LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2024 15:10

Λύτρας - ΕΕΕ: Η έρευνα του Αρείου Πάγου και η “ασπίδα” για την μη προφυλάκιση

Τι αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τον πειθαρχικό έλεγχο που διατάχθηκε από τον Άρειο Πάγο για Εισαγγελέα και Ανακρίτρια που άφησαν ελεύθερο τον ποινικολόγο. Τι υποστηρίζουν για τα σχόλια από δημοσιογράφους και πολίτες.

Απόστολος Λύτρας - Σοφία Πολυζωγοπούλου

Μετά τις αντιδράσεις δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση ενδοοικογενιακής βίας με ''πρωταγωνιστή'' τον γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει «λύπη και συνάμα οργή», καθώς ο χαρακτήρας της εισαγγελικής κρίσης «δεν γίνεται αντιληπτός και σεβαστός από κάποιους δημοσιογράφους, που αβασάνιστα επιδίδονται σε αστήρικτες και έωλες κρίσεις σχετικά με ζητήματα που, ηθελημένα ή μη, αγνοούν, παρά τη συνταγματική υποχρέωσή τους για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού».

«Σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ.4 του Νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022) οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί δεν ελέγχονται πειθαρχικά για κρίση που εκφέρουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενόψει και της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας που απολαμβάνουν κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος. Η αρχή αυτή μπορεί να καμφθεί μόνο όταν διαπιστώνεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας τους, όπως έχει παγίως κριθεί από τη νομολογία του ΑΠ και του ΣΤΕ.

Επίσης, η άσκηση του δικαιώματος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για πειθαρχική έρευνα, σύμφωνα με τα άρθρα 109επ. του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ., ουδόλως ισοδυναμεί με πειθαρχική δίωξη του εμπλεκομένου Εισαγγελικού Λειτουργού και πολύ περισσότερο με καταδίκη του. Αντιθέτως έχει καθαρά διαπιστωτικό – διερευνητικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι δεν στοχεύει μόνο στη εξακρίβωση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών, αλλά πολλές φορές οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της εικόνας του ελεγχομένου από αδίκως αποδιδόμενες σ’ αυτόν μομφές και καταγγελίες.

Αποστολος Λύτρας - Δικαστήριο - Ενδοοικογενειακή βία

Εξάλλου, η κρίση που εκφέρει ένας Εισαγγελικός Λειτουργός σε σχέση με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης κάποιου κατηγορουμένου, υπακούει στους κανόνες του άρθρου 286 ΚΠΔ και ουδόλως μπορεί να απόσχει απ’ αυτούς για λόγους προσωπικούς ή αναγόμενους στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ειδικά όταν πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις τιμωρούμενες στο νόμο με την ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως στην περίπτωση της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, προσωρινή κράτηση επιβάλλεται, αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι του άρθρου 282 ΚΠΔ και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στην χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή τέλος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του ή από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Με λύπη και συνάμα οργή διαπιστώνουμε ότι ο παραπάνω χαρακτήρας της Εισαγγελικής κρίσης δεν γίνεται αντιληπτός και σεβαστός από κάποιους δημοσιογράφους, που αβασάνιστα επιδίδονται σε αστήρικτες και έωλες κρίσεις σχετικά με ζητήματα που, ηθελημένα ή μη, αγνοούν, παρά τη συνταγματική υποχρέωσή τους για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού. Επικαλούμενοι δε αστάθμητους παράγοντες, όπως το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δημιουργούν πεπλανημένη εικόνα στους ακροατές και αναγνώστες τους και επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη σε ατραπούς, που πόρρω απέχουν από την ορθή και αμερόληπτη απονομή της με κριτήριο αποκλειστικά το Σύνταγμα, τους ισχύοντες Νόμους και τη συνείδηση του φυσικού Δικαστή. Επιδιώκοντας δε να αυξήσουν τις ήδη ασκούμενες πιέσεις και ενίοτε να εκφοβίσουν τους εμπλεκόμενους Εισαγγελικούς Λειτουργούς, επικαλούνται πειθαρχικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σαν ακλόνητα στοιχεία των αυθαίρετων ισχυρισμών τους, παραγνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τα αληθή αίτια αυτών των ερευνών.

Απόστολος Λύτρας - Σοφία Πολυζωγοπούλου

Για ακόμα μία φορά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας τονίζει ότι τέτοιου είδους δημοσιογραφικές τακτικές δεν προσήκουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που σέβεται τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, διαπνέεται από τον βασικό κανόνα της διάκρισης των λειτουργιών και αυτοαποκαλείται «ευνοούμενο», ως σεβόμενο τις βασικές αρχές του Δικονομικού Ποινικού Δικαίου, τέτοιες δε ανοίκειες και αστήρικτες επιθέσεις ευνοούν μόνο φαινόμενα αυτοδικίας και κοινωνικής αναταραχής».

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Κούγιας - Κασσελάκης: Ο Λύτρας, η “αντρική συμπεριφορά” και τα χυδαία σχόλια για τον Τάιλερ

ΕΣΥ: “Κόπηκαν” στις εξετάσεις οι μισοί διοικητές

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝικήτας Κακλαμάνης: Αυστηρή απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο για τη χθεσινή του επίθεση στον Δημήτρη ΚαιρίδηΣήμερα 12:28 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε μη αρμόζουσα τη συμπεριφορά του και τόνισε ότι όλοι όσοι ανεβαίνουν στο βήμα θα πρέπει να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Μητσοτάκης: Το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης προωθείται με πείσμα και με επιμονήΣήμερα 13:13 | Ειδήσεις

«Οφείλουμε να προωθούμε το έργο μας με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα έτσι ώστε ο ίδιος ο πολίτης να αντιληφθεί σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

Ρουμανία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι (βίντεο)Σήμερα 11:44 | Ειδήσεις

«Νόμιζα ότι μας βομβάρδιζαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αλέξης Τσίπρας: Τον Νοέμβριο το βιβλίο του με τίτλο "Ιθάκη" - Τί θα διαβάσουν οι αναγνώστεςΣήμερα 10:03 | Ειδήσεις

Στο τελευταίο εκτενές κεφάλαιο, ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζει αυτές τις σκέψεις για το μέλλον. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατά 42% αυξήθηκαν οι δωρητές οργάνων σε 10 μερες16:20Άγιος Νικόλαος: Έκρυβε στο σπίτι του από κάνναβη μέχρι και ξίφος16:06Τηλεφωνική επικοινωνία Παπασταύρου με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ15:52Hellenic Train: Αναστολή απογευματινών δρομολογίων στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα15:37Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 21χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα εκμετάλλευσης ανηλίκων15:23Κορωπί: Τατοποιήθηκαν 6 νεαροί που πετούσαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο15:09Άνδρας έπεσε από τον 24ο όροφο του πύργου της Πανόρμου και σκοτώθηκε14:55Αττική: Συνελήφθη 31χρονος που εξανάγκαζε ανήλικες να κλέβουν τσάντες14:41Τροχαίο στη Λαμία - Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (βίντεο)14:27Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ δεν θα υπογράφει πλέον αυτόγραφα14:13Προς αναζήτηση δύο χώρων προσωρινής παραμονής για τους μετανάστες στην Κρήτη13:59Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ13:45Νικήτας Κακλαμάνης: Αυστηρή απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο για τη χθεσινή του επίθεση στον Δημήτρη Καιρίδη 13:31Μητσοτάκης: Το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης προωθείται με πείσμα και με επιμονή13:17Την επόμενη εβδομάδα η τροποποίηση του ΚτΒ για την εφαρμογή του αυτόματου χρονο-κόφτη στα μικρόφωνα της Ολομέλειας13:03Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο12:49Ρουμανία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε πολυκατοικία στο Βουκουρέστι (βίντεο)12:35Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω Διαδικτύου12:21Κύπρος: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας "Καρμιώτισσα"12:07Γιορτή του Σινεμά 2025: Πέμπτη 30 Οκτωβρίου - Ενιαίο εισιτήριο 2€11:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο