LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2024 19:30

ΕΛΤΑ: Διάψευση δημοσιευμάτων περί προβλημάτων στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι προσωπική και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν είναι δεσμευτική - καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών ή να μην ψηφίσουν καθόλου

Επιστολική  ψήφος

Σε διάψευση δημοσιευμάτων περί προβλημάτων στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου προχώρησαν τα ΕΛΤΑ.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν κατηγορηματικά πρόσφατα δημοσιεύματα συγκεκριμένου site -που αναπαράγονται σήμερα- και ενημερώνουν για την ορθή ενημέρωση των εκλογέων και την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ:

«Το έργο της επιστολικής ψήφου αφορά περίπου 200.000 πολίτες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, με τα ΕΛΤΑ να αναλαμβάνουν τη διανομή εκλογικού υλικού σε 100.000 από αυτούς (75.000 στο εσωτερικό και 25.000 στο εξωτερικό). Μέχρι σήμερα, το 96,5% παραδόθηκε στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων. Για το μεγαλύτερο μέρος των αποδεκτών έγιναν τουλάχιστον 2 προσπάθειες επίδοσης στη διεύθυνση που είχε δηλωθεί (η προδιαγραφή του έργου προβλέπει μία) και εστάλησαν μέχρι και 6 μηνύματα υπενθύμισης. Η διαδικασία περιελάμβανε απογευματινές επιδόσεις και διευρυμένο ωράριο καταστημάτων. Για το υπόλοιπο 3.5% που δεν επιδόθηκε μέχρι στιγμής ή δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους εκλογείς, το εκλογικό υλικό, ακολουθώντας σχετική οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει ακόμα και σήμερα στα καταστήματα, από τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να παραλάβει και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Το επόμενο βήμα της εκλογικής διαδικασίας είναι η παραλαβή της ψήφου από τους εκλογείς. Δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα - epistoliki.elta.gr - για κλείσιμο ραντεβού και παραλαβή από διεύθυνση που θα υποδείξουν, ενώ για όσους τους διευκολύνει και προτιμούν, υπάρχει η δυνατότητα κατά προτεραιότητα κατάθεσης στα καταστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Η ενημέρωση των εκλογέων έγινε με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο κατά την επίδοση και στη συνέχεια με υπενθυμιστικά μηνύματα και τηλεφωνική επικοινωνία από ταχυδρόμους για την επιβεβαίωση του ραντεβού.

Σημαντικό είναι ότι οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα ποσοστό 85% των παραλαβών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν από ΕΛΤΑ, να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και έτσι να αποφευχθεί φαινόμενο συνωστισμών για τις παραλαβές.

Υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ωστόσο με μειούμενο βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος έχει ήδη συλλεχθεί και παραδοθεί στο κέντρο συγκέντρωσης διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι. Για το υπόλοιπο, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή είτε με ραντεβού στο epistoliki.elta.gr είτε στα καταστήματα του δικτύου.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι προσωπική και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν είναι δεσμευτική - καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών ή να μην ψηφίσουν καθόλου. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσοστό των παραληφθέντων ψηφοδελτίων θα διαμορφωθεί από τη βούληση των εκλογέων.

Δεν κατανοούμε τους λόγους της πρωτοφανούς επίθεσης στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την οποία καταγγέλλουμε ως αήθη, δεδομένου ότι προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του εν λόγω site».

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Χαλκίδα: 37χρονος φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία

Νέα Ιωνία: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι και καρφώθηκε στα κάγκελα

Τεκμήρια φορολόγησης: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσφεύγουν στο ΣτΕ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνελήφθη 43χρονος πατέρας για έκθεση ανηλίκου – Η κόρη του λιποθύμησε από κατανάλωση αλκοόλ16:52Λαμία: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής (βίντεο)16:38Ληστεία στο Λούβρο: Εντοπίστηκε ένα από τα κλεμμένα κοσμήματα κοντά στο μουσείο16:24Χωρίς Οσμάν και Ερνανγκόμεθ ο Παναθηναϊκός με Κολοσσό16:10Κίνα: Φωτιά σε καμπίνα αεροσκάφους προκαλεί πανικό (βίντεο)15:56"Ναι" από την Αυστρία στις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ15:42Δήθεν ηλεκτρολόγοι εξαπατούσαν ηλικιωμένους, με λεία χιλιάδες ευρώ15:28Ο Ολυμπιακός "καθάρισε" στο δεύτερο ημίχρονο τον Πανιώνιο15:14Γάζα: Δύο ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα του θύλακα15:04Μυστρά: Στο νοσοκομείο άνδρας που προσπάθησε να ανάψει τζάκι ρίχνοντας βενζίνη14:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:36Ληστεία στο Λούβρο - Εκλάπησαν κοσμήματα, οι δράστες έχουν διαφύγει14:22Κέρκυρα: Ανησυχία για τους 1.500 τόνους κατεψυγμένων τροφίμων - Υγειονομική βόμβα απειλεί την περιοχή14:09GastrosoΦy Fest powered by Protergia (Live Blog)13:55Η Σάκκαρη πέρασε στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά στο Τόκιο13:52Στον Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα, η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών13:38Φιντάν κατά Μητσοτάκη για το SAFE: "Περηφανεύεται που απέκλεισε την Τουρκία" -  "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις", απαντάει η Αθήνα13:24Χανιά: Βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης - Γυαλιά καρφιά έγιναν γραφεία και ΑΤΜ13:10Πιερρακάκης από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα12:55Η Χαμάς διαψεύδει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με "παραβίαση της εκεχειρίας"12:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο