Γενί Ακίτ για Θεολογική Σχολή Χάλκης: Πρώτα τζαμί στην Αθήνα και μετά “σχολείο παπάδων” στην Πόλη
Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Άγκυρας «Γενί Ακίτ», με το οποίο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, υποστηρίζεται ότι, για να επαναλειτουργήσει κτηριακά αναπαλαιωμένη και ως ΑΕΙ η Θεολογική Σχολή Χάλκης, θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα σχεδόν τα μη-στρατιωτικά αιτήματα των Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα, όπως η επαναλειτουργία αναπαλαιωμένου μνημειακού τεμένους και μουσουλμανικού κοιμητηρίου στην Αθήνα, ο διορισμός εκλεγμένων μουφτήδων και τούρκων ομογενειακών εκπαιδευτικών στη Μοσουλμανική Μειονότητα Θράκης, η αναγνώριση θεσμών, σχολείων και συλλόγων εκεί με τον χαρακτηρισμό «Τουρκίας» ή «Δυτικής Θράκης», και όχι ως μουσουλμανικών, η κοινοτική διαχείριση των εναπομεινάντων κληροδοτημάτων από την εποχή της οθωμανικής κτήσης στην Θράκη και όχι η διαχείρισή τους σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ακόμα και η ίδρυση… σχολής Ιμάμηδων στην Αθήνα ως “ανταπόδοση” για τη λειτουργεία της ΘΣΧ, ως σχολής ανώτατης θεολογικής εκπαίδευσης (και) για χριστιανούς ορθόδοξους κληρικούς.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει: «Ενώ η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, η οποία ιδρύθηκε το 1844 για την εκπαίδευση χριστιανών κληρικών και έκλεισε ως αποτέλεσμα της νομικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 1971, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, που περιμένουν λύση εδώ και χρόνια, παραμένουν αβέβαια.
Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αθήνα προσκυνούν σε υπόγεια πολυκατοικιών και σε κέντρα συλλόγων, ενώ κεντρίζει την προσοχή το γεγονός ότι το τζαμί Fethiye που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και το τζαμί Cizderiye ως μουσείο κεραμικών.
Να εκπληρωθούν τα αιτήματά των μουσουλμάνων
Πριν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, που η σταυροφορική Δύση θέλει να την ανοίξει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ένα τζαμί στην Αθήνα με τα δικαιώματα που έχουν σφετεριστεί από το 1967, να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προσδοκίες των μουσουλμάνων πολιτών σχετικά με τον εκλεγμένο μουφτή, να παραχωρηθεί ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Αθήνα, να επιλυθεί κατά προτεραιότητα η ελευθερία της χρήσης της λέξης τουρκική στις ονομασίες των συλλόγων και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην εκπαίδευση.
https://t.co/eOSSQWFTFj
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) June 7, 2024
Bat? Trakya Turkleri haklar?n? istiyor! Once Atina'ya cami sonra papaz okulu
Πρώτα θα πρέπει να κάνει ένα βήμα η ελληνική κυβέρνηση
“Ας αποκατασταθούν πρώτα τα δικαιώματά μας”, δήλωσε ο Hasan Kucuk, πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, “Πριν από το άνοιγμα της σχολής, θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα προβλήματα, όπως ο διορισμός καθηγητών στα σχολεία μας που διδάσκουν στη μητρική μας γλώσσα, το δικαίωμά μας να εκλέγουμε μουφτή και η διαχείριση της περιουσίας των ιδρυμάτων”.
Demir: Στην Αθήνα πρέπει να ανοίξει τζαμί και σχολή ιμάμηδων
Ο Ayhan Demir, εξειδικευμένος μας συντάκτης στα Βαλκάνια, υπενθύμισε ότι η διοίκηση της Αθήνας αφομοιώνει όλες τις μειονότητες και δήλωσε: “Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς μιναρέδες. Αρνούνται την τουρκική ταυτότητα και την κουλτούρα. Αν πρόκειται να ανοίξει μια Θεολογική Σχολή, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει μια σχολή ιμάμηδων στην Αθήνα”.
Μετά τη δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν στην ελληνική εφημερίδα "Καθημερινή" στις 12 Μαΐου, “εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική σχολή”, και μετά την επίσκεψη που έκανε στις 29 Μαΐου ο υπουργός Παιδείας Yusuf Tekin στο κτήριο της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης, ενισχύθηκαν οι ισχυρισμοί για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής, ενώ παράλληλα στο μυαλό όλων ήρθαν τα "αρχαία" προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα που περιμένουν για μια λύση.
Οι ΜΚΟ της πατρίδας μας, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν ότι πριν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, που η σταυροφορική Δύση θέλει να την ανοίξει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει πρώτα να ανοίξει ένα τζαμί στην Αθήνα με τα δικαιώματα που έχουν σφετεριστεί από το 1967, να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προσδοκίες των μουσουλμάνων πολιτών σχετικά με τον εκλεγμένο μουφτή, να παραχωρηθεί ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Αθήνα, να επιλυθεί κατά προτεραιότητα η ελευθερία της χρήσης της λέξης τουρκική στις ονομασίες των συλλόγων και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην εκπαίδευση.
“Να δοθούν τα δικαιώματά μας”
Μιλώντας στην Akit, ο Hasan Kucuk, πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, δήλωσε τα εξής : “Για την Θεολογική Σχολή θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κάποια αμοιβαιότητα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να μας επιτρέψει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην εκλογή μουφτήδων, στη διαχείριση των περιουσιών του ιδρύματος, στο διορισμό δασκάλων για τα σχολεία μας που παρέχουν εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα, και στη συνέχεια να επιτρέψει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας να φέρουν τουρκικά ονόματα στις επιγραφές τους.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός να φέρουμε στην επικαιρότητα το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής προτού μας δοθούν αυτές οι άδειες. Αρχικά, η Ελλάδα θα πρέπει να μας δώσει πίσω τα δικαιώματά μας, που απορρέουν από την Λωζάνη και τα οποία έχει υφαρπάξει. Εξάλλου, έτσι και αλλιώς δεν είμαστε εμείς αυτοί που έκλεισαν τη σχολή. Το έκλεισαν οι ίδιοι για να μην το συνδέσουν με το Συμβούλιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK). Δηλαδή, δεν το έκλεισε η Τουρκία για να μπορέσουμε εμείς να την ξανανοίξουμε. Επομένως, όπως είπα, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ακόμη και για την επαναλειτουργία της Σχολής χωρίς να έχει κάνει η Ελλάδα κάποιο βήμα όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα”.
Ακόμα και η λέξη “τουρκική” απαγορεύεται
Ο βαλκάνιος εμπειρογνώμονας συντάκτης Ayhan Demir εξέφρασε επίσης τα εξής: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις αναφέρουν συχνά πυκνά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν έχουν την ίδια ευαισθησία. Δεν υποχωρούν ποτέ από τις πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης απέναντι σε όλες τις μειονότητες που ζουν στα εδάφη της, και κυρίως απέναντι στους Τούρκους. Πρώτα απ' όλα, αρνούνται την τουρκική ταυτότητα και την κουλτούρα.
Κλείνουν τους συλλόγους που περιέχουν την λέξη "Τουρκική" ή "Δυτικής Θράκης" στις επωνυμίες τους και κατεβάζουν τις ταμπέλες (πινακίδες) των σχολείων. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να επωφεληθεί σε επαρκή βαθμό από τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και τις ευκαιρίες. Στα σχολεία αντί για καθηγητές που έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία, εργάζονται εκπαιδευτικοί που έχουν αποφοιτήσει από Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αθήνας ασκεί πιέσεις και στη θρησκευτική ζωή επιβάλλοντας διορισμένους μουφτήδες εναντίον των εκλεγμένων μουφτήδων, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν τα νομικά τους δικαιώματα.
Ομοίως, δεν προστατεύονται οι περιουσίες των κληροδοτημάτων που έχουν απομείνει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν επιστρέφονται στην τουρκική μειονότητα που θέλει να τα προστατεύσει”.
“Να ανοίξει πρώτα Σχολή Ιμάμηδων στην Αθήνα (Imam Hatip Lisesi)”
“Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη χωρίς μιναρέδες. Εδώ και χρόνια, οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα αναγκάζονται να προσκυνούν σε πρόχειρα Mescit (χώροι λατρείας) στα ισόγεια ή στα υπόγεια των πολυκατοικιών. Και μάλιστα από τα Mescit που είναι περίπου εκατό, έχουν κλείσει πάρα πολλά. Ενώ όσα είναι ακόμα ανοιχτά βρίσκονται κάτω από συνεχείς πιέσεις και απειλές είτε από την αστυνομία είτε από Έλληνες ρατσιστές. Ασφαλώς και αυτό που αρμόζει στην Τουρκία είναι να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όμως, την ώρα που η κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη είναι έτσι, δεν θα ήταν σωστό να ανοίξει μονομερώς και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μάλιστα θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Πρώτα από όλα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές συνθήκες. Επιπλέον, αποτελεί το πιο φυσικό δικαίωμά μας να περιμένουμε να ανοίξει μια αντίστοιχη Σχολή Ιμάμηδων “Imam Hatip” ως ανταπόδοση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”».
Σαντορίνη - Καταγγελία: Την βίασε ο εκπαιδευτής της στην ιππασία
Θεσσαλονίκη - Προξενείο της Ρωσίας : Συνελήφθη 29χρονος που έριξε λευκή μπογιά στο κτήριο