LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2024 22:02

Βόρεια Μακεδονία - Οσμάνι: Οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος παραβιάζει το Σύνταγμα

Το μήνυμα του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς τους διαδόχους του στη διακυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Βόρεια Μακεδονία - δρόμος

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, επισήμανε σήμερα πως το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς τη χρήση του ονόματος του κράτους erga omnes. Το συνταγματικό όνομα του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος είναι εκτός Συντάγματος, ενώ καθίσταται άσχετη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Οσμάνι.

Επιπλέον, παρέχει όπως είπε, «δωρεάν συμβουλές» προς τη νέα κυβέρνηση (αυτήν που θα σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα, υπό το δεξιό VMRO).

«Μπορεί να ήσασταν και να είστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής μας τάξης και του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI εκτίμησε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα», καθώς όπως είπε, αυτή «αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Σημειώνεται πως τόσο η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφέρουν συνεχώς ότι «σέβονται» τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, όπως λένε, έχουν το «προσωπικό δικαίωμα» να χρησιμοποιούν και να αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου θα προτιμήσει ως εταίρο του στη νέα κυβέρνηση τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό με την επωνυμία «Αξίζει» και όχι το DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση, υπό το VMRO-DPMNE αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τούρκος καθηγητής προτείνει ελληνοτουρκική προστασία για το Αιγαίο (βίντεο)

Ρεύμα: Η ζήτηση εν μέσω καύσωνα και οι αυξήσεις στα τιμολόγια (εικόνες)

Κόμμα Ισότητας και Φιλίας – Ασάφογλου: Θα ξεπεράσουμε το 3%

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΣήμερα 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)Σήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχει μεταβεί διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20Super League: Αναβλήθηκε ο αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά18:06Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16Τροχαίο στα Μέγαρα: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά - Κλειστή λωρίδα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου16:02Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία15:48Γερμανία: Η στρατιωτική αποστολή στη Γροιλανδία αποφασίστηκε λόγω των "ρωσικών και κινεζικών απειλών"15:34Ο Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε.15:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο