LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2024 06:43

Ο Νόαμ Τσόμσκι παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο

"Όργιο" φημών προκάλεσε τον...θάνατο του φιλόσοφου, ο οποίος διαψεύστηκε. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν.

Νόαμ Τσόμσκι

Ο αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, διανοούμενος με μεγάλη επιρροή για δεκαετίες, βγήκε χθες Τρίτη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στο Σαν Πάουλου της Βραζιλίας και θα συνεχίσει τη «θεραπεία» του στο σπίτι, ανακοίνωσε η δομή υγείας, διαψεύδοντας φήμες πως πέθανε, που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο.

Το νοσοκομείο Beneficencia Portuguesa de Sao Paulo γνωστοποίησε με λακωνικό ανακοινωθέν του πως «ο ασθενής Αβράν Νόαμ Τσόμσκι έλαβε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα αφού κυκλοφόρησαν φήμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς επίκληση κάποιας πηγής, που έκαναν λόγο περί θανάτου του 95χρονου διανοούμενου.

«Είναι ψέμα, πηγαίνει καλά», διαβεβαίωσε η σύζυγός του Βαλέρια Τσόμσκι το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο κ. Τσόμσκι νοσηλεύτηκε στη βραζιλιάνικη πόλη αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς. Του έχει αφήσει δεξιά ημιπληγία.

Η Βαλέρια Τσόμσκι είναι Βραζιλιάνα. Το ζευγάρι έχει στην κατοχή του κατοικία στη μεγαλούπολη από το 2015.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τους θεμελιωτές της σύγχρονης γλωσσολογίας, επιχειρηματολόγησε στο έργο του «Συντακτικές Δομές» (1957, κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση Φώτη Καβουκόπουλου από τις εκδόσεις Νεφέλη το 1991) ότι η γλώσσα είναι έμφυτη λειτουργία και ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εγγεγραμμένη εγγενής, «καθολική γραμματική».

Είναι ωστόσο πολύ γνωστότερος εκτός του επιστημολογικού του πεδίου, καθώς τον 20ό και τον 21ο αιώνα χαρακτηριζόταν από τους σημαντικότερους στρατευμένους διανοούμενους, επικρίνοντας πολύ έντονα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως και τα μέσα ενημέρωσης.

Εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι είχε επίσης ανοικτό διάλογο με μορφές της λατινοαμερικάνικης αριστεράς όπως ο Φιδέλ Κάστρο, ο Ούγο Τσάβες κι ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Για χρόνια, ο κ. Τσόμσκι ήταν μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Παραμένει το τρέχον διάστημα επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

 Εορτολόγιο - 19 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Καιρός: Ηλιοφάνεια, ζέστη και ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο

Μέκκα: Εκατοντάδες οι νεκροί προσκυνητές στο φετινό χατζ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση ΚασσελάκηΧθες 23:24 | Ειδήσεις

Ελήφθη η απόφαση για την ψηφοφορία της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι «87» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί εμφανώς ενοχλημένος από την Κεντρική Επιτροπή.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)Χθες 18:39 | Ειδήσεις

Το πακέτο μέτρων των επόμενων ετών παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δείτε ζωντανά.

Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστηςΧθες 21:33 | Ειδήσεις

Το ένα εμπλεκόμενο με το περιστατικό φέρεται να έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον το όνομα και το επώνυμό του και "χτενίζοντας" την περιοχή για να τον εντοπίσει.

Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη ΦινλανδίαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Με το...δεξί κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μεγάλη νίκη κόντρα στην Ελβετία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Rocky”: Ο Σιβλέστερ Σταλόνε ετοιμάζει επιστροφή του 00:00Ηράκλειο: Κλείδωσε κόρη και νυν σύντροφο σε δωμάτιο - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του23:49Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη Φινλανδία23:38ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση Κασσελάκη23:27Ελβετία: 11χρονος “έμπλεξε” με ακραίους ισλαμιστές23:13Πέθανε ο Ρον Γέιτς22:59Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στον Αλμαδόβαρ και το πένθος για την Νικόλ Κίντμαν22:46ΔΕΘ: Η αντιπολίτευση για την ομιλία Μητσοτάκη22:32ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής: “Αρχίζει το ματς” (εικόνες)22:19Στέγαση – Οικογένεια: Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης22:05Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστης21:51ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε21:38Καιρός: Μπόρες, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή21:27ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις, “φρούριο” η Θεσσαλονίκη (εικόνες)21:13Παραολυμπιακοί: Η Παπασταματοπούλου πήρε το χρυσό στο Παρίσι20:59Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος 20:47Θεσσαλονίκη: Φωτιά στη Θέρμη - Επιχειρούν εναέρια μέσα20:40Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ20:26Κωνσταντινούπολη: Εξαφανίστηκε Έλληνας τουρίστας από την Κοζάνη20:13ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο