LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2024 19:16 | Ανανέωση: 22 Ιουνίου 2024 19:15

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού - Κατασχέθηκε το σκάφος

Πότε οδηγούνται ενώπιον των εισαγγελικών αρχών για την πρόκληση της φωτιάς. Πώς έφτασαν, Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, στη διαπίστωση ότι τα πυροτεχνήματα προκάλεσαν την πυρκαγιά στο Μπίστι.

κότερο

Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος, πολίτες Καζακστάν, της ενοικιαζόμενης θαλαμηγού «Περσεφόνη» με σημαία Μάλτας, από όπου φέρονται να έριξαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21.06 σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα, ενώ παράλληλα, κατασχέθηκε το σκάφος. Οι 13 συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Κυριακή 23.06 στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η ανακοίνωση από το Πυροσβεστικό Σώμα: «Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική έρευνα της Πυροσβεστικής σχετικά με τη φωτιά. Για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική ζήτησε από το Λιμενικό Σώμα τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή. Στο μεταξύ, το σκάφος κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλιαγμένη και από εκεί μεταφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά.

Το σκάφος υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο Ύδρας, κυβερνήτης παραπλέοντος πλοίου το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Πυροσβεστική. Σήμερα Σάββατο, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ζήτησε από το Λιμεναρχείο Ύδρας να αιτηθεί από τον συγκεκριμένο καπετάνιο να δώσει αναλυτική κατάθεση για το τι ακριβώς είδε να γίνεται το βράδυ της Παρασκευής και το πώς άναψε η φωτιά στο μοναδικό πευκόδασος του νησιού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το τουριστικό σκάφος είχε νοικιάσει παρέα 17 αλλοδαπών παραθεριστών. Αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, επιλήφθηκε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Σε αυτό κατέθεσαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. Η Πυροσβεστική αρχικά ζήτησε τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι.

Στη συνέχεια διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κλπ.

Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί ο εισαγγελέας ο οποίος με βάση το τι είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες. 

Υδρα φωτιά

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες που κατά τον νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του. Ο έλεγχος προφανώς αφορά στο αν χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες και πόσες το βράδυ της Παρασκευής.

Όταν οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν τι είχαν κάνει, προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και, όταν δεν τα κατάφεραν, αρκέστηκαν να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική και έφυγαν.

 «Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι κάποιοι τόσο ανεύθυνα ρίχνουν πυροτεχνήματα σε πευκοδάσος» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι ο δήμος θα κινηθεί αστικά κατά αυτών που προκάλεσαν τη φωτιά όταν αυτοί εντοπιστούν από τις αρχές. «Είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου καλό είναι να είναι όλοι υπεύθυνοι για το τι κάνουν» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ύδρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, η φωτιά σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Μπίστι είναι υπό έλεγχο.

Στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

Mε το θέμα ασχολούνται κάποια διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το BBC:

«Η αιτία της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς», αναφέρει το δημοσίευμα. Στο άρθρο σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης καταδίκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται μια ανάρτηση όπου ο χρήσης γράφει: «πλούσιοι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα παρά μυαλό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές από την Τρίτη και οι αρχές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς οι ξηρές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC και συνεχίζει αναφέροντας τον θάνατο του 55χρονου εθελοντή πυροσβέστη την περιοχή στην πυρκαγιά της Ηλείας.

«Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ελλάδα και οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη συχνότητά τους με την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τους καύσωνες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επίσης πρόβλημα με τους εμπρηστές καθώς «τουλάχιστον 79 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο για φονικές πυρκαγιές».

«Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρότερους νόμους περί εμπρηστών, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια (χάρτης)

Ενδοοικογενειακή βία - Χρυσοχοΐδης: 338 συλλήψεις στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο του 2024

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: “Σαρώνει” τα μετάλλια η Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και ΚάλαςΧθες 16:59 | Ειδήσεις

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «άνοιγμα» στην Τζόρτζια Μελόνι, που εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη συμφωνία για τα αξιώματα της ΕΕ

Δούκας στον ΑΝΤ1: Το ΠΑΣΟΚ από την επιβίωση θα περάσει στην υπέρβαση (βίντεο)Χθες 20:01 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Αθήνας και νεός υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά του, τον Νίκο Ανδρουλάκη και το Δήμο.

Νέα πρόκληση από την Σιλιάνοφσκα: Μιλά για “Μακεδόνες του Αιγαίου”Σήμερα 00:07 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πορεδρίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πώς προέκυψε η διατύπωση "Μακεδονία του Αιγαίου".

Συμφωνία K Group - QIA: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Όμιλο Κυριακού και στην ελληνική ΟικονομίαΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Τι λένε για το επενδυτικό fund οι Θοδωρής Κυριακού και Mansoor Al-Mahmoud. Τι δηλώνουν για την συμφωνία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελοπουλος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα πρόκληση από την Σιλιάνοφσκα: Μιλά για “Μακεδόνες του Αιγαίου”23:59Σύλληψη δημοσιογράφου για ενδοοικογενειακή βία – ΕΣΗΕΑ: Στηρίζουμε την συνάδελφό μας23:48Μακρόν: Ποιον θέλει ως Επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ23:37Deutsche Welle: Μητσοτάκης και Ερντογάν ταυτόχρονα στην Κύπρο για τα 50 χρόνια του “Αττίλα”23:22Κρήτη: Βρέθηκε η σορός άντρα που έπεσε από πλοίο στην Ύδρα τον Απρίλιο23:07Θήβα: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με ένα νεκρό (βίντεο)22:53Χιλή – Κόλο Κόλο: Δολοφονία φιλάθλου σε φιλικό αγώνα22:38Τουρνουά Ακρόπολις, Ελλάδα – Μπαχάμες: Ο Giannis ήρθε και… έφερε την “κατοστάρα”22:23Τροιζηνία: Κλαδί έσπασε, έπεσε και σκότωσε 10χρονο αγόρι22:10Ηράκλειο – Θρίλερ: Σορός άγνωστου άντρα εντοπίστηκε σε χωράφι21:56Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη και στους επιβάτες του σκάφους21:42Ιταλία: Ανήλικη βιάστηκε και στραγγαλίστηκε μέσα σε σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες21:28Φωτιά στην Αρκαδία σε δασική περιοχή, κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα21:14ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τις επείγουσες αμβλώσεις στο Αϊνταχο21:00Μέτσολα: Ελπίδες για απόφαση σήμερα σχετικά με τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ20:45Στόλτενμπεργκ: Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ20:31Δούκας στον ΑΝΤ1: Το ΠΑΣΟΚ από την επιβίωση θα περάσει στην υπέρβαση (βίντεο)20:17“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι20:02 Συμφωνία K Group - QIA: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Όμιλο Κυριακού και στην ελληνική Οικονομία 19:48Λάνθιμος – “Bugonia”: Πότε κάνει πρεμιέρα η νέα του ταινία19:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο