ο γάμος της χρονιάς και οι λαμπεροί καλεσμένοι21:15ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου21:01Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω αυξημένου κινδύνου φωτιάς20:44Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι πληρωμές Ιουνίου 20:30Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:14Ασθένειες των ωοθηκών και πως επηρεάζουν την γονιμότητα19:59Σαμοθράκη: Τουρίστας ανασύρθηκε από καταρράκτη χωρίς τις αισθήσεις του19:45Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Κασσάνδρας για ένα 24ωρο 19:31Τραμπ - Ανώτατο Δικαστήριο: Δεν θα μπλοκάρουν τις προεδρικές αποφάσεις τα κατώτερα δικαστήρια19:17Φωτιά στην Αργιθέα κοντά σε σπίτια - Εστάλη 11219:03Κρήτη: Καραμπόλα με τραυματίες στην εθνική οδό (εικόνες)18:54Έγκλημα στη Λαμία: "Συγγνώμη για όλα" - Μετανιωμένος ο δολοφόνος του 59χρονου18:40Ρίτσαρντ Σιάο: Αυτός είναι ο 24χρονος νέος ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης18:26Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις και το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ18:12Λάρισα: Κατέληξε ηλικιωμένος μετά από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού 17:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο