LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2024 12:52 | Ανανέωση: 06 Ιουνίου 2024 13:14

D-Day: Στη Νορμανδία οι Σύμμαχοι για τα 80 χρόνια από την Απόβαση (εικόνες)

Ηχηρή η απουσία της Ρωσίας στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Παραλία Όμαχα.

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Οκτώ δεκαετίες μετά, στην Παραλία Ομαχα, την ματωμένη: οι Σύμμαχοι συναντώνται σήμερα χωρίς την Ρωσία στην Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν την νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς συγκαταλέγονται στους είκοσι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Η τελετή μνήμης θα ξεκινήσει στις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος). Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομαχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Το πρωί, των τελετών μνήμης παρουσία των βετεράνων της Απόβασης προέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Ανοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Ομως, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Παρίας

Μία από τις συνέπειες αυτού του επιθετικού πολέμου, η Ρωσία, ένας από τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει ο παρίας της δυτικής διεθνούς σκηνής. Φέτος, αποκλείσθηκε από τον εορτασμό.

Ομως το 2014, οι σύμμαχοι είχαν θεωρήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούσε να λάβει μέρος στον εορτασμό, τρεις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Τότε, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Τότε ξεκίνησε και ο διάλογος του ατυχούς «σχήματος της Νορμανδίας» με στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εξελίχθηκε έκτοτε σε πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μετατρέψει τους φετινούς εορτασμούς σε μεγάλη διεθνή συνάντηση, τρεις ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές . Θα εκφωνήσει ομιλία στην Παραλία Ομαχα και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί αύριο τον ουκρανό ομόλογό του στο Παρίσι, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει το Σάββατο επίσημη επίσκεψη στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το φάσμα του απομονωτισμού

Ο Τζο Μπάιντεν, που έφθασε χθες στην Γαλλία, θα τιμήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ και θα υπερασπισθεί την δημοκρατία, συνεχίζοντας εξ αποστάσεως την μονομαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών φοβούνται, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ τον Νοέμβριο, νέα στροφή απομονωτισμού των ΗΠΑ, που μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία.

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Νορμανδία - Εορτασμοί - D-Day

Χθες, πρώτη ημέρα των εορτασμών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε το «πνεύμα της θυσίας» των απελευθερωτών και απέτισε φόρο τιμής στους αμάχους θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών.

Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στην Γαλλία προκάλεσαν τον θάνατο 50.000-70.000 αμάχων, οι 10.000 μόνο στην Νορμανδία το καλοκαίρι του 1944.

Αύριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα εκφωνήσει ομιλία στο Μπαγέ, στο σημείο όπου ο στρατηγός ντε Γκωλ έλαβε τον λόγο μετά την απόβαση, στις 14 Ιουνίου 1944, και όπου δύο χρόνια μετά παρουσίασε το προεδρικό του σχέδιο για την Γαλλία τον Ιούνιο του 1946.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Μητσοτάκης: Οι “κρυφές” προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές και το “απαγορευμένο” βίντεο στο TikTok

Πόθεν Έσχες - Βαρεμένος: Ο Κασσελάκης φοβάται επιστροφή του Τσίπρα και ανασύνθεση του χώρου

Copernicus - Μάιος 2024: Ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο