LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2024 22:02

Βόρεια Μακεδονία - Οσμάνι: Οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος παραβιάζει το Σύνταγμα

Το μήνυμα του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς τους διαδόχους του στη διακυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Βόρεια Μακεδονία - δρόμος

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, επισήμανε σήμερα πως το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς τη χρήση του ονόματος του κράτους erga omnes. Το συνταγματικό όνομα του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος είναι εκτός Συντάγματος, ενώ καθίσταται άσχετη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Οσμάνι.

Επιπλέον, παρέχει όπως είπε, «δωρεάν συμβουλές» προς τη νέα κυβέρνηση (αυτήν που θα σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα, υπό το δεξιό VMRO).

«Μπορεί να ήσασταν και να είστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής μας τάξης και του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI εκτίμησε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα», καθώς όπως είπε, αυτή «αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Σημειώνεται πως τόσο η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφέρουν συνεχώς ότι «σέβονται» τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, όπως λένε, έχουν το «προσωπικό δικαίωμα» να χρησιμοποιούν και να αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου θα προτιμήσει ως εταίρο του στη νέα κυβέρνηση τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό με την επωνυμία «Αξίζει» και όχι το DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση, υπό το VMRO-DPMNE αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τούρκος καθηγητής προτείνει ελληνοτουρκική προστασία για το Αιγαίο (βίντεο)

Ρεύμα: Η ζήτηση εν μέσω καύσωνα και οι αυξήσεις στα τιμολόγια (εικόνες)

Κόμμα Ισότητας και Φιλίας – Ασάφογλου: Θα ξεπεράσουμε το 3%

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την ΑττικήΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Ποια σημεία παραμένουν ακόμα κλειστά.

Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοίΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της μικρής

Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικόΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, οι αγρότες στα διόδια της Κάτω Αχαΐας έκλεισαν για ακόμα μία φορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και την παλιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης ΦιλόθεοΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση, που σύμφωνα με ανάρτηση της Μητρόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, την κ. Γκίλφοϊλ συνόδευσε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε 29 παίκτες για το σκάνδαλο του παράνομου στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο23:59Παράταση και απλοποίηση διαδικασιών στο πρόγραμμα "Προσβασιμότητα κατ’ οίκον"23:50Κύπρος: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με αλλαγές σε πέντε κρίσιμα υπουργεία23:42Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου23:34Βραχνάς για τις οικογένειες το κόστος ενοικίου (βίντεο)23:26Θάσος: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από τον πρώην σύζυγό της 23:18Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών23:10Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοί 23:02Εξαρθρώθηκε ομάδα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ - Ανάμεσα τους γιατροί και φαρμακοποιός22:54Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενισχύει τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας (εικόνες)22:44Καλαμάτα: Ξεκόλλησε μαρκίζα 4 καταστημάτων στο κέντρο της πόλης (εικόνες)22:34ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η ομάδα θα καλύψει τα έξοδα της Φενερμπαχτσέ στην επιστροφή της22:24Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων22:14Λειψυδρία: “Μικρή ανάσα” στα αποθέματα νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις22:04Κακοκαιρία Byron: Σύσκεψη συντονισμού για την καταγραφή ζημιών και την αποζημίωση πληγέντων στη Δυτική Αττική21:54Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικό21:44Missing alert για την εξαφάνιση 33χρονου21:34Ηράκλειο Κρήτης: Στη φυλακή οι γονείς για την κακοποίηση των οκτώ παιδιών τους 21:24Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική21:09Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την Δευτέρα αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας20:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο