LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2024 16:53

Μιλλιέτ - ΟΑΣΕ: Οι εντυπώσεις για την ομοφωνία Ελλάδας – Τουρκίας

Πώς σχολιάζει η δημοφιλής τουρκική εφημερίδα την τακτική αλληλοστήριξης στον Οργανισμό, μεταξύ των διπλωματών Τουρκίας και Ελλάδας, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Μάνιας Τελαλιάν αντίστοιχα.

ΟΑΣΕ

Γράφει η Άννα Ανδρέου

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, μια από τις ειδήσεις που κέντρισαν την μεγαλύτερη προσοχή αυτή την εβδομάδα ήταν η κοινή υποψηφιότητα της Τουρκίας και της Ελλάδας για τον Οργανισμό της Ασφάλειας και της Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ).

Ο Πρέσβυς Φεριντούν Σινιρλίογλου υποδείχθηκε ως υποψήφιος για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, ενώ η Ελληνίδα δικηγόρος και διπλωμάτης Μάνια Τελαλιάν υποδείχθηκε ως υποψήφια για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Οι δύο χώρες πρόκειται να υποστηρίξουν αμοιβαία τους υποψηφίους τους στις εκλογές. Αυτό συνιστά μια νέα προσθήκη στα τελευταία βήματα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι σημαντική και πολύτιμη μόνο από αυτή την άποψη, αλλά αποτελεί επίσης και μια συνεργασία για το μέλλον του οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πολύ καιρό.

Πάμε να δούμε από πιο κοντά το τι συνέβη στο παρασκήνιο....

Προκειμένου να κατανοήσουμε αυτό το κοινό βήμα, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πρώτα τη διαδικασία που διανύει ο ΟΑΣΕ. Πέρα από το γεγονός ότι ο οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975, επικεντρώνεται σε τομείς όπως το περιβάλλον, την τεχνολογία, την επιστήμη καθώς και τη βελτίωση των προβλημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χωρών, το κύριο μέλημά του είναι η ασφάλεια της Ευρώπης...

Υπό αυτή την έννοια, ο οργανισμός αυτός μπορεί επίσης να παρέμβει και για την επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενώ επίσης αναζητά τρόπους για την εξεύρεση μιας λύσης στη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Κοιτώντας κανείς τα αποτελέσματα θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι και πολύ επιτυχημένα, αλλά η διατήρηση ενός τέτοιου μηχανισμού είναι μια σημαντική ευκαιρία για την παγκόσμια πολιτική.

Βέβαια, είναι αδύνατον να συμφωνούν και τα 57 μέλη του οργανισμού για την ασφάλεια της ηπείρου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε το 2022, ήταν ένα από τα σημεία της εσωτερικής ρήξης του οργανισμού.

Η Ρωσία αποτελεί μέλος αυτού του οργανισμού. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από την ομάδα του ΟΑΣΕ που είχε αναλάβει να διερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σχετικά με τον πόλεμο, διαπίστωσε ότι οι παραβιάσεις της Μόσχας ήταν πολύ μεγαλύτερες "ως προς τη φύση και την κλίμακα" από εκείνες του Κιέβου, κλονίζοντας τις ισορροπίες. Επιπλέον τα μέτρα που έλαβε κατά καιρούς ο ΟΑΣΕ εναντίον της Ρωσίας εξόργισαν τη Μόσχα.

Ως εκ τούτου, σε ένα ζήτημα που απαιτούσε την ομοφωνία για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα, η ρωσική πλευρά αντιτάχθηκε στους πιθανούς υποψηφίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το βέτο κλείδωσε τις εκλογές.

Ο οργανισμός έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να διορίσει τον δικό του Γενικό Γραμματέα. Η θητεία της Γερμανίδας Helga Maria Schmid, η οποία είναι Γενική Γραμματέας του οργανισμού από το 2020, παρατάθηκε για ακόμη μια φορά. Η Ρωσία έδωσε την έγκρισή της μόνο για τρεις μήνες. Η ιδέα που έφερε την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ημερήσια διάταξη οφειλόταν στην πραγματικότητα εν μέρει σε αυτή τη στάση της Ρωσίας.

Ενθουσιασμός της κοινής επιστολής

Καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα συζητούσαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, συζητούσαν επίσης και τους τρόπους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που επικρατεί στον ΟΑΣΕ. Μόλις επιτεύχθηκε η σχετική συμφωνία, η Άγκυρα και η Αθήνα ανακοίνωσαν τα ονόματα.

Η τουρκική πλευρά πρότεινε το όνομα του Φεριντούν Σινιρλίογλου λόγω της αναγνωρισιμότητάς του και της συγκεκριμένης βαρύτητάς του στη διεθνή διπλωματική κοινότητα. Ενώ η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να δώσει το όνομα της Μάνιας Τελαλιάν, μιας δικηγόρου με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, η οποία είναι και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς υποθέσεις.

Αφού οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα, συντάχθηκε η κοινή επιστολή. Στην επιστολή αυτή, οι δύο χώρες τόνιζαν ότι "ξεκίνησαν από κοινού αυτό το ταξίδι για να βγουν από το αδιέξοδο και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του ΟΑΣΕ" και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν η μια τους υποψηφίους της άλλης. Η επιστολή, που συντάχθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, δημιούργησε ενθουσιασμό στον αδρανή οργανισμό. Το βήμα αυτό φαίνεται να έβαλε τους Τούρκους και τους Έλληνες υποψηφίους ένα βήμα μπροστά στην κούρσα.

Υποψηφιότητες και η διαδικασία πειθούς

Βέβαια, η διαδικασία της εκλογής δεν είναι εύκολη. Διότι για να γίνει κάποιος Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ απαιτείται ομοφωνία. Δηλαδή, πρέπει και τα 57 μέλη να πουν "Ναι". Επί του παρόντος, υπάρχουν 6 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβυ Φεριντούν Σινιρλίογλου, που διεκδικούν τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Jan Braathu της Νορβηγίας (επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία), ο Igli Hasani της Αλβανίας (υπουργός Εξωτερικών), ο Christophe Kamp της Ολλανδίας (μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΑΣΕ), ο John MacGregor του Καναδά (επικεφαλής του κέντρου του ΟΑΣΕ στο Ashgabat) και ο Σλοβάκος Marcel Pesko (διευθυντής προγράμματος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία). Για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, που διεκδικεί η Μανία Τελαλιάν, υπάρχουν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία, τη Βοσνία και την Ουγγαρία.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των χωρών, ο Πρέσβυς Σινιρλίογλου και η Τελαλιάν θα έχουν πολλές συναντήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές. Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη που θα λάβει κυρίως από τη Ρωσία. Ενώ όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος για να αποτραπεί ένα βέτο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου θα είναι μέσω των Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: “Σαρώνει” τα μετάλλια η Ελλάδα

Σερβιτόρα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και τραυματίστηκε σοβαρά

Φωτιές: “Μάχη διαρκείας” στην Ηλεία – Κάηκαν σπίτια σε Κρανίδι και Αρκαδία (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ρεύματοςΣήμερα 21:16 | Ειδήσεις

Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ρεύματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Τι είπε για τη κόντρα Πολάκη - Συρεγγέλα, την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το Κυπριακό και την Βόρεια Μακεδονία. 

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Θα αντιμετωπίσω το υπόλοιπο της ποινής μου όποιο και αν είναι αυτόΣήμερα 19:25 | Ειδήσεις

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Τι είπε για την ποινή του, για τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτής και για το κράτος δικαίου της Αλβανίας. 

Μενέντεζ: Ένοχος για διαφθορά ο γερουσιαστήςΣήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπιγνκΣήμερα 18:05 | Ειδήσεις

Αθλήτρια της ελληνικής αποστολής εντοπίστηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ρεύματος21:45Εθνική Μπάσκετ: Φιλική νίκη με το Πουέρτο Ρίκο21:31Γάζα: Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς εκτοπισμένων (βίντεο)21:18Μενέντεζ: Ένοχος για διαφθορά ο γερουσιαστής21:04Ρεύμα: Πού οφείλεται η αύξηση και τι μέτρα μελετά η κυβέρνηση20:51Ρόδος: Καταδίωξη ταχυπλόου με μετανάστες - Τραυματίστηκε στέλεχος του Λιμενικού20:37Γαλλία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ατάλ20:24ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η λύση για “Αυγή” και “Στο Κόκκινο” και ο Πολάκης20:10Anadolu: Βρετανία και ΗΠΑ χρησιμοποιούν Κύπρο για να στηρίζουν Ισραήλ19:57Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Θα αντιμετωπίσω το υπόλοιπο της ποινής μου όποιο και αν είναι αυτό19:44Καιρός: Καύσωνας και μέχρι 43 βαθμούς την Τετάρτη19:30Διάστημα: Ευρωπαϊκό σκάφος θα μελετήσει αστεροειδή που θα περάσει δίπλα από τη Γη19:15Καύσωνας - Ακρόπολη: Εθελοντές του ΕΕΣ στο πλευρό των επισκεπτών19:02Ηλεία: 13χρονη έσωσε τη θεία της από επίδοξο βιαστή18:48Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπιγνκ18:35Αθηναϊκή Ριβιέρα - Γλυφάδα: Ετοιμος ο ποδηλατοδρομος (εικόνες)18:21ΠΑΣΟΚ: Η Άννα Διαμαντοπούλου υποψήφια την προεδρία (βίντεο)18:08Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους17:54ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου 17:41Εύβοια: Φωτιά στο Κοντοδεπότι - Πληροφορίες για πυροσβεστικό που κάηκε (εικόνες)17:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο