LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2024 22:51

Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνίας μια νικηφόρα προοδευτική συμμαχία

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ενιαία Κεντροαριστερά και πως σχολίασε το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Αλεξης Τσιπρας

Την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες "για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης", υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του φερώνυμου Ινστιτούτου.

Ξεκινώντας από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστήριξε: "Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο ‘μαζί', στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις".

Είπε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, "αποτελεί ένα σημείο καμπής. Οι πολίτες γύρισαν μαζικά τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα". Ακολούθως εξήγησε: "Προφανώς δεν φταίει η πολιτική γενικά, όπως ακούγεται συχνά και όχι πάντα αθώα. Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί. Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας. Η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους. Όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι, ότι η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους".

Αλεξης Τσιπρας

Σημείωσε την ανάγκη μέσω της προοπτικής των προοδευτικών δυνάμεων "να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία. Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός".

Μίλησε και για τον στόχο του Ινστιτούτου λέγοντας: "Στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το Ινστιτούτο μας, είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης. Αυτή τη δύσκολη δουλειά περιεχομένου, φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Ανοίγοντας τολμηρά το διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή", ξεκαθαρίζοντας ότι "ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ'αυτό. Αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας - για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας."

Αλεξης Τσιπρας

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Ιωάννινα: “Γιατρός” πήρε μια.. περιουσία από ηλικιωμένη

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους Ελληνοκύπριους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦονική συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίαςΧθες 21:27 | Ειδήσεις

Τι είπε στην ομολογία του ο δράστης και πώς ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές

Κασσελάκης: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, η δωρεά στο ΣΥΡΙΖΑ και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (βίντεο)Χθες 21:03 | Ειδήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει από τώρα να φτιάξει «νέο μητρώο στελεχών» τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό cosmos fm κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη

Πρέβεζα: Αποσωληνώθηκε ο 6χρονος που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείουΧθες 20:45 | Ειδήσεις

Το παιδί κολυμπούσε με την οικογένειά του όταν χάθηκε από το οπτικό πεδίο των γονέων του. Τότε ο ναυαγοσώστης του ξενοδοχείου αντέδρασε άμεσα, ανασύροντάς το από την πισίνα

Όμιλος Κυριακού και QIA δημιούργησαν επενδυτικό fund με κεφάλαια 1 δις δολαρίωνΧθες 16:34 | Ειδήσεις

 Ο Όμιλος Κυριακού ανακοίνωσε την δημιουργία επενδυτικού fund για επενδύσεις στην Ελλάδα, με 1 δις δολάρια από την QIA, το επενδυτικό fund του Κατάρ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Τουρκία “παραμέρισε” την Τσεχία και μπήκε στους 1623:59Euro 2024 – Γεωργία: Αναδείχθηκε στο “θαύμα των ομίλων” κόντρα στην Πορτογαλία23:50Φυσικές καταστροφές: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση 23:45Σεισμός στη Λήμνο23:40Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική και Χαλκιδική23:35Ιεράπετρα: Βρέθηκε ο τάφος της θρυλικής “Μαντάμ Ορτάνς” (εικόνες)23:21ΥΠΕΞ Ισραήλ: Εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν - Έντονη η αντίδραση της Άγκυρας23:07Τουρνουά Ακρόπολις: Με ανατροπή το Μαυροβούνιο “λύγισε” τις Μπαχάμες22:53Γάζα - OHE: Η εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο θα αποτελέσει ένα σκηνικό αποκάλυψης22:39Καιρός: Ζέστη και τοπικές βροχές την Πέμπτη22:25Κασσελάκης: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, η δωρεά στο ΣΥΡΙΖΑ και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (βίντεο)22:12Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Βόρεια Μακεδονία καταπιέζει τη βουλγαρική μειονότητα21:59Φονική συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας 21:45Βέλγιο – Euro 2024: “Χαμηλή πτήση” απέναντι στην Ουκρανία21:31Πρέβεζα: Αποσωληνώθηκε ο 6χρονος που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου21:22Euro 2024: Ισοπαλία... πρόκρισης για Σλοβακία και Ρουμανία21:09Αγρίνιο – θρίλερ: Βρέθηκε σορός άνδρα που αγνοείτο από το 202220:55Ενδοοικογενειακή βία - Θεσσαλονίκη: “Θα σε σκοτώσω, είμαι τρελός και δεν έχω πρόβλημα να πάω φυλακή”20:41Εγγραφές στα Λύκεια: Πότε ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας20:26Μήνυμα Μπελέρη από τη φυλακή: Ο Ράμα δεν με θέλει στα πόδια του20:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο