LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2024 10:22

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το “φιρμάνι” του Έλγιν

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας μίλησε σε Σύνοδο της UNESCO υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις. Η δήλωσή της.

 Γλυπτά Παρθενώνα - Βρετανικό Μουσείο

Το «φιρμάνι» του Έλγιν με το οποίο αφαιρέθηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Αθήνα αμφισβήτησε η Τουρκία, κατά την 24η Σύνοδο της UNESCO.

Στην ομιλία της η προέλευσης η προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, είπε ότι, η Τουρκία δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας πως, η γειτονική χώρα «ανυπομονεί να «γιορτάσει την επιστροφή των Γλυπτών» στην Ελλάδα.

 «Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί», δήλωσε η Μποζ, μιλώντας στη Σύνοδο για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για δήλωση βαρύτητας, καθώς η Τουρκία είναι η διάδοχος χώρας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τις Αρχές της οποίας οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως συμφώνησαν στην αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα, δίνοντας το σχετικό δικαίωμα στον λόρδο Έλγιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη – Τροχαίο: Νεκρός 22χρονος που “καρφώθηκε” σε κολώνα (εικόνες)

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Η Αριστερά στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την ακροδεξιά στην Αλβανία

Βόλος: Πρώην αστυνομικός απειλούσε και έβριζε τους δικαστές

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρωτιά για την εκπομπή "Αποκαλύψεις" με τον Πέτρο Κουσουλό το Α’ μισό της σεζόν 2025 -202614:34Αλκοτέστ και σε ηλεκτρικά πατίνια 14:20Ελβετία - Κραν Μοντανά: Οι αρχές αγωνίζονται για την ταυτοποίηση νεκρών και τραυματιών14:06Λύκος έκανε βόλτες σε χωριό στη Φθιώτιδα13:52Λαμία: Πέθανε το αφεντικό του και ο σκύλος δεν άφηνε κανέναν να μπει στο σπίτι13:38Τραγωδία στην Ελβετία: Η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί εγκαυματίες από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά13:24Ιωάννινα: Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του και συνελήφθη13:10Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά και σήμερα τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Ευζώνους, Προμαχώνα και Νίκη12:56Ουκρανία: Το στρατιωτικό επιτελείο αρνείται ότι η επίθεση στην Χερσώνα έγινε από τις ουκρανικές δυνάμεις12:42Υπουργείο Παιδείας: Διεγράφησαν 308.605 "αιώνιοι" φοιτητές12:28Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι υπόσχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ως νέος δήμαρχος12:14Τραγωδία στην Ελβετία: Αγνοείται 15χρονη Ελληνίδα στο Κραν Μοντανά12:00Τραμπ σε Ιράν: Θα σπεύσουμε να σώσουμε τους διαδηλωτές αν χρησιμοποιήσετε βία11:52Πρέβεζα: Σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονος που τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση καραμπίνας11:38Οκτώ μετανάστες εντοπίστηκαν στην Πλάκα του Δήμου Νοτίου Πηλίου11:24Τραγωδία στην Ελβετία: Η στιγμή που η φωτιά εξαπλώνεται ραγδαία στο μπαρ του Κραν Μοντανά (βίντεο)11:10Προσάραξη ιστιοπλοϊκού σκάφους βόρεια της Αντιπάρου - Άμεση επέμβαση του Λιμενικού10:56Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα - Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα 10:42Ενδοοικογενειακή βία στο Ηράκλειο - Γιος ξυλοκόπησε τον πατέρα του10:28Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την απαγόρευση της πρόσβασης 37 μεγάλων ξένων ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας10:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο