LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2024 09:52

Πυρηνικά όπλα: “Απογειώνονται” οι δαπάνες στην “κούρσα” των εξοπλισμών

Όλες οι χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, δαπανούσαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο, αναφέρει μελέτη.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους, ενώ οι δαπάνες στο πεδίο αυτό αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια, καταγράφουν δυο εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσιο (η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν κι η Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισεκ. δολάρια (85 δισεκ. ευρώ) γι’ αυτά.

Το κείμενο τονίζει, όπως και άλλη έκθεση, από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), πως οι χώρες αυτές αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους, καθώς προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των όπλων τους και αναπτύσσουν νέα.

«Νομίζω πως είναι ακριβές να πούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε η διευθύντρια της ICAN, η Μελίσα Παρκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γουίλφρεντ Γουάν, ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει από την πλευρά του πως «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο».

Κατά τα δεδομένα του SIPRI, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο μειώθηκε: ανερχόταν σε 12.121 στην αρχή της χρονιάς, από 12.512 στις αρχές της περασμένης.

Μέρος τους καταστράφηκε, όμως οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν δυνητικά, δηλαδή εννέα περισσότερες από ό,τι πέρυσι.

Και από αυτές, οι 2.100 διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ — πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Για πρώτη φορά ωστόσο, τονίζει επίσης το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού» — που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

Μολονότι «ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, στο μέτρο που τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου προοδευτικά καταστρέφονται», παρατηρείται αύξηση «του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» από χρονιά σε χρονιά από πλευράς των πυρηνικών δυνάμεων, παρατήρησε ο διευθυντής του SIPRI, ο Νταν Σμιθ.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με την ICAN, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισεκ. δολάρια το 2023 σε ετήσια βάση, με το 80% αυτή της αύξησης να αναλογεί στις ΗΠΑ.

Το μερίδιο της Ουάσιγκτον στις συνολικές δαπάνες (51,5 δισεκ. δολάρια) «είναι υψηλότερο από αυτό όλων των άλλων χωρών με πυρηνικά όπλα μαζί», λογαριάζει.

Ακολουθούν η Κίνα (11,8 δισεκ. δολάρια) και η Ρωσία (8,3 δισεκ. δολάρια). Η Βρετανία αύξησε κατά πολύ τις δαπάνες της (+17% στα 8,1 δισεκ. δολάρια) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Όλες μαζί, οι πυρηνικές δυνάμεις δαπανούσαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο για να πυρηνικά όπλα τους, τονίζεται στην έκθεση της ICAN. Τα ποσά αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 33%, από το 2018 (όταν ανέρχονταν σε 68,2 δισεκ. δολάρια), δηλαδή τη χρονιά που άρχισε η συγκέντρωση δεδομένων από την εκστρατεία.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

«Επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα»

Η κυρία Παρκ κατήγγειλε την «απαράδεκτη» χρήση «δημόσιου χρήματος», χαρακτηρίζοντας το ύψος των ποσών που δαπανώνται για πυρηνικά όπλα «χυδαίο».

Σημείωσε πως τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ότι θα απαιτούνταν για να τερματιστεί εντελώς η πείνα στον κόσμο. Και «θα μπορούσαμε να φυτεύουμε ένα εκατομμύριο δέντρα κάθε λεπτό δαπανών για πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε.

Οι επενδύσεις δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες, τόνισε η διευθύντρια της ICAN, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για τη συμβολή της στην υιοθέτηση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Τη συνθήκη έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 70 χώρες, πλην όμως καμία από τις πυρηνικές δυνάμεις.

«Αντί να επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα, τα εννιά κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μισών χωρών χωρών του κόσμου και να εφαρμόσουν τη συνθήκη», ανέφερε η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, εκ των συγγραφέων της έκθεσης της ICAN.

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποίησε από την πλευρά του ο διευθυντής του SIPRI Σμιθ.

«Οι πηγές αστάθειας είναι πολυάριθμες: πολιτικές αντιπαλότητες, οικονομικές ανισότητες, περιβαλλοντικές επιπλοκές, επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών. Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν. Κατά προτίμηση μαζί».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — «την τελευταία (...) που περιόριζε τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ». Το Ινστιτούτο καταγράφει ότι η Μόσχα διεξήγαγε τον Μάιο γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η τάση εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων θα συνεχιστεί και «πιθανόν θα επιταχυνθεί» τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Ιωάννινα: “Γιατρός” πήρε μια.. περιουσία από ηλικιωμένη

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους Ελληνοκύπριους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠέλλα - Φωτιά στο Πάικο: Μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά (βίντεο)Σήμερα 08:17 | Ειδήσεις

Μεγάλη καταστροφή στην Πέλλα, όπου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν.

Τουρκία: Το ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του ψευδοκράτους και οι φιέστεςΧθες 22:41 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στο προκλητικό ψήφισμα της Ολομέλειας της τουρκικής Βουλής. "Απόβαση" της τουρκικής ηγεσίας στην Κύπρο για την επέτειο της εισβολής.

Εκλογές ΗΠΑ - Μπάιντεν: Δημιουργείται κλίμα αποχώρησής τουΣήμερα 07:46 | Ειδήσεις

Νέο δημοσίευμα των New York Times για την απόσυρση του Προέδρου των ΗΠΑ από την εκλογική κούρσα για την επανεκλογή του.

Καύσωνας - Παρασκευή: Υψηλές θερμοκρασίες, μπόρες και ισχυρό μελτέμιΧθες 16:47 | Ειδήσεις

Που και πότε αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες. Αυξημένη ζέστη και στην διάρκεια της νύχτας. Ποιες συνθήκες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 Περιφέρειες την Παρασκευή (χάρτης)08:44Πέλλα - Φωτιά στο Πάικο: Μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά (βίντεο)08:31Τουρκία: Το ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του ψευδοκράτους και οι φιέστες08:17Εκλογές ΗΠΑ - Μπάιντεν: Δημιουργείται κλίμα αποχώρησής του08:04Ισραήλ: Φονική έκρηξη στο Τελ Αβίβ (βίντεο)07:50Ισχυρός σεισμός στη Χιλή (βίντεο)07:37Εορτολόγιο - 19 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:23Καύσωνας - Παρασκευή: Υψηλές θερμοκρασίες, μπόρες και ισχυρό μελτέμι07:10Άνδρας δίνει νερό σε εξαντλημένο φίδι (βίντεο) 23:59Συρεγγέλα: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει τι εστί Πολάκης (εικόνες) 23:49Φωτιά στην Πέλλα (εικόνες)23:39Missing alert για την εξαφάνιση 14χρονης23:26Ερντογάν προς Τραμπ: Δείξατε στάση γενναία και αξιοθαύμαστη23:13Κρήτη: Άνδρας επιτέθηκε σε ηλικιωμένη γυναίκα και τον κυνήγησε... πυγμάχος22:59Ναύπακτος: Ελληνοαμερικανοί παραθεριστές μάλωσαν και τα έκαναν “γυαλιά καρφιά” (βίντεο)22:46Conference League - ΑΕΚ: Η Ίντερ Κλαμπ Ντ' Εσκάλντες αντίπαλος της Ένωσης22:32Φωτιές στην Κορινθία: Συνελήφθη ύποπτος για εμπρησμό22:19Κασιδιάρης: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του22:05Σπείρα εκβιαστών: Προφυλακίστηκαν 7 κατηγορούμενοι21:51Άνοια: Ελληνίδα ερευνήτρια ανέπτυξε καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωσή της21:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο