LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2024 23:31

Γάζα - Ηγέτες G7: “Ναι” στο σχέδιο Μπάιντεν για εκεχειρία

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιταλίας η οποία ασκεί την προεδρία της G7. Τι προβλέπει το σχέδιο για την Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της Γάζας - Ράφα - πόλεμος

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν σήμερα ότι υποστηρίζουν το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσαν τη Χαμάς να το αποδεχθεί.

«Εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), υποστηρίζουμε πλήρως» το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων, σημαντική και σταθερή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για διανομή σε ολόκληρη τη Γάζα, καθώς και στο οριστικό τέλος της κρίσης, με διασφαλισμένα τα συμφέροντα ασφαλείας για το Ισραήλ και την ασφάλεια του πληθυσμού της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ιταλίας η οποία ασκεί την προεδρία της G7.

Γάζα

Το σχέδιο Μπάιντεν 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.

Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Γάζα - Ράφα

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Η ισραηλινή πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο Κατάρ και τη Χαμάς και οι μεσολαβήτριες χώρες, το Κατάρ και η Αίγυπτος, εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, συνέχισε.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει μια «κόλαση» και «πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν».

Γάζα - Ράφα

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Χαλκίδα: 37χρονος φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία

Νέα Ιωνία: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι και καρφώθηκε στα κάγκελα

Τεκμήρια φορολόγησης: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσφεύγουν στο ΣτΕ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)Σήμερα 20:04 | Ειδήσεις

Φάκελο με άλλους 100 γιατρούς στέλνει στις Αρχές το Υπ. Υγείας. Που βρέθηκαν ράβδοι χρυσού και λίρες. Αναμένεται να αποκαλυφθεί απάτη με "μαϊμού" συνταγοραφήσεις ύψους έως και 80 εκ. ευρώ.

Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)Σήμερα 21:04 | Ειδήσεις

Νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Μπόρις", που σαρώνει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί πολλές περιοχές, στην Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)Σήμερα 20:11 | Ειδήσεις

Ζημίες ή πενιχρά εισοδήματα δηλώνει η πλειονότητα των ελ. επαγγελματιών, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους. Ποιοι εμφανίζονται ως οι πιο φτωχοί.

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο τουρίστας που παρέσυρε τουρίστριες και σκότωσε ηλικιωμένοΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Ποια ποινή επιβλήθηκε στο άνδρα που παρέσυρε και σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΕΚ: Πρώτη με γκολ του Πιερό στο ντεμπούτο του (εικόνες)22:10Missing alert για 25χρονο22:10Γαλλία: Σεζουρνέ αντί Μπρετόν στην Κομισιόν - Η ευχή του Μητσοτάκη (εικόνες)21:59ΔΥΠΑ - ΕΠΑΣ: Εκπνέει η διορία για τις αιτήσεις21:45Κακοκαιρία “Μπόρις”: Δεκάδες νεκροί και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη (εικόνες)21:32Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη21:18Λιμανάκια - Σύνταγμα: Μπαράζ συλλήψεων από την Τροχαία (εικόνες)21:05Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η δίωξη που ασκήθηκε στον ύποπτο δράστη 20:51“Sounion”: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του τάνκερ (εικόνες)20:38ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι διάλογοι, το Οzempic και οι ράβδοι χρυσού (βίντεο)20:25Φοροδιαφυγή: Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από... άνεργους (βίντεο)20:11Μακελελέ: Στον Αστέρα Τρίπολης δεν ήρθα για τα χρήματα (εικόνες)19:58Τραμπ: Η απόπειρα δολοφονίας έγινε λόγω της ρητορικής Μπάιντεν και Χάρις19:44Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης ή ο Δένδιας εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση;19:31Όλυμπος: Βρέθηκε σορός Γερμανού που έκανε ορειβασία19:17Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιδράσεις για την παρουσία Δένδια στο Καστελλόριζο19:03ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες 18:49Χατζηδάκης: Επεκτείνεται κατά 1 δις το πρόγραμμα “Ηρακλής”18:36ΠΑΟΚ: Ο Λόβρεν φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” (εικόνες)18:22Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου στο 8μηνο18:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο