LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2024 09:12

Πάρκινσον: Εξέταση αίματος προβλέπει τη νόσο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Πώς μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Τι αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Πάρκινσον - χέρια

Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του University College London και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή στον κόσμο και επηρεάζει σήμερα σχεδόν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η θεραπεία γίνεται αφού έχουν ήδη εμφανιστεί συμπτώματα, όπως βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα μνήμης. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έγκαιρη πρόβλεψη και διάγνωση θα ήταν πολύτιμη για την εξεύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη νόσο προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Κατά την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες ανέλυσαν αίμα από 99 άτομα που πρόσφατα διαγνώστηκαν με Πάρκινσον, 72 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου, αλλά χωρίς κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με Πάρκινσον, και 36 υγιείς συμμετέχοντες. Εντόπισαν 23 πρωτεΐνες οι οποίες ήταν σταθερά απορρυθμισμένες στο αίμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Από αυτές τις πρωτεΐνες, έξι αποδείχθηκε ότι ήταν επίσης απορρυθμισμένες σε άτομα με διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς εφάρμοσαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη της διάγνωσης με βάση τη σύνθεση των πρωτεϊνών του αίματος. Το μοντέλο μπόρεσε να αναγνωρίσει το 100% των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον με βάση οκτώ πρωτεΐνες. Επίσης, εξέτασαν αν το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέψει αν ένα άτομο με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM θα εξελισσόταν σε νόσο του Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι μπόρεσε να προβλέψει τα άτομα που θα εμφάνιζαν στη συνέχεια τη νόσο με ακρίβεια 79% έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια και συνεχίζεται η παρακολούθηση για όσους προβλέφθηκε να αναπτύξουν Πάρκινσον, ώστε να επαληθευθεί περαιτέρω η ακρίβεια του τεστ. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση του τεστ σε μεγαλύτερες ομάδες συμμετεχόντων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στα Χανιά: Θρήνος για τον 18χρονο Κωνσταντίνο - “Ήταν από νωρίς στη βιοπάλη...”

Θρίλερ στην Αιτωλοακαρνανία: 48χρονη βρέθηκε νεκρή σε χωματόδρομο

Τουρκία: 23χρονος σκότωσε γυναίκα, πεθερικά και κουνιάδο κι έφυγε με το νεογέννητο παιδί του! (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και ΚάλαςΧθες 16:59 | Ειδήσεις

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «άνοιγμα» στην Τζόρτζια Μελόνι, που εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη συμφωνία για τα αξιώματα της ΕΕ

Δούκας στον ΑΝΤ1: Το ΠΑΣΟΚ από την επιβίωση θα περάσει στην υπέρβαση (βίντεο)Χθες 20:01 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Αθήνας και νεός υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά του, τον Νίκο Ανδρουλάκη και το Δήμο.

Νέα πρόκληση από την Σιλιάνοφσκα: Μιλά για “Μακεδόνες του Αιγαίου”Σήμερα 00:07 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Πορεδρίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Πώς προέκυψε η διατύπωση "Μακεδονία του Αιγαίου".

Συμφωνία K Group - QIA: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Όμιλο Κυριακού και στην ελληνική ΟικονομίαΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Τι λένε για το επενδυτικό fund οι Θοδωρής Κυριακού και Mansoor Al-Mahmoud. Τι δηλώνουν για την συμφωνία οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Στουρνάρας, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελοπουλος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα πρόκληση από την Σιλιάνοφσκα: Μιλά για “Μακεδόνες του Αιγαίου”23:59Σύλληψη δημοσιογράφου για ενδοοικογενειακή βία – ΕΣΗΕΑ: Στηρίζουμε την συνάδελφό μας23:48Μακρόν: Ποιον θέλει ως Επίτροπο της Γαλλίας στην ΕΕ23:37Deutsche Welle: Μητσοτάκης και Ερντογάν ταυτόχρονα στην Κύπρο για τα 50 χρόνια του “Αττίλα”23:22Κρήτη: Βρέθηκε η σορός άντρα που έπεσε από πλοίο στην Ύδρα τον Απρίλιο23:07Θήβα: Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με ένα νεκρό (βίντεο)22:53Χιλή – Κόλο Κόλο: Δολοφονία φιλάθλου σε φιλικό αγώνα22:38Τουρνουά Ακρόπολις, Ελλάδα – Μπαχάμες: Ο Giannis ήρθε και… έφερε την “κατοστάρα”22:23Τροιζηνία: Κλαδί έσπασε, έπεσε και σκότωσε 10χρονο αγόρι22:10Ηράκλειο – Θρίλερ: Σορός άγνωστου άντρα εντοπίστηκε σε χωράφι21:56Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη και στους επιβάτες του σκάφους21:42Ιταλία: Ανήλικη βιάστηκε και στραγγαλίστηκε μέσα σε σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες21:28Φωτιά στην Αρκαδία σε δασική περιοχή, κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα21:14ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τις επείγουσες αμβλώσεις στο Αϊνταχο21:00Μέτσολα: Ελπίδες για απόφαση σήμερα σχετικά με τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ20:45Στόλτενμπεργκ: Οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ20:31Δούκας στον ΑΝΤ1: Το ΠΑΣΟΚ από την επιβίωση θα περάσει στην υπέρβαση (βίντεο)20:17“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι20:02 Συμφωνία K Group - QIA: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στον Όμιλο Κυριακού και στην ελληνική Οικονομία 19:48Λάνθιμος – “Bugonia”: Πότε κάνει πρεμιέρα η νέα του ταινία19:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο