LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2024 08:31

Ρεύμα: Τα φθηνότερα τιμολόγια στο α' εξάμηνο 2024

Ποια δύο "χρώματα" ήταν τα φθηνότερα τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Η εξέλιξη των τιμών και οι επιλογές των καταναλωτών.

Ρεύμα - Χρωματιστά τιμολόγια - Λογαριασμος ρεύματος

Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα "πράσινα" τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι σχετικά ακριβότερα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προέρχονται από το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το "πράσινο" τιμολόγιο προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο περιβάλλον χωρίς επιδοτήσεις που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο "κίτρινο" τιμολόγιο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν. Βασικές αιτίες της πτώσης ήταν η σχετικά χαμηλή ζήτηση λόγω του ήπιου χειμώνα και των φυσιολογικών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη του φορτίου και η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, παρά την άνοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει το καλοκαίρι καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι θερμικές μονάδες συμμετέχουν περισσότερο στην κάλυψη του φορτίου. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ το Μάιο και 60 τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι - αν δεν αλλάξει η εικόνα ως το τέλος του μήνα - τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) του Ιουλίου θα είναι αυξημένα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η εποχικότητα - εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ - θα κυριαρχεί στο εξής στο ηλεκτρικό σύστημα, με υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό.

Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους:

  • Είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους,
  • Είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης (π.χ. τον Απρίλιο υπήρχε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στα 8,8 σεντς ανά κιλοβατώρα). Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους. Επιπλέον σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να "σπάσει" το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στα Χανιά: Θρήνος για τον 18χρονο Κωνσταντίνο - “Ήταν από νωρίς στη βιοπάλη...”

Τραμπ: Θέλετε να κρατήσετε το όπλο σας; Είστε Χριστιανοί; Να πάτε να με ψηφίσετε!

Τουρκία: 23χρονος σκότωσε γυναίκα, πεθερικά και κουνιάδο κι έφυγε με το νεογέννητο παιδί του! (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της ΟυκρανίαςΣήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Ενδοοικογενειακή βία - Χανιά: Μαχαίρωσε με μανία τη σύντροφο τουΣήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Οι διασώστες παρέλαβαν την γυναίκα αιμόφυρτη και τη μετέφεραν στο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Πλεύρης: Καμία ανοχή στην συμπεριφορά του λαθρομετανάστη που προσέβαλε τους ΕύζωνεςΣήμερα 16:33 | Ειδήσεις

Η εξέταση της αίτησης ασύλου που είχε υποβάλει έχει ήδη διακοπεί με πράξη διακοπής και επιστροφής (απέλασης) του εν λόγω άνδρα

Ίμβρος: Συνάντηση Βαρθολομαίου – Κώστα ΚαραμανλήΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, βρέθηκε στην Ίμβρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη, καθώς και τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τη Ρωσία, μείνετε συντονισμένοι18:49Αναβλήθηκε κι επίσημα το Παναθηναϊκός–ΟΦΗ18:39Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας18:25Πάτρα: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 19χρονος και ο 27χρονος για την φωτιά στα Συχαινά Πατρών18:10Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη μεταξύ ηγετών των κρατών του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι17:57Ίμβρος: Συνάντηση Βαρθολομαίου – Κώστα Καραμανλή17:42Σε εξέλιξη με ψηφιακά μέσα και η καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά της Πρέβεζας17:27Πλεύρης: Καμία ανοχή στην συμπεριφορά του λαθρομετανάστη που προσέβαλε τους Εύζωνες17:13Αγρίνιο: Σε κωματώδη κατάσταση ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ - Πέντε συλλήψεις16:58Αλεξανδρούπολη: Διάσωση 2χρονης από ναυαγοσώστριες - Δεν είχε αντιληφθεί κανείς ότι έπλεε αναίσθητη16:44e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα16:32Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα16:15Λευκός Οίκος: Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνοδεύσουν τον Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ16:00Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:46Αιτωλοακαρνανία: Ανήλικη εντοπίστηκε σε ημικωματώδη κατάσταση λόγω μέθης15:32Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη15:15Πύργος: Απόπειρα βιασμού 15χρονης – την γλίτωσε η θεία της15:00ΑΑΔΕ: Λουκέτο και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε γνωστό beach restaurant στην Ρόδο14:44Πάτρα: Βραζιλιάνα πήγε στο Νοσοκομείο γεμάτη μαχαιριές14:29Ισραήλ: "Φέρτε τους όλους πίσω" - Διαδηλώσεις σήμερα στη χώρα για την απελευθέρωση των ομήρων14:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο