Σαντορίνη: Οι κατολισθήσεις και τα μέτρα που δεν “μπορούν” να εφαρμοστούν (βίντεο)
Του Τάσου Τέλλογλου
Η Κόκκινη Παραλία δεν είναι μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης. Θεωρητικά οι αρχές την έχουν κλείσει πριν από χρόνια λόγω των κατολισθήσεων ,συχνού φαινομένου σε ένα γεωλογικό τοπίο σαν και αυτό της Σαντορίνης .Αλλά ουδείς αστυνομεύει την απόφαση. Όποιος θέλει έρχεται εδώ με δικό του ρίσκο .Η περίπτωση της Κόκκινης Παραλίας έγινε πάλι επίκαιρη τον περασμένο Μάρτιο.
Το μονοπάτι αρχίζει ακριβώς κάτω από την Οία νοτιοδυτικά του μικρού λιμανιού που λέγεται Αμμούδι. Οι πιο τολμηροί παίρνουν το μονοπάτι που οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο παρόλο που θεωρητικά είναι κλειστό .Εδώ πέφτουν βράχια και ένας τέτοιος η περισσότεροι βράχοι φαίνεται ότι έπεσαν και τον Μάρτιο χωρίς να χτυπήσει κάποιος .
«Δεν αισθάνομαι να απειλούμαι από τους βράχους ...Σε μάς κάθε χειμώνα γίνεται 2-3-4 φορές μια κατολίσθηση και κάτι παθαίνει ζημιά καμία φορά αλλά αυτό είναι “φυσιολογικό”», δηλώνει Βαυαρός τουρίστας στον ΑΝΤ1, ενώ ένας Αμερικανός λέει πως «δεν φοβάται, αλλά νιώθει τη δύναμη του τοπίου».
Εδώ περνούν οικογένειες με παιδιά και άλλοι επισκέπτες κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα βράχια .Τον Απρίλιο έγινε και στο γειτονικό νησί της Θηρασιάς μία κατολίσθηση χωρίς θύματα η υλικές ζημιές .Τότε το κράτος αντέδρασε στέλνοντας κλιμάκιο υπό τον καθηγητή Λέκκα στο νησί .
Το κλιμάκιο εισηγήθηκε μια σειρά “πυροσβεστικών” μέτρων καθώς η σεζόν έχει ήδη αρχίσει και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτιώσεων .
Ήδη πριν από τις πτώσεις λίθων της άνοιξης είχαν γίνει εργασίας στήριξης των πρανών αλλά και των πλεγμάτων που έχουν υποστεί ζημιές σε κάποια σημεία .Μία ΚΥΑ 5 υπουργών υποδεικνύει τρία σημεία του νησιού που πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες , είτε να κινούνται πιο αραιά βαρέα οχήματα, είτε να μην συγκεντρώνονται όλοι οι τουρίστες της κρουαζιέρας κάτω από τα βράχια στο παλιό λιμάνι των Φηρών . Αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη Λέκκα.
Ο υπουργός πολιτικής προστασίας και 5 ακόμα συνάδελφοι του υπέγραψαν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουνίου .Αυτή αφορούσε το λιμάνι του νησιού της Σαντορίνης , τον Αθηνιό και τον τρόπο που μπαίνουν και βγαίνουν τα οχήματα σε αυτό , αυτό μοιάζει να τηρείται .Το παλιό λιμάνι των Φηρών όπου φτάνουν μερικές χιλιάδες ταξιδιώτες την ημέρα και όπου κάθε φορά επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένοι έως 500 και αυτό μοιάζει να τηρείται και το λιμανάκι του Αμμουδίου κάτω από την Οια όπου πελάτες δεκάδων καταμαράν , επισκέπτες εστιατορίων και πελάτες κρουαζιέρας συνωθούνται σε έναν πολύ στενό δρόμο με λεωφορεία να φρακάρουν κάτω από πρανή που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους .Σε αυτό το μέτρο δηλαδή τον αποκλεισμό του δρόμου και την εξυπηρέτηση του κόσμου με λεωφορειάκια που θα τον πηγαινοέφερναν από την έξοδο της Οίας αντέδρασαν ντόπιοι επιχειρηματίες .Μία μπάρα γκρεμίστηκε αλλά και από το κράτος υπήρξε απροθυμία να εφαρμοσθεί το μέτρο που είχε συμφωνηθεί προεκλογικά τουλάχιστον. Χθες ο δήμαρχος Σαντορίνης Ν. Ζώρζος κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για το γκρέμισμα της μπάρας .να σημειωθεί ότι την αστυνόμευση των μέτρων επέβλεπαν δύο υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι διότι προφανώς δεν αρκεί η αστυνομία του νησιού.
«Θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες και τα μέτρα αποτροπής του καλαισθητικού κινδύνου πρέπει να ληφθούν και εκεί που έχουν γίνει έργα θα πρέπει να συμπληρωθούν», λέει ο Νίκος Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας.
Σημείο τριβής είναι αυτή η ανηφόρα από το Αμμούδι στην Οία .Στα μέτρα προβλέπεται ότι τα τελευταία 830 μέτρα μέχρι το λιμανάκι οι επισκέπτες θα φθάνουν με την χρήση μινιβάν αντί του χαμού που γίνεται ακόμα και μέρα μεσημέρι όταν όλα είναι φρακαρισμένα κάτω από τα απότομα πρανή με τις μεγάλες κλίσεις εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας
«Ασφαλώς κανείς δεν θέλει να βλέπει αυτοκίνητα να πηγαίνουν με την όπισθεν αλλά χρειάζεται και η εξυπηρέτηση των διακινουμένων μετά το φαγητό για να ανέβουν 830 μέτρα επειδή είναι ανηφοριά», συμπληρώνει ο δήμαρχος Θήρας.
Δεν είναι βέβαιο αν η μελέτη Λέκκα θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο ώστε να μην υπάρξει για δεύτερη σαιζόν η ίδια κατάσταση. Αλλά ακόμα και όταν διορθωθούν όλα πέτρες πέφταν , πέφτουν και θα πέφτουν στην Σαντορίνη.
Ακίρα Έντο: Πέθανε ο βιοχημικός που ανακάλυψε τις στατίνες
Καύσωνας - ΑΠΘ: Φοιτητής λιποθύμησε την ώρα των εξετάσεων
Πάτρα: Ζήτησαν 175000 ευρώ από ηλικιωμένη “για να σωθεί η κόρη της” και εκείνη....