LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2024 19:30

Δημοσίευμα BBC για θανάτους μεταναστών: Η απάντηση της Ελλάδας (βίντεο)

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι 'Έλληνες λιμενικοί έχουν διασώσει πάνω από διακόσιους πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, απαντά η Ελλάδα στο BBC, μετά το ντοκιμαντέρ που στοχοποιεί την χώρα μας, για εγκλήματα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

λιμενικο

Της Δώρας Βογιατζάκη

43 εσκεμμένους θανάτους προσφύγων και μεταναστών χρεώνει το ντοκιμαντέρ του BBC στην Ελλάδα, την οποία κατηγορεί για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία με πυροβολισμούς και απαγωγές.

Ξεκίνησαν με τον Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στη θάλασσα. Ένας άλλος από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε δεν θέλω να πεθάνω , σώστε με, σώστε με. Μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το κορμί του κάτω. Αργά το χέρι γλίστρησε και το νερό τον κατάπιε” λέει μετανάστης από το Καμερούν.

“Το λιμενικό μας έδεσε με σχοινιά και μας βούλιαξε” λέει ο Μοχάμεντ, επιζών του ναυαγίου της Πύλου.

Μπλέκοντας διάφορα περιστατικά, το ναυάγιο της Πύλου, ένα βίντεο επαναπροώθησης που δημοσίευσαν οι New York Times και για το οποίο υπάρχει εν εξελίξει έρευνα, με στοιχεία από ΜΚΟ και την Τουρκική ακτοφυλακή, το ντοκιμαντέρ καταλήγει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή, η Φρόντεξ αλλά και συνολικά η Ε.Ε οδηγούν στο θάνατο απελπισμένους ανθρώπους. 

BBC - Δημοσίευμα - Λιμενικό 1

BBC - Δημοσίευμα - Λιμενικό 1

O Γιόνας Γκριμχεντεν, επικεφαλής θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex αναφέρει ότι «δολοφονία σημαίνει εσκεμμένη πράξη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν τους δολοφόνησαν απαραίτητα. Αυτή είναι η άποψή μου. Πέθαναν εξαιτίας των συνθηκών, αλλά δολοφονία σημαίνει μια προσχεδιασμένη και ηθελημένη ενέργεια».

Το στέλεχος της Φρόντεξ αναγκάστηκε, μάλιστα, να διακόψει τη συνέντευξη καθώς όπως λέει, ο δημοσιογράφος ήθελε να την καθοδηγήσει στα δικά του συμπεράσματα.

O Γιόνας Γκριμχεντεν λέει ότι «βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα.

 Άλλη μία φορά και φεύγω. Λυπάμαι, δεν μπορώ να το υφίσταμαι».

 Μία εκ των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ ισχυρίστηκε πάντως ότι απέσπασε ομολογία για τις βιαιότητες από στέλεχος του λιμενικού στη Σάμο, προσεγγίζοντάς τον μέσω της εφαρμογής ραντεβού tinder, χωρίς να πει την ιδιότητά της.

Ο δημοσιογράφος Ρομι Βαν Μπαρσεν ρωτάει:

«- και τι κάνετε στη θάλασσα αν δείτε βάρκα με πρόσφυγες;

- Τους οδηγούμε πίσω.

Δηλαδή ρίχνετε σχοινί στη βάρκα, πώς;

- Ναι»

 Ο τουρκικός τύπος, υιοθετεί το ντοκιμαντέρ την ώρα όμως που η συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει απτά αποτελέσματα με συλλήψεις 330 διακινητών σε επτά μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Κούγιας - Κασσελάκης: Ο Λύτρας, η “αντρική συμπεριφορά” και τα χυδαία σχόλια για τον Τάιλερ

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦονική συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίαςΧθες 21:27 | Ειδήσεις

Τι είπε στην ομολογία του ο δράστης και πώς ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές

Κασσελάκης: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, η δωρεά στο ΣΥΡΙΖΑ και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (βίντεο)Χθες 21:03 | Ειδήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει από τώρα να φτιάξει «νέο μητρώο στελεχών» τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό cosmos fm κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη

Πρέβεζα: Αποσωληνώθηκε ο 6χρονος που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείουΧθες 20:45 | Ειδήσεις

Το παιδί κολυμπούσε με την οικογένειά του όταν χάθηκε από το οπτικό πεδίο των γονέων του. Τότε ο ναυαγοσώστης του ξενοδοχείου αντέδρασε άμεσα, ανασύροντάς το από την πισίνα

Όμιλος Κυριακού και QIA δημιούργησαν επενδυτικό fund με κεφάλαια 1 δις δολαρίωνΧθες 16:34 | Ειδήσεις

 Ο Όμιλος Κυριακού ανακοίνωσε την δημιουργία επενδυτικού fund για επενδύσεις στην Ελλάδα, με 1 δις δολάρια από την QIA, το επενδυτικό fund του Κατάρ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Τουρκία “παραμέρισε” την Τσεχία και μπήκε στους 1623:59Euro 2024 – Γεωργία: Αναδείχθηκε στο “θαύμα των ομίλων” κόντρα στην Πορτογαλία23:50Φυσικές καταστροφές: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση 23:45Σεισμός στη Λήμνο23:40Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική και Χαλκιδική23:35Ιεράπετρα: Βρέθηκε ο τάφος της θρυλικής “Μαντάμ Ορτάνς” (εικόνες)23:21ΥΠΕΞ Ισραήλ: Εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν - Έντονη η αντίδραση της Άγκυρας23:07Τουρνουά Ακρόπολις: Με ανατροπή το Μαυροβούνιο “λύγισε” τις Μπαχάμες22:53Γάζα - OHE: Η εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο θα αποτελέσει ένα σκηνικό αποκάλυψης22:39Καιρός: Ζέστη και τοπικές βροχές την Πέμπτη22:25Κασσελάκης: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, η δωρεά στο ΣΥΡΙΖΑ και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (βίντεο)22:12Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η Βόρεια Μακεδονία καταπιέζει τη βουλγαρική μειονότητα21:59Φονική συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας 21:45Βέλγιο – Euro 2024: “Χαμηλή πτήση” απέναντι στην Ουκρανία21:31Πρέβεζα: Αποσωληνώθηκε ο 6χρονος που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου21:22Euro 2024: Ισοπαλία... πρόκρισης για Σλοβακία και Ρουμανία21:09Αγρίνιο – θρίλερ: Βρέθηκε σορός άνδρα που αγνοείτο από το 202220:55Ενδοοικογενειακή βία - Θεσσαλονίκη: “Θα σε σκοτώσω, είμαι τρελός και δεν έχω πρόβλημα να πάω φυλακή”20:41Εγγραφές στα Λύκεια: Πότε ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας20:26Μήνυμα Μπελέρη από τη φυλακή: Ο Ράμα δεν με θέλει στα πόδια του20:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο