LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2024 22:02

Βόρεια Μακεδονία - Οσμάνι: Οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος παραβιάζει το Σύνταγμα

Το μήνυμα του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς τους διαδόχους του στη διακυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Βόρεια Μακεδονία - δρόμος

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, επισήμανε σήμερα πως το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς τη χρήση του ονόματος του κράτους erga omnes. Το συνταγματικό όνομα του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος είναι εκτός Συντάγματος, ενώ καθίσταται άσχετη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Οσμάνι.

Επιπλέον, παρέχει όπως είπε, «δωρεάν συμβουλές» προς τη νέα κυβέρνηση (αυτήν που θα σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα, υπό το δεξιό VMRO).

«Μπορεί να ήσασταν και να είστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής μας τάξης και του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI εκτίμησε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα», καθώς όπως είπε, αυτή «αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Σημειώνεται πως τόσο η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφέρουν συνεχώς ότι «σέβονται» τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, όπως λένε, έχουν το «προσωπικό δικαίωμα» να χρησιμοποιούν και να αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου θα προτιμήσει ως εταίρο του στη νέα κυβέρνηση τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό με την επωνυμία «Αξίζει» και όχι το DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση, υπό το VMRO-DPMNE αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τούρκος καθηγητής προτείνει ελληνοτουρκική προστασία για το Αιγαίο (βίντεο)

Ρεύμα: Η ζήτηση εν μέσω καύσωνα και οι αυξήσεις στα τιμολόγια (εικόνες)

Κόμμα Ισότητας και Φιλίας – Ασάφογλου: Θα ξεπεράσουμε το 3%

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από το κινητό τηλέφωνό του.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βίλνιους: Αεροπλάνο εξετράπη της πορείας του - Έκλεισε το αεροδρόμιο (Εικόνες)17:22Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Δεν ήταν διαταραγμένες οι σχέσεις νύφης-πεθεράς17:08Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:54"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ116:40Ινδία: Μπασκέτα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 16χρονο (βίντεο)16:26Συλλυπητήρια Τασούλα για τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο16:12Εκρηκτικό το κλίμα στην πορεία κατά της βίας γυναικών στην Κωνσταντινούπολη: "Θέλουμε να ζήσουμε" – 14 προσαγωγές15:59Χωρίς νίκη επί ελληνικού εδάφους παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης σε αγώνες UEFA15:45Κύπρος: Υπεγράφη οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Λίβανο15:31ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25Ταυτοποιήθηκε 37χρονος για απειλητικό μήνυμα εναντίον του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών13:11Κακοκαιρία Adel : Ισχυρές βροχές τις επόμενες μέρες - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο